Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sloboda u krugu obitelji'

Božićna amnestija u Njemačkoj: Tisuću zatvorenika može ranije kući, no neki blagdane žele provesti iza rešetaka

Ilustracija
Foto: TILMAN BLASSHOFER/REUTERS
1/2
16.12.2022.
u 22:30

Za više od 1.000 zatvorenika u njemačkim zatvorima, Božić, praznik mira, će biti praznik slobode. Oni su u okviru božićne amnestije ranije poslani kući. Samo jedna savezna pokrajina nije amnestirala zatvorenike.

Više od 1.000 zatvorenika u Njemačkoj pušteno je uoči Božića prijevremeno iz zatvora. Ovo su podaci ispitivanja koje je Njemačka novinska agencije (dpa) provela u ministarstvima pravosuđa saveznih pokrajina. Najveći broj oslobođenih je u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje je pušten 291 zatvorenik.

Ukupno najmanje 1.056 prijevremenih puštanja ove godine je značajno povećanje u odnosu na 2021. kada su njemačke pokrajine dozvolile da samo nešto više od 800 počinilaca kaznenih djela ode ranije kući, piše Deutsche Welle.

Neki radije ostaju u zatvoru za Božić

Božićna amnestija ima za cilj da zatvorenicima, koji bi ionako bili pušteni kući na prijelazu između dvije godine, omoguće proslavu blagdana. U slučaju božićne amnestije, zatvorenici se obično oslobađaju samo nekoliko dana ili nekoliko tjedana prije planiranog puštanja na slobodu. Međutim, ima i zatvorenika koji odbijaju prijevremeno puštanje na slobodu i radije Božić provedu u zatvoru.

Ali, uvjeti za prijevremeno puštanje iz zatvora su strogi: samo zatvorenici koji nisu negativno upadali u oči i koji nisu morali izdržavati dugu zatvorsku kaznu na to imaju pravo.

Tijekom novogodišnjih praznika nitko nije dostupan

Pokrajina Baden-Württemberg je ranije otvorila vrata za oko 200 zatvorenika. Amnestija "koristi zatvorenicima, čija bi zatvorska kazna završila u posljednjih nekoliko tjedana u godini", rekla je ministrica pravde Marion Gentges (CDU). "Ljudi ne bi trebali biti na ulici kada preko novogodišnjih praznika nikog ne možete naći u savjetovalištima i socijalnim službama."

Senatorica (ministrica) za pravosuđe grada-savezne pokrajine Berlina Lena Kreck (Ljevica), koja je bila odgovorna za prijevremeno oslobađanje više od 160 kriminalaca, koristi slične argumente: u prošlosti se pokazalo da je potraga za stanovima i poslom posebno teška na Božić i na prijelazu godina. Zato Berlin počinje s pomilovanjima već krajem listopada.

"Sloboda u krugu obitelji"

Jacqueline Bernhardt (Ljevica), ministrica pravosuđa pokrajine Mecklenburg-Zapadno Predprimorje, ukratko iznosi očekivanja političara od božićne amnestije:"„U biti, vidimo zaista dobre šanse za zatvorenike. Božićno pomilovanje im koristi da na slobodi pronađu sebe i svoj put u novoj fazi života i bez daljih kriminalnih djela".

U Tirinškoj je ministarstvo pravosuđa naglasilo da dosadašnjih sedam valova oslobađanja nije „"ožićna amnestija", nego uredba o "milosrdnim djelima povodom Božića".

Samo Bavarska ostaje stroga

Kao i prethodnih godina, Bavarska ne sudjeluje u takozvanoj božićnoj amnestiji. "Zamjena pravno obavezujuće kazne pomilovanjem mora biti rezervirana za slučajeve koji su apsolutni izuzeci i ne smije ovisiti od kalendarskih podudarnosti", poručilo je ministarstvo pravosuđa Bavarske.

VIDEO: Preselio se iz Zimbabvea u Englesku i prvi put vidio snijeg: "Od sreće sam skoro zaplakao"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije