Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Božinović objasnio što je s obveznim cijepljenjem protiv korone

– Znate da po Zakonu o zašiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. U svakom slučaju moramo znati kako je potrebno da oko 70 posto odraslog stanovništva bude procijepljeno kako bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije i to je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi – kazao je Božinović
24. studenoga 2020. u 14:39 16 komentara 2171 prikaza
cijepljenje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Stožer do sutra pripremiti oštriji set mjera protiv epidemije koronavirusa koje će stupiti na snagu krajem tjedna i vrijedit će do Božića.

Zagreb: Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić Koronavirus u Hrvatskoj Stigli rezultati brzih testova u Zagrebu, svaki treći je pozitivan

Na pitanje novinara o cijepljenju i postoji li mogućnost da ono bude obvezno ili se nekako regulira, Božinović je rekao:

– Znate da po Zakonu o zašiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. U svakom slučaju moramo znati kako je potrebno da oko 70 posto odraslog stanovništva bude procijepljeno kako bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije i to je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi.

Novinari su pitali Božinovića je li tu temu na VNS-u jučer otvorio predsjednik Milanović. "On je govorio o tome, ali tko ju je otvori, nije važno, ali smo razgovarali", dodao je. Rekao je da neće komentirao ono što je bilo na sjednici VNS-a.

Video: Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože

Treba li se otvoriti ta tema, Božinović je rekao:

– U svakom slučaju, kao što sam rekao, moramo učiniti sve da se najveći broj naših građana cijepi jer je to potrebno da bi cijela ta akcija bila uspješna, a svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, ne samo Hrvatskoj već i EU. Cjepivo je tu negdje i možemo na njega računati, što nam omogućuje i uvođenje strožih mjera. Treba nam podrška građana. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo skinuti maske i vratiti se načinu života na koji smo navikli – kazao je.

Na 12 lokacija u Zagrebu započelo testiranje na COVID-19 brzim testovima COVID-19 Stožer: U Hrvatskoj 2323 nova slučaja zaraze, preminulo je 47 osoba

Odgovorio je i na pitanje kako građane pridobiti da se cijepe.

Vjerujem da ćemo morati uložiti dodatne napore kada je u pitanju komunikacija i angažirati svu podršku jer nam je cilj zajednički – dodao je.

Na ponovljeno pitanje hoće li cijepljenje biti obvezno, Božinović je rekao: – Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti,. Naravno, za ovu nema jer je nova.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • anemijodezerterija:

    Evo baš gledam kurikulume fakulteta za ONO i DSZ i političke škole u Kumrovcu, sve ono što je završio drug Božinović, i ne vidim kolegije Infektologija, Epidemiologija, Javno zdravlje i slično. Druže Božinoviću, temeljem kojih osobnih kapaciteta ste dali ovakvu procjenu.

  • stela_zg:

    zdravstveno osoblje je već masovno razvilo antitijela na SARS-CoV-2 virus. da li ih je potrebno cijepiti ako su već stekli imunost i time riskirati epidemiju nuspojava koje prijete urušavanjem zdravstvenog sustava zbog velikog broja bolovanja? tko će vam raditi u ... prikaži još! zdravstvenim ustanovama ako se zdravstveno osoblje razboli od nuspojava? već se zaboravio transverzalni mijelitis? netko tko dobije transverzalni mijelitis je nepokretan, ne kontrolira stolicu i mokrenje, može trpiti velike bolove u ekstremitetima. tko će se brinuti o onima koji se razbole od cjepiva? kažu da se neće cijepiti mlađi od 18g i to je najbolji dokaz koliko je to novo cjepivo potencijalno opasno i škodljivo. da imate sigurno i neškodljivo cjepivo mogli bi ga dati i dojenčetu kao što mu dajete mnoga druga cjepiva kao bcg ili cjepivo protiv hepatitisa b koji se rutinski daju već u rodilištu.

  • snicl:

    Uživajte u testiranju cjepiva. Ostat ću sa svojih 99,9965% šanse.