Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Stigli rezultati brzih testova u Zagrebu, svaki treći je pozitivan

Zagreb: Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
24.11.2020.
u 18:08

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak, na prijedlog županijskog stožera, odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Zagrebačke županije

U posljednja 24 sata zabilježena su 2323 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučaja u Hrvatskoj danas ukupno 19161. Među njima su 2093 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta. Preminulo je 47 osoba.

18:10 - Stigli su rezultati brzih testova na koronavirus u gradu Zagrebu. Broj ukupno testiranih osoba je 1005. Od njih je ukupno pozitivno na koronavirus 328 osoba, odnosno 32,6%. Broj pozitivnih bez simptoma je 34, javlja HRT.

14:42 - Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri su osobe umrle, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih, njih šest je s područja grada Zaboka, pet ih je u Krapini, četiri u Donjoj Stubici, a po troje u Svetom Križu Začretju i Krapinskim Toplicama.

Po dvoje ih ima Gornja Stubica, Bedekovčina i Oroslavje, a po jednu novozaraženu osobu Klanjec,Pregrada, Đurmanec, Mače, Marija Bistrica, Petrovsko, Stubičke Toplice i Veliko Trgovišće.

U posljednja 24 sata oporavilo se još 138 osoba te je trenutno 1.064 aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji se nalazi 1.519 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 76 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru. Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 28 pacijenata pozitivnih na koronavirus, navodi se u priopćenju krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite.

14:30 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1005 obrađenih testova danas je 290  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 121, Imotskog 15, Kaštela 27, Makakrske 11, Omiša 13, Sinja 7, Solina 17, Supetra 1, Trilja 4, Trogira 7, Vrgorca 3, Vrlike 1, Dicma 2, Dugog Rata 6, Dugopolja 1, Gradca 2, Klisa 2, Lovreća 4, Marine 1, Milne 1, Muća 3, Podbablja 6, Podstrane 16, Prološca 7, Runovića 1, Segeta 5, Selca 1, Šolte 1, Zagvozda 2 i Zmijavaca 2 osobe.  Od ukupnog broja novooboljelih 137 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2262 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 157 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe; dvije muške osobe starosti  83 i 75 godina i jedna ženska osoba stara 67 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju. 

13:09 - Karlovačka županija od jučer ima 83 novooboljelih osoba od koronavirusa, te jednu preminulu osobu, po čemu je ukupno, od početka pandemije, preminulo čak 75 osba, potvrdio je Branko Zoretić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U Općoj bolnici Karlovac je 47 pacijenata od čega su 4 novoprimljena, među kojima je jučer bila i jedna trudnica koja je uspješno porođena, a ona i beba su dobro. Otpušteno je 5 pacijenata na kućno liječenje, jedna je osoba, koja je bila na respiratoru, preminula. U samoizolaciji je 53 djelatnika bolnice. U ogulinskoj bolnici leži 18 osoba sa koronavirusom, a u samoizolaciji je 32 djelatnika bolnice.

Vesna Hajsan Dolinar, načelnica županijskog Stožera Civilne zaštite najavila je antigenska testiranja u domovima zdravlja, za koja su Karlovačka županija i Grad Karlovac platili svaki po tisuću antigenskih testova. Kazala je i da će Opća bolnica Ogulin u slučaju potrebe postati Covid bolnica za čitavu županiju. Dodala je i da je od početka pandemije u domovina za starije i nemoćne oboljelo ukupno 113 korisnika domova od njih ukupno 973, a u ovom je trenutku 38 korsinika koji su zaraženi. Nažalost, 31 korisnik je od početka pandemije je do sada preminuo. Situacija je po školama u županiji takva da se i ne razmišlja o bilo kojem drugom modelu provođenja nastave od ovoga koji je u funkciji, a to je provođenje nastave u školama, te online nastava samo za razrede koji su u samoizolaciji. U ovom trenutku od ukupno 3.793 učenika srednjih škola njih je 20 zaraženo, te tri djelatnika, a u osnovnim školama gdje je 8.209 učenika, 16 je učenika zaraženo i 12 zaposlenika.

12:49 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 52 je nova slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Oboljelo je 17 osoba koje imaju prebivalište na području Šibenika, 4 s područja Drniša, 3 s područja Knina, po dvije osobe s područja Vodica, Skradina i Primoštena, te po jedna s područja općina Murter-Kornati, Biskupija i Kistanje. Oboljelo je i još 4 korisnika doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Šibeniku, jedan korisnik doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik i 14 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Knin. Trenutno je 408 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 39 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1015 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 263 uzoraka na SARS-CoV-2 virus.

