Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT U JAVNOSTI

Bozanić ostaje čvrsto uz papinu odluku o samostanu Dajla

bozanic, visovac (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/7
02.08.2011.
u 11:35

Kardinal Bozanić bio je član kardinalske komisije koja je papi predložila da samostan oduzme Poreču i dade ga talijanskim benediktincima

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pojavio se prvi put u javnosti nakon što je u petak na svjetlo dana izašao slučaj Porečko-pulske biskupije. Kardinal Bozanić predvodio je misu na otoku Visovcu, gdje je u svojoj propovijedi na blagdan Gospe od Anđela na posredan način poslao i svoju poruku o cijelom slučaju otimanja samostana i zemljišta u Dajli Porečkoj biskupiji u čemu je i sam sudjelovao kao član tročlane tzv. kardinalske komisije.

Bozanić se, naime, pozvao na autoritet pape Benedikta i velik dio svoje propovijedi posvetio Svetome Ocu, koji je presudio u slučaju Dajla tako što je izvlastio porečko-pulskog biskupa mons. Milovana i imenovao drugoga tek toliko da potpiše sramotan sporazum koji ide na ruku talijanskim benediktincima. Dakako, papa je to učinio na prijedlog kardinalske komisije u kojoj je bio i kardinal Josip Bozanić.

Stoga je u svojoj propovijedi na Visovcu kardinal Bozanić u utorak rekao kako nam je "papa Benedikt XVI. za svog pohoda Hrvatskoj ispunio dušu svojom blizinom".

– Vidjeli smo Petra naših dana i on je vidio nas. U njemu smo ljubav prema Hrvatskoj mogli tako neposredno doživjeti. Svjedoci smo, nažalost, da sve veliko u Hrvatskoj nailazi na obescjenjivanje. Sjećamo se što se govorilo mjesecima prije papina pohoda i čujemo što se govori ovih dana. Slušamo razna tumačenja, bezobzirne i uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca i njegove službe, koje bi u svakoj uljuđenoj zemlji morale naići na negodovanje. Neki to čine iz neznanja i nepoznavanja stvari, a neki pak iz mržnje i drugih nečasnih ciljeva, željni stvarati podjele koristeći se politikantstvom, demagogijom i lažima – poručio je kardinal Bozanić, dodajući da je i to dio "našega crkvenog spomena" te da je "važno čuvati spomen na plemenitost, ali je važno ne previdjeti ono što je razara i zauzimati se za dobro, nedvojbeno upozoravajući na zlo".

– Žalosno se suočiti s istinom da je u Hrvatskoj gotovo postalo pravilo da se neke može vrijeđati, bez ikakvih društvenih i inih posljedica. Mi prihvaćamo i takav križ, jer će istina doći na svjetlo dana. Kao Crkvi nam je biti i ostati znakom Krista, a to znači osporavanim znakom. Sveti Otac nam svojom službom i porukama očituje ljepotu i zahtjevnost toga znaka – rekao je kardinal Bozanić naglašavajući kako je papa Benedikt XVI. i za svog pohoda Zagrebu "očitovao poštovanje i ljubav prema nama, Crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom narodu".

 

Komentara 88

FA
Fanteliminator
12:28 02.08.2011.

HBK ,ovo je za vas veliki izazov ! Obračunajte se sa nečastivim u svojim redovima !

X2
xychhr-200
11:49 02.08.2011.

Pored Kosorice i ovaj rasprodaje / poklanja hrvatska dobra. SRAMOTA...!!!

MI
mica1111
11:58 02.08.2011.

...kako ja vidim nije on tu rekao ništa...a da mu Uskok pošalje poziv za obavijesni razgovor... ...evo još jedno mjesto kod Sanadera je prazno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije