Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bošnjaković potvrđen za novog ministra pravosuđa

Umjesto na novog ministra, oporba se obrušila na rad Vlade. Takve izjave štete nacionalnim interesima, rekla je J. Kosor
07. srpnja 2010. u 16:16 2 komentara 131 prikaza
bosnjakovic
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Sa 80 glasova za, dva suzdržana i 21 protiv novi ministar pravosuđa postao je Dražen Bošnjaković i položio prisegu. Iako su zastupnici o povjerenju novom ministru pravosuđa trebali glasovati u podne, HDZ je tek kasno poslijepodne uspio osigurati potrebnu verificiranu većinu.

Bez knjige dolazaka

Problem je nastao jer je nekoliko zastupnika HDZ-a bilo na putu, pa su neki od njih pozvani da se vrate. Predsjednik Sabora, nakon što ih je pozvao da se uključe, istaknuo je da je u sabornici 97 zastupnika. Međutim, prilikom glasovanja ispostavilo se da ih je bilo 103. Zanimljivo, Večernji list upravo je danas objavio reportažu o dolascima zastupnika na radno mjesto u Sabor. Utvrdili smo da je samo trećina zastupnika (od njih 153) u utorak u deset ujutro bila na poslu