12:41 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju testirano je 384 osoba, od čega je evidentirano 95 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19. Uz njih, evidentirana su 33 vjerojatna slučaja na temelju kliničke slike (epidemiološka povezanost s dokazanim slučajem bolesti), pa je statistički evidentirano 128 pozitivnih osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1172. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije uzeto 21 367 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, čime se dolazi do podatka da je više od četvrtine stanovništva testirano.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 91 pacijent pozitivan na virus COVID-19, od toga je njih 13 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno devet pacijenata. Na respiratoru ih je 12. U proteklih 24 sata evidentirane su dvije preminule COVID-19 pozitivne osobe, ženske osobe stare 87 i 75 godina, s dodatnim kroničnim bolestima.

Reorganizacijom Županijske bolnice Čakovec, uz 102 bolnička kreveta pripremljeno je dodatnih 28 kreveta, pa je u ovom trenutku raspoloživo 130 bolničkih kreveta za pacijente pozitivne na COVID-19, a uskoro će u funkciji biti tercijarni respiracijski centar za područje Međimurske županije koji će donijeti dodatne uvjete za smještaj osoba kojima je potrebna zdravstvena skrb.

12:30 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 99 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (59), općina Garčin (9), općina Rešetari (7), općina Brodski Stupnik (5), općine Gornja Vrba, Oprisavci, Oriovac, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje (po 4), općine Davor, Donji Andrijevci, Klakar i Sibinj (po 3), općine Cernik, Dragalić, Gundinci, Okučani, Sikirevci i Vrbje (po 2), grad Nova Gradiška te općine Bebrina, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Podcrkavlje i Staro Petrovo Selo (po 1) te 16 osoba s prebivalištem u drugim županijama. Nastavlja se epidemiološka obrada pozitivnih osoba te njihovih kontakata.

U zadnja 24 sata preminule su dvije osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminula je jedna osoba (Ž – 1956. godište), a jedna je osoba preminula u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M - 1927. godište). Preminule su osobe imale i niz drugih komorbiditeta. Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 44. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 49 osoba, a u novogradiškoj bolnici 16 osoba. Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.569 osoba (26 osoba manje nego prethodni dan).

12:10 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 242 nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 534 uzoraka. - Varaždinska županija ovime u tjedan dana broji 1786 novih slučajeva, što je najviše do sada od početka epidemije, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je time dostigla vrijednost od 1060, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama. Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio visokih 55 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 47. Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 201 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 70 na odjelu infektologije, a 10 na ostalim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 55 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu - kažu u Stožeru. Aktivnih slučajeva zaraze je 2286. Preminule su tri osobe pozitivne na COVID-19.

- Među preminulim osobama pojavljuju se sve mlađe osobe. Samo u posljednja dva dana preminule su tri osobe, koje su bile na početku 50-ih godina svog života, bez težih popratnih bolesti. Ukupno je do sada od početka ožujka evidentirano 66 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19 - ističu. U bolničkom sustavu Opće bolnice Varaždin trenutno je pozitivno 70 djelatnika, dok je 20 djelatnika u mjeri samoizolacije. 

11:49 - Na području Zadarske županije je 94 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljele osobe su sa područja gradova Zadar (45), Benkovac(2), Biograd na Moru(2), Obrovac(4) i Pag(6) te općina Bibinje(4), Galovac(3), Jasenice(1), Kali(2), Kukljica(2), Lišane(1), Novigrad(3), Polača(1), Poličnik(2), Posedarje(3), Povljana(2), Sali(2), Stankovci(1), Starigrad(1), Sukošan(4), Sv.Filip i Jakov(1), Vrsi(1) i Zemunik Donji(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 465 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2175 stanovnika, a izliječeno je 116 osoba. U ovome trenutku aktivan  je 1471 slučaj zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Zadar od posljedica koronavirusne bolesti preminula su dva muškarca u dobi od 71 i 83 godina od kojih je jedan bio na respiratoru. Na svim COVID odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitaliziran je 41 bolesnik od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 11 oboljelih osoba od COVID-a 19. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske  evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

10:54 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 445. Broj osoba testiranih antigenskim testovima je 978, a od toga je broja pozitivnih bilo 248 osoba. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1311 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 349 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 839 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1569 osoba.

10:29 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 11 osoba iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, tri iz Konavala, tri iz Korčule, dvije iz Ploča, po jednoj osobi iz Kule Norinske, Opuzena, Orebića, Trpnja i Župe dubrovačke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo 18 osoba muškog spola i 13 ženskih osoba, a za 14 osoba je utvrđena epidemiološka veza. Preminule su dvije osobe, jedna muška osoba iz Blata (rođ. 1937.) i jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ. 1945.). Izliječeno je 87 osoba: 26 iz Dubrovnika, 17 iz Metkovića, deset iz Župe dubrovačke, po sedam iz Blata i Vele Luke, šest iz Korčule, četiri iz Konavala, po dvije iz Ploča i Zažablja, po jedna iz Kule Norinske, Orebića i Smokvice te tri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 45 osoba pozitivnih na koronavirus. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a četiri je na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 216 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 711 uzoraka. U samoizolaciji je 711 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:18 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 142 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 377 osoba, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite. Od početka pandemije do danas u županiji je evidentirano ukupno 7724 osoba zaraženih koronavirusom, izliječeno je 4224 osoba, dok ih je 34 preminulo.

Trenutno je aktivno 3466 slučajeva zaraze. "U odnosu na podatke od jučer oboljele su 142 osobe (gradovi – 19 Samobor, 6 Sveta Nedelja, 11 Zaprešić, 4 Jastrebarsko, 39 Velika Gorica, 7 Ivanić-Grad, 12 Dugo Selo, 4 Vrbovec, 3 Sveti Ivan Zelina, općine – 5 Brdovec, 4 Bistra, 4 Jakovlje, 1 Marija Gorica, 1 Pušća, 2 Klinča Sela, 3 Pisarovina, 2 Orle, 3 Kravarsko, 2 Križ, 1 Brckovljani, 2 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Preseka, 1 Rakovec), a ozdravilo je 377 osoba", navodi se u objavi županijskog stožera.

Dodaje se kako je mjera samoizolacije propisana učenicima 12 razreda osnovnih škola te dva razreda srednjih škola.

10:00 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata su 63 nove pozitivne osobe na COVID-19 (19 osoba iz Vukovara, 17 iz Vinkovaca, 4 iz Otoka, po 2 osobe iz Ivankova, Negoslavaca i Starih Jankovaca, po 1 iz Andrijaševaca, Babine Grede, Banovaca, Bapske, Bošnjaka, Bršadina, Cerića, Iloka, Jarmine, Lovasa, Markušice, Prkovaca, Soljana, Starih Mikanovaca, Tordinaca, Vere i Županje). Preminule su tri osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3973, od kojih je 3322 osobe izliječeno, a ukupno je preminulo 63 osobe. Trenutno je u županiji 65 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 213 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 23206. U samoizolaciji na području županije su 1032 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 43 radnika iz sustava zdravstva (11 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 27 radnika (8 liječnika, 17 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 31 nastavnika i 38 učenika. U samoizolaciji se nalazi 52 nastavnika i 643 učenika.

9:55 - U Primorsko-goranskoj županiji u utorak su 172 nove oboljele osobe od covida-19, a dvoje pacijenata s ovom bolešću iz KBC-a Rijeka je umrlo, javio je Stožer civilne zaštite PGŽ.

Tijekom proteklog dana testirano je 1018 osoba, ozdravilo je 111 i aktivnih slučajeva je 2193. Prema podacima riječkoga KBC-a, na bolničkom liječenju je osmero osoba oboljelih od covida-19 manje u odnosu na dan prije, sad ih je 94. Među njima je 11 pacijenata na respiratoru. Stožer civilne zaštite ističe da su među osobama na bolničkom liječenju i umrlima u KBC-u Rijeka osobe ne samo iz Primorsko-goranske, nego i iz susjednih županija.

9:42 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 27 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 5 novooboljelih osoba s područja je grada Čazme, po 4 novozaražene osobe s područja su gradova Garešnica i Grubišno Polje, po 3 novooboljele osobe s područja su općina Ivanska, Kapela i Veliko Trojstvo, po 2 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na područjima grada Daruvara i općine Veliki Grđevac, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Rovišće, Berek, Hercegovac i Šandrovac. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata od kojih je njih 4 na respiratoru. U samoizolaciji je u našoj županiji 1512 osoba.

9:41 - U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 503 uzorka od kojih se 465 odnosi na područje Osječko-baranjske županije, a od njih je 179 bilo pozitivno na koronavirus. Po prvi put u Osijeku su rađena i antigenska testiranja od koji je 31 nalaz bio pozitivan, pa je u zadnja 24 sata na području županije utvrđeno ukupno 210 novopozitivnih osoba.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (117), Valpovo (19), Đakovo (15), Našice (4), Beli Manastir (4), Donji Miholjac (3) i Belišće (2). Po šest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području općina Antunovac, Čepin i Petrijevci, pet Bilje, po tri Darda i Semeljci, po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Čeminac, Draž, Kneževi Vinogradi i Vuka, a po jedna je s područja općina Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Koška, Levanjska Varoš, Marijanci, Petlovac, Satnica Đakovačka i Viškovci.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 207 osoba oboljelih od COVID-19, i to 164 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom; tri muške osobe (iz Belišća rođen 1954. godine,  iz Valpova rođen 1939. godine i iz Bizovca rođen 1963. godine) i tri ženske osobe iz Osijeka (rođene 1939., 1937. i 1950. godine). 

Policija je provela 20 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i jednu po dojavi građana, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Ukupno 143 osobe pozitivne na Covid preminule su u Osječko-baranjskoj županiji od početka pandemije, a od toga samo u studenome život ih je izgubilo čak 98.

9:08 - Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji je sto i petnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o pedeset i sedam osoba s područja grada Siska, četrnaest osoba s područja grada Kutine, jedanaest osoba s područja grada Novske, jedanaest osoba s područja grada Popovače, osam osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja općine Sunja, tri osobe s područja općine Dvor, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, dvije osobe s područja općine Lipovljani, jednoj osobi s područja općine Jasenovac, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica i  jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

9:03 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 554 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 59 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 6 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (3), Slovenija (1), Italija (2). U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba. Izliječeno je 64 osoba.

Trenutno je 604 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 536 osoba.

8:42 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 270 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 236 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 622 osobe, a ukupno je testirano 16295 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 289 uzoraka, od kojih je 36 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:07 - Varaždinska županija i dalje je županija među najgorima u Europi po incidenciji koronavirusa na 100.000 stanovnika. Brojke nisu dobre - jučer je zabilježeno 285 novozaraženih koronavirusom, a četiri su osobe preminule.

"Samo je pitanje dana kad će se šatori pred bolnicom početi puniti. Statistika kaže da 10 posto zaraženih treba terapiju kisikom. Vjerujemo da će nakon sedam dana od uvođenja strogih mjera i uz rad epidemiologa brojke biti povoljnije", kazao je ravnatelj varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj za HRT.

Epidemiolozi rade danonoćno i nailaze na niz problema. " Oko 300 je novooboljelih dnevno, i ako svaki od njih ima barem 4 kontakta - to se penje i preko tisuću njih. Oni često ne žele odgovarati na pitanja, poklapaju slušalicu i više se ne žele javiti. Neki od njih jasno i glasno kažu kako ne žele dati podatke o svojoj obitelji. Ima i onih koji vrijeđaju", naglasio je.

8:05 - Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak, na prijedlog županijskog stožera, odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Zagrebačke županije, pa tako od utorka najviše 50 osoba može biti na umjetničkim izvedbama te kino projekcijama.

Organizatori svih javnih događaja koja su dopuštena te vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih protuepidemijskih mjera.

Video: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

Obvezno je i korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi te vjerska ili druga društvena okupljanja ako nije moguće održavanje distance od najmanje dva metra.

Od utorka je zabranjeno posjećivati štićenike domova za starije i nemoćne, a ni oni sami neće moći napuštati prostore pružatelja usluga smještaja osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Štićenici koji se vraćaju u domove morat će izbjegavati kontakte s ostalim korisnicima 14 dana. Ta se mjera ne odnosi na odlaske u dnevnu bolnicu, hemodijalizu i specijalističko-konzilijarne preglede.

Preporučuje se i da se posjete drugim korisnicima ustanova socijalne skrbi, poput djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djece s teškoćama u razvoju, žrtava obiteljskog nasilja, beskućnika ili ovisnika, smanje na najmanju moguću mjeru, a da se omoguće češći kontakti s njihovim obiteljima putem neizravnih oblika komunikacije.

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga preporučuje se da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba. Također, donesena je i preporuka građanima Zagrebačke županije da ne putuju izvan granica Hrvatske osim ako za to postoje neodgodivi poslovni, osobni ili neki drugi razlozi. Te će mjere u Zagrebačkoj županiji biti na snazi do 31. prosinca.

Ključne riječi

Komentara 19

KO
kompenzacije
09:20 24.11.2020.

zašto se ne bi moglo dozvoliti barem svojoj djeci posjeta roditeljima u starački dom uz obavezni test na koronu ?

ST
stefj
13:04 24.11.2020.

Ajde da vidimo još sutra i prekosutra brojke. U Zagrebu padaju brojevi čak i s većim brojem testiranja... A ne bi bilo loše da vidimo prosjek umrlih, u Italiji je on 82.5 godina. Kod nas bi mogao biti nešto niži...

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
13:41 24.11.2020.

sve laži i prevare!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije