Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović: Razmatrat ćemo kako doprinijeti miru u Libiji

- Vaše oružane snage mogu biti ponosne na ono što su postigle u 20 godina. Transformirale su se u profesionalce, cijenjene u svijetu, koji su dostigli standarde NATO-a, rekao je veleposlanik Blunt
07. travnja 2011. u 13:48 5 komentara 4 prikaza
ministri (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

- Hrvatske snage još ne sudjeluju u Libiji. No, nadamo se da će se Hrvatska pridružiti u humanitarnoj akciji kad za to dođe vrijeme – izjavio je u Varaždinu David Blunt, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, na otvorenju izložbe Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira.

Njegovu izjavu potom je komentirao Davor Božinović, ministar obrane.

- Mislim da je veleposlanik bio jasan. Riječ je o humanitarnoj intervenciji kad za to dođe vrijeme. No mislim da ćemo još pričekati to vrijeme. Hrvatska je članica NATO-a, koji je angažiran u misiji u Libiji zbog toga što je i Hrvatska glasovala za taj angažman. U ovom trenutku ne postoje potrebe NATO-a za konkretnijim hrvatskim angažmanom. Ovisno o razvoju situacije, i mi ćemo razmatrati mogućnost vlastitog doprinosa kako bi mir zavladao u tom prevažnom dijelu svijeta, koji je, nemojmo zaboraviti, vrlo blizu nama – rekao je Božinović.

Veleposlanik Blunt potom se opet uključio.

- Ne kažem da očekujemo da to bude sutra. Jednostavno kažem da je to prilika za naše hrvatske prijatelje da odigraju ulogu u potpori vrlo važnoj međunarodnoj operaciji. Velika Britanija poslala je još 10.000 šatora te deke – rekao je Blunt. Božinović je spomenuo da je Hrvatska u nizu međunarodnih misija pod vodstvom UN-a, EU i NATO-a. Najznačajnija je u Afganistanu, gdje je trenutačno 334 hrvatskih vojnika.

- Do kraja ove godine, odlukom Sabora, moglo bi ih biti 350. Uglavnom su u regionalnom zapovjedništvu glavnoga grada Kabula te na sjeveru, kod Mazar-i Sharifa. Na cijeni je to što je gotovo polovica hrvatskih vojnika na poslovima obuke i treninga afganistanskih snaga sigurnosti, što je najbrži put da se vojnici vrate kući – rekao je Božinović te dodao da hrvatski vojnici sudjeluju u 10 mirovnih misija u svijetu. Osim Afganistana, najvažnija je misija na Golanu, pod okriljem UN-a, gdje ih je oko 190.

Veleposlanik Blunt rekao je da Velika Britanija duboko cijeni ulogu Hrvatske u mirovnim misijama u Afganistanu i na Bliskom istoku.

- Vaše oružane snage mogu biti ponosne na ono što su postigle u 20 godina. Transformirale su se u profesionalce, cijenjene u svijetu, koji su dostigli standarde NATO-a. U Afganistanu cijene vašu profesionalnost i spremnost – rekao je te dodao da Britanija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Što se nas tiče, vrata su vrlo otvorena za lipanj, no sve ovisi o vama. Ako uspijete u lipnju, to je odlično, no posao treba biti napravljen – poručio je.

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
  • krilnik2:

    rekao je te dodao da Britanija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju. /**********************************/ Breaking news! Cuj ministre, a da NATO uvede embargo na oruzje na \"obje strane\" i demonizira pobunjenike koji ugrozavaju teritoriijalni Libije? Zvuci li ti to poznato! ... prikaži još! Zar da nasi mladici ginu za cioniste i anglofasiste?

  • flick:

    Situacija je ovakva, pobunjenici, odnosno Al Qaida se već izjasnila da je sa našim poslovima u Libiji gotovo. Znači badava smo se stavili na stranu francusko-engleskih agresora. Sa druge strane, ako pobijedi Gadafi, čemu se iskreno nadam, također se možemo ... prikaži još!o pozdraviti sa našim poslovima u Libiji, jer nam Gadafi neće oprostiti što od prvog dana aplaudiramo bombama koje padaju po Libiji. A trebalo se samo držati pametne njemačke politike i njezinog stava oko Libije...

  • Ugo Kajvez:

    JBM ... ti bi trebao na sud za uvlačenje hrv. u tuđe svađe .................. kvislinški izdajnik ............ !!!!!!!!!!!!!!