Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA SV. JERONIMA

Bozanić: Potreban nam je Stepinčev kompas

Bozanić u sv. Jeronimu u Rimu
Silvije Tomašević
13.02.2012.
u 11:14

Svetište kardinala Stepinca stvoreno je svjedočenjima papa o hrvatskom mučeniku – kazao je Bozanić

RIM – Blaženi Alojzije Stepinac je nekom vrstom kompasa pomoću kojeg se trebamo orijentirati i njegovo učenje vrijedi i danas i vrijedit će stoljećima – kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji tijekom svečane mise koju je predvodio u nedjelju navečer u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, koje je i naslovnik. Izuzetno i prvi put u crkvi sv. Jeronima se ove godine obilježavanje Stepinčeva pomaknulo sa 10. na 12. veljače kako bi misno slavlje mogao predvoditi Bozanić, koji je u nadahnutoj homiliji iskovao Stepinčevu hagiografiju (životopis svetaca) iz izjava poglavara Katoličke crkve o hrvatskom mučeniku.  

Mišljenja koja su izrekli pape, od Pija XII. do Benedikta XVI., o Stepincu su nekom vrstom govornog „svetišta“. „Svetište kardinala Stepinca stvoreno svjedočenjima papa“, nazvao je Bozanić taj zbir izjava šestorice papa (Pio XII., Ivan XXIII., Pavao VI., Ivan Pavao I., Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.). Stepinca su pape nazvali Božjim odvjetnikom na zemlji ili odvjetnikom vjernika, pa i živom slikom Krista, učiteljom nade i dobrote te su i naglasili kako njegovo svjedočenje prelazi stoljeća. Bozanić je, govoreći na talijanskom jeziku, u homiliji istaknuo Stepinčev humanizam. Prvi je o Stepinčevu humanizmu govorio Pavao VI. kada je još bio milanski nadbiskup (kardinal Giovanni Battista Montini) 1960. u povodu kardinalove smrti, a tu temu preuzeo je i Benedikt XVI. prošle godine tijekom puta u Zagreb kada je u zrakoplovu odgovarao na pitanje dopisnika Večernjaka. „Kardinal (Stepinac) bio je veliki pastir i veliki kršćanin pa tako i čovjekom primjernog humanizma. Rekao bih da je sudbina kardinala Stepinca bila da živi u dvjema suprotstavljenim diktaturama, ali su obje bile protuljudske: prvo ustaški režim, koji je izgledao da ispunjava san o samostalnosti i nezavisnosti, no u stvarnosti bila je to lažna samostalnost koju je izmanipulirao Hitler radi svojih ciljeva. Kardinal Stepinac to je jako dobro shvatio te je branio pravu čovječnost protiv toga režima braneći Srbe, Židove, Rome; dao je – da tako kažemo – snagu nove čovječnosti, pa i trpeći.

Nakon toga uslijedila je suprotna diktatura komunizma, u kojoj se iznova borio za vjeru, za prisutnost Boga u svijetu, za stvarni humanizam koji ovisi o prisutnosti Boga: samo je čovjek Božja slika i tada ljudskost cvijeta. To mu je, recimo, bila sudbina: borba u dvije različite i suprotstavljene bitke, a upravo u toj odluci za pravu istinu, nasuprot duhu vremena, ta prava ljudskost koja proizlazi iz kršćanske vjere, veliki je primjer ne samo Hrvatima nego i svima nama”, rekao je Benedikt XVI.

Riječi Benedikta XVI. nam naznačuju odakle treba krenuti, rekao je Bozanić. Stepinac je i danas nekom vrstom kompasa za sve.

Komentara 10

OB
-obrisani-
13:35 13.02.2012.

I mali dodatak,Bozaniću ti nisi vrijedan niti malog prsta kardinala Stepinca.

VE
velikazmija
14:32 13.02.2012.

di jevatikan koje smo mi vijere koje sluganstvo -- nismo li mi hrvati većina -rimokatolici kojoj vijeri bi onda trebali služiti jesu li po tebi i druge države di su pučani rimokatoličke vijere -- slugani --iš--

OB
-obrisani-
13:35 13.02.2012.

Bozaniću,potrebni su nam ljudi koji imaju integritet,karakter moral i poštenje,a ne slugepoput tebe,vatikanskog lutka pokornog,koji si samo jedan od brigade onih koji su spremni služiti tuđinu za račun osobnih interesa i na štetu naroda koga predstavljaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije