Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽO LJUBIĆ:

Bosni i Hercegovini su potrebne ustavne promjene

Božo Ljubić
11.12.2015.
u 15:55

'Strateški interes BiH je članstvo u EU i NATO-u jer je to najsigurnije mjesto za ovu zemlju u ovom nesigurnom svijetu.'

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je nakon sjednice održane u Mostaru, da su BiH, uz gospodarske, potrebne i ustavne promjene, pri čemu bi Hrvati dobili većinsku federalnu jedinicu kroz teritorijalni preustroj zemlje, na što je ukazano i na nedavnoj konferenciji o Daytonskom sporazumu koja je na inicijativu hrvatskih europarlamentaraca održana u Bruxellesu.

"U Bruxellesu je jasno poručeno da su potrebne gospodarske reforme, ali one nisu dovoljne za BiH jer ova zemlja mora istodobno raditi na ustavnoj reformi. Mi kao predstavnici Hrvata te promjene vidimo tako da se omogući jednaka pozicija sva tri naroda oko biranja predstavnika u vlasti, ali i odlučivanja u tim institucijama", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare. Pojasnio je da je na sjednici predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora raspravljano o ustavnim promjenama u zemlji.

"To će se pitanje morati staviti na dnevni red radi usklađivanja političkih odnosa u BiH predstavnika tri konstitutivna naroda, ali i racionalizacije aparata ove zemlje. U državi tri konstitutivna naroda koja bi bila strukturirana po entitetskom modelu, morala bi postajati ista pozicija za sva tri naroda. To podrazumijeva hrvatsku jedinicu s hrvatskom većinom", rekao je Ljubić. On je međutim dodao da bi hrvatska strana podržala bilo koje rješenje koje bi izjednačilo poziciju Hrvata, Srba i Bošnjaka, navodeći primjere za to države poput Belgije i Švicarske.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a pojasnio je da ova institucija podržava provedbu reformske agende koju je potaknula Europska unija "kao koristan instrument za BiH u usvajanju europskih standarda" koji će pomoći BiH u ostvarenju strateških interesa.

"Strateški interes BiH je članstvo u EU i NATO-u jer je to najsigurnije mjesto za ovu zemlju u ovom nesigurnom svijetu. Mi kao HNS snažno podupiremo ovu europsku agendu jer u svojoj provedbi BiH uvodi u jedan kolosijek  prema EU", dodao je Ljubić.

>> 'Hrvatski narod je jedan narod koji ima dvije domovine'

Komentara 8

MH
mrtav-hladan
19:50 11.12.2015.

bosnu i hercegovinu. podjeliti na dva djela a turke poslat u tursku ..

MU
mursaos
00:58 12.12.2015.

U BiH su potrebne promjene koje bi dovele do konacnog , suzivota. Pravni lijek : bambusovim stapom , mlatiti sve odreda , (jer su ti ljudi najveci sovinisti, radi kojih je rat I poceo) dakle treba ih mlatiti I tjeratitjerati Pravoslavne Bosance, da vicu Bog ti pomogo junace , Katolike Bosance tuci I tjerati da vicu, za dom spremni. A Bosance Muslimane tuci I tjerati ih da vicu Alahu akbar . Dok se ne zaseru !

ZI
zimerman
17:11 11.12.2015.

Da , potrebne su ustavne promijene ,HrvatI su jedan od tri kosituivna naroda a po ustavu BIH nemaju pravo na Nista .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije