Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finalno odlučivanje

Komisija Vijeću EU: 9. prosinca donesite odluku o proširenju Schengena na sve tri spremne države

Zagreb: Zajednička konferencija Davora Božinovića i povjerenice Europske komisije Ylve Johansson
Emica Elvedji/PIXSELL
16.11.2022.
u 12:06

Komisijina komunikacija važnija je za Bugarsku i Rumunjsku, nego za Hrvatsku. Ali najvažnije rasprave sada se odvijaju u Vijeću EU, među predstavnicima država članica, gdje je prva rasprava jučer prošla pozitivno za Hrvatsku

Europska komisija usvojila je danas komunikaciju kojom potvrđuje da su i Bugarska i Rumunjska u potpunosti spremne za ulazak u schengensku zonu bez granica, kao što je nedavno već potvrđeno da je potpuno spremna Hrvatska, a Komisija ovim potezom zapravo poziva države članice da u Vijeću EU 9. prosinca donesu odluku o proširenju Schengena na sve tri države.

Komisijina komunikacija važnija je za Bugarsku i Rumunjsku, nego za Hrvatsku. Ali najvažnije rasprave sada se odvijaju u Vijeću EU, među predstavnicima država članica, koji su na jučerašnjem sastanku radne skupine za Schengen prvi put raspravljali o pripremi odluke koja se treba donijeti na razini ministara unutarnjih poslova 9. prosinca. Ekskluzivne detalje s tog sastanka iza zatvorenih vrata doznali smo sinoć: pročitajte ih ovdje.

S novim vjetrom u leđa iz Komisije, čija komunikacija potvrđuje da nešto starija pozitivna evaluacija spremnosti Bugarske i Rumunjske za Schengen vrijedi i dan-danas, Bugari i Rumunji nadaju se da mogu otkloniti rezerve koje ipak postoje među barem 3-4 države članice. Za Hrvatsku je pozitivno da takve rezerve nitko zasad nije izrazio i prema hrvatskoj spremnosti za Schengen. Tako da je moguće da se, nakon današnje Komisijine komunikacije, stvori zamah prema konsenzusu za proširenje Schengena na sve tri države, ali još uvijek je moguće i da se tri države razdvoje na dvije odluke, s različitim datumima ulaska u Schengen: jedna odluka o Hrvatskoj, s datumom ulaska 1. siječnja 2023., a druga odluka o Bugarskoj i Rumunjskoj s pozitivnom porukom, ali nekim kasnijim datumom ulaska (1. ožujak 2023., na primjer). Komisija današnjim potezom apelira na države članice da se pobrinu da se dogodi ovaj prvi scenarij: sve tri države u Schengen zajedno. 

“Bugarska i Rumunjska uspješno su završile evaluacijski proces za Schengen 2011., ali odluka Vijeća o uklanjanju unutarnjih granica nije donesena dulje od 11 godina. S obzirom na vrijeme koje je proteklo od 2011., a u pogledu jačanja uzajamnog povjerenja i priznavanja razvoja schengenskih pravila od 2011., Bugarska i Rumunjska izdale su zajedničku deklaraciju u ožujku 2022., kojom su dobrovoljno pozvale tim stručnjaka da, pod koordinacijom Komisije, analizira primjeru najnovijih razvoja schengenskih pravila. Ta dobrovoljna misija utvrđivanja činjenica, koja se odvijala u listopadu 2022., potvrdila je da Bugarska i Rumunjska ne samo nastavljaju primjenjivati nova pravila i alate, nego da su također i značajno osnažile ukupnu primjenu schengenske arhitekture u svim njezinim dimenzijama”, kaže se u današnjem priopćenju Komisije. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar southman
southman
12:58 16.11.2022.

Da možda ubacimo i Srbiju u taj paket !? Da Vučić više ne mora prelaziti granicu prerušen u Čečenskog ovna !

PR
prajdali100
12:24 16.11.2022.

Ovaj pristup da sve tri države uđu istovremeno forsira Njemačka ! Nevjerojatno je ali istinito da poslije čuvenih njemačkih političara devedesetih dolaze garniture koje su veoma nesklone Hrvatskoj.To je toliko očigledno da nema potrebe posebno elaborirati.Npr.Merkel je imala prisnije odnose sa Vučićem nego sa bilo kojim hrvatskim predsjednikom ili premijerom.Zašto,ne znam.

DU
Deleted user
12:45 16.11.2022.

U kojem smo mi droštvu, sada će uvaženi romi iz Rumunjske krenuti u aktivnosti dilje Europe bez ikakvih prepreka. Na kraju će Jugoslavija ispasti ozbiljnija zajednica od EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije