Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Božo Petrov objasnio kako će smanjiti troškove Sabora i stav Mosta o poreznom USKOKU

božo petrov
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
15.11.2016.
u 10:01

Teško mi je prihvatiti da će poreznom reformom rasti plaće i dužnosnicima, pa će Most tražiti da se povišice zakonski odgode dok se ne poboljša gospodarska situacija. A u Saboru možemo uštedjeti 1,5 milijuna kuna samo na troškovima za papir, printanje...

Nakon mjesec dana zasjedanja Sabora, s predsjednikom Sabora i čelnikom Mosta Božom Petrovom razgovarali smo o novostima koje planira uvesti u rad Sabora, ali i izradi Kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika koji će, nada se, biti gotov i usuglašen s ostalim parlamentarnim strankama najkasnije do veljače. Petrov se osvrnuo i na dugo najavljivanu poreznu reformu koja je ovaj tjedan na dnevnom redu Sabora, a prošli je tjedan u posljednji trenutak izmijenjena nakon pregovora Mosta i HDZ-a.

Sabor zasjeda mjesec dana, a vas već nema puno u sabornici. Zašto? Čime se bavite?

Predsjednik Sabora ima protokolarne dužnosti, sastanke koji su bitni za Sabor neovisno od rada u samoj sabornici. Imao sam sastanak s predsjednicom finskog parlamenta na kojem smo, osim suradnje dvaju parlamenta, dogovorili i gospodarsku suradnju. Ako zaista želim biti osoba koja radi svoj posao, moram se baviti i svim onim što se veže za rad Sabora iznutra, dakle rad stručnih službi i svega ostalog unutar Sabora, kao što je priprema proračuna. Radim na svemu tome, a jedna od novosti koju želim uvesti jest informatizacija Sabora.

Umreženi s Vladom

Što to točno znači?

S obzirom na analizu koju smo napravili u posljednja tri tjedna, utvrdili smo da Sabor troši dosta financijskih sredstava na neke nepotrebne procese te da je administracija trenutačno dosta usporena. Konkretno, u posljednjih devet godina na fotokopiranje, potrebne strojeve i angažirano osoblje, potrošeno je više od osam milijuna kuna. Danas nam tehnologija daje bezbroj mogućnosti te nam može posao olakšati i ubrzati. Plan mi je u dvije godine mandata implementirati ICT tehnologiju u rad Sabora, kako saborskih zastupnika tako i stručnih službi, a prvi je korak nabava tableta za zastupnike. Zahvaljujući softveru koji ćemo također nabaviti, zastupnici će preko tableta pregledavati i pretraživati sve sadržaje vezane uz Sabor i njihov posao, sve zakonske prijedloge.

To znači da neće zastupnici više čekati da im se printaju prijedlozi zakona ili amandmani?

Smatramo da treba odgoditi povećanje plaća dužnosnika dok se ne poboljša gospodarska situacija i dok građani ne osjete da se promijenila politička klima

Za prvo vrijeme to će još kao mogućnost ostati, ako neki zastupnici ne mogu prijedloge ili amandmane pregledavati preko tableta, dobit će ih otisnute, ali neće biti potrebe da se kao dosad sve printa u stotinama primjeraka. Kada se informatizacija provede, zastupnici će na tablete dobivati sve sadržaje, softver će automatski osvježavati sve podatke, dodavati amandmane kada se predaju, kao i sve obavijesti o dnevnom redu, tako da će se sve odvijati u roku od minute, a neće se morati čekati, ponekad i prekidati sjednica, da se nešto printa i podijeli po svim klupama. Moguće je da se u sljedećem koraku limitira određeni broj tiskanih primjeraka, jer smo analizom utvrdili da Sabor troši od dva do tri milijuna kuna na pojedine stavke poput kopiranja dokumenata i nabavu printera, održavanje, kupnju papira. Tada bi došli u ured i tražili isprinte. Očekujemo da bismo ovim uštedjeli oko 1,5 milijuna kuna godišnje. A samo naručivanje tableta za zastupnike i softver stajali bi nas oko 200 tisuća kuna. Kako želim povećati transparentnost rada Sabora, raspisat ćemo javni natječaj koji će uskoro biti objavljen na web stranici Sabora i pozivam sve zainteresirane tvrtke da se jave kako bismo po najpovoljnijoj cijeni nabavili te tablete.

Hoćete se povezati informatički i s Vladom?

Naravno, ne samo s Vladom nego i ministarstvima.

Što ste još utvrdili tom analizom rada Sabora, što još želite mijenjati u budućnosti?

Malo ćemo drugačije ustrojiti rad stručnih službi, utvrdili smo da se dosta financijskih sredstava troši na prekovremene sate, a vjerujem da se drugačijom raspodjelom to može promijeniti.

Ovaj tjedan je na dnevnom redu Sabora porezna reforma, vi ste najavili da ćete tražiti zamrzavanje plaća dužnosnika. Na koji način, amandmanom to ne možete?

Iako svima rastu plaće ovom reformom, s obzirom na situaciju u društvu, teško mi je prihvatiti da sada rastu i plaće dužnosnicima, pa će Most dati prijedlog izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika prema kojima privremeno plaće dužnosnika neće rasti.

Političarima bumerang

Je li to demagogija i populizam kako su rekli ministar financija i premijer?

Ne mislim da je tako, jasni su mi njihovi argumenti, ali moramo prihvatiti činjenicu da je sve ovo što se danas događa, taj navodni progon političara od strane medija, zapravo samo bumerang svega onoga što su političari radili prethodnih godina i same gospodarske situacije u Hrvatskoj. Zato smatramo da treba odgoditi povećanje plaća dužnosnika dok se ne poboljša gospodarska situacija i dok građani ne osjete da se promijenila politička klima.

Što je s ukidanjem poreznog USKOK-a, hoćete to podržati?

Porezni je USKOK zaslužan za neke istrage koje se ne bi tako lako dogodile bez njega i ta mu se uloga ne smije i neće oduzeti. U razgovorima s HDZ-om definirano da će porezni USKOK, bez obzira na reformu, biti i dalje neovisan. Nastavljamo razgovore u stručnim skupinama, moramo analizirati situaciju koja je bila dosad, kao i što će biti s poreznim USKOK-om nakon reforme. Pri prvom ili drugom čitanju zakona vidjet ćemo što točno napraviti, nakon analize, ali sigurno neće biti smanjivanja neovisnosti poreznog USKOK-a, a očekujemo i da bude još efikasniji.

>> Prije točno godinu dana održani su izbori na kojima je Most iznenadio, evo što su tada govorili

Komentara 15

DU
Deleted user
11:02 15.11.2016.

Trla baba lan. Trebao je već prema obećanju smanjiti broj saborskih zastupnika na 99. Sve ostalo su bezvezarije, puno riječi ni za što.

DU
Deleted user
12:00 15.11.2016.

Da hoće prikazati svoju principijelnost, kao i svojih mostovaca, odrekli bi se saborske plaće i svih drugih privilegija i razliku od prijašnje do ove saborske plaće uplaćivali u neki humanitarni fond.

DU
Deleted user
11:13 15.11.2016.

BOŽO PETROV, lider MOST-a nezavisnih lista je 27.08.2015. (prije 15 mjeseci) održao konferenciju za novinare na kojoj se založio za smanjenje broja saborskih zastupnika na način da se u Sabor bira 99 zastupnika (umjesto dosadašnjih 151). "Više od trećine saborskih zastupnika nisu se u Saboru obratili u raspravama, pa ipak su u četiri godine uprihodili svaki po gotovo 1.000.000 kuna", poručuju iz MOST-a u priopćenju za javnost. Smanjenjem broja saborskih zastupnika, tvrde iz MOST-a, ne samo da se ne bi dogodila nikakva šeta, već bi se smanjila i mogućnost uhljebljivanja stranačkih poslušnika na teren poreznih obveznika. "Konkurencija bi bila jača, a predizbornim koalicijama se više ne bi moglo obećavati 'tri izgledna mjesta' na listama kako se to sada na veliko radi i u SDP-u i u HDZ-u. Smanjenje broja saborskih zastupnika podiglo bi kvalitetu izbora i dignitet Hrvatskog sabora i poslalo bi poruku hrvatskoj javnosti, sve do zadnje neodržive općine – da nema nedodirljivih institucija i pozicija kad je u pitanju racionalizacija upravljanja javnim ustanovama". "U četiri godine samo od sredstava isplaćenih na bruto plaće i druge izdatke 1/3 zastupnika, moglo bi se beskamatnim kreditom od 99.999 kuna kreditirati 999 inovatora-poduzetnika. Tako 999 mladih inovatora-poduzetnika ne bi napustilo Hrvatsku, a svijet bi ionako vidjeli osvajajući nagrade na međunarodnim izložbama do kojih nas ona 1/3 saborskih zastupnika ne može dovesti ni u snu", poručuju iz MOST-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije