Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽAR POD KONTROLOM

Božinović: Iza poginulog vatrogasca ostala je supruga i dvoje djece

Božinović u Orašcu povodom stradavanja vatrogasca
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
01.08.2022.
u 14:19

Zapovjednik JVP-a Dubrovački vatrogasci Stjepko Krivanović rekao je da će se sljedećih dana uz pomoć policije utvrditi što se dogodilo.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je policija tijekom noći obavila očevid i utvrđuje okolnosti nastanka požara i stradanja vatrogasca Gorana Komlenca u požaru kod Orašca, u suradnji s DORH-om koji je naložio obdukciju.

Božinović je izjavio kako je Komlenac bio jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP-a Dubrovački vatrogasci, koji je poginuo kao heroj spašavajući druge.

„Na najgori nas je način podsjetio o kako se teškom i opasnom poslu radi, o ljudima koji su posvećeni spašavanju drugih ljudi i imovine. Ovdje su postrojbe odlično opremljene, ali ništa od toga neće nam vratiti Gorana", rekao je.

Kažu da vatrogasac, odlazeći na intervenciju, nikad ne može biti siguran hoće li se vratiti. Najčešće se vraćaju, ali dogodi se i smrtno stradanje. Teško je naći profesiju koja je toliko humana, a toliko opasna, ističe Božinović.

Dodatno je otežavajuća činjenica da je iza Komlenca ostala supruga s dvoje male djece.

„Cjelokupni sustav, od lokalne razine do Vlade, učinit će sve da im pomogne i vodi brigu o njima, kao što ćemo uvijek voditi brigu o najhrabrijima, obećao je Božinović.

01.08.2022., Orasac - Obzirom na tragicni dogadjaj potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Bozinovic, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucakovic, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovacko-neretvanske zupanije Stjepan Simovic, Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanovic i gradonacelnik Grada Dubrovnika te predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Frankovic dali su izjavu za medije. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Podsjetio je kako je ovog ljeta borba s vatrom svakodnevna. „Svijet prolazi kroz klimatske promjene, a naš je sustav prepoznat kao jedan od najučinkovitijih, ali i mi se, kao i cijeli svijet, moramo prilagođavati novim okolnostima”, kaže Božinović.

U roku nekoliko dana na raspolaganju još po jedan Canadair i Air-tractor

Naveo je kako u ovom trenutku Hrvatska raspolaže s četiri canadaira i četiri air-tractora.

„Jučer su sva četiri Canadaira obavila sjajan posao. Posebno bih istaknuo ulogu JVP-a Dubrovački vatrogasci i DVD-ova, koji su okružili požar i odradili sjajan posao. Kvaliteta hrvatskih vatrogasaca nije floskula, jer se dokazuju iz dana u dan", ustvrdio je.

Božinović je razgovarao s ministrom obrane Mariom Banožićem, koji namjerava sutra ili preksutra održati sastanak sa Zrakoplovnim tehničkim centrom da u roku nekoliko dana na raspolaganju budu još po jedan Canadair i Air-tractor.

Naglasio je kako je Hrvatska kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu inicirala zajedničku nabavu na razini EU-a te će među prvima dobiti nove Canadaire.

„Sve će više biti potreba združenim vatrogasnim snagama, kod nas je to najmanje slučaj, jer smo možda i najbolje organizirani. Naši Canadairi su gasili u BiH i Sloveniji, kad je moguće pomažemo i drugima”, poručio je Božinović.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je kako je požar kod Orašca pod kontrolom, a trideset vatrogasaca ga sanira i čuva požarište.

„Cijeli smo požar okružili cijevima pa nam nije potrebna potpora iz zraka. Nastavit ćemo čuvati požar zbog velike površine od 90 hektara i guste šume”, izjavio je Simović.

Komentara 1

TA
Tajg
13:06 01.08.2022.

Iza mikrofona ostaju idalje politički uhljebi! Nitko toj djeci neće nadomjestiti oca, nitko neće bolje timski organizirati vatrogasce, nitko neće uraditi plan sadnji mješovitih šuma, nego izliće se beton za sljedeće strateške objekte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije