Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPRAVLJANJE KRIZAMA

Hrvati će u subotu na mobitel dobiti istu poruku: Božinović objasnio o čemu je riječ

Zagreb: Na natječaj MUP-a prvi put mogu konkurirati osobe s invaliditetom
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/2
31.05.2023.
u 11:36

SRUUK je razvijen u suradnji s HAKOM-om te je u skladu s EU direktivama koje brane neovlašteno korištenje podataka

Ministar Davor Božinović danas je najavio uvođenje novog Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) s pomoću kojeg će se građanima na mobitele slati upozorenja za opasnost. Sustav s radom kreće u subotu, a nakon toga će biti jasnije kako funkcionira. Ministar je istaknuo kako je cilj projekta spasiti što veći broj života i imovine.

POVEZANI ČLANCI:

U svijetu postoje slični sustavi, a u Hrvatskoj se trenutačno kombinira više različitih. SRUUK je razvijen u suradnji s HAKOM-om te je u skladu s EU direktivama koje brane neovlašteno korištenje podataka. Projekt je vrijedan 8,4 milijuna eura, a EU ga je sufinancirao sa 7,1 milijunom, prenose 24sata.

– Nitko u sustavu države nema podatke kome su poruke upućene. U određenom području će, u datom trenutku, svi korisnici mobilnih uređaja dobiti te poruke. Kroz sustav geolokacije će se moći pratiti koliko je ljudi na području koje je ugroženo ili će biti ugroženo. To će olakšati posao hitnim službama – rekao je Božinović.

Božinović je naglasio kako je važno da građani budu obaviješteni o testiranju, koje će provesti tri telekoma – A1, Telemach i TCom, koji prvi put sudjeluju na takvom projektu u Hrvatskoj. SRUUK će slati poruke na devet stranih jezika koje će s vremenom moći primiti i stranci koji se u tom trenutku nađu u Hrvatskoj, otkrio je ministar.

 

Komentara 42

KI
kiselovrhnje
11:56 31.05.2023.

63 milijuna kuna za "sustav" koji salje SMS poruku tj. postojeci telekomi salju poruke po naputku drzavnih agencija. Prejeftino za tako naprednu tehnologiju.

DU
Deleted user
11:58 31.05.2023.

Pa kad je vec cilj spasiti sto vise zivota i imovine mozda bi bilo pametno zaustaviti privatizaciju zdravstva i ovrhe. Ali sta ja znam.

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
11:58 31.05.2023.

Sustav geolokacije,odnosno praćenja,kontroliranja, naravno zamotano u brigu o našim životima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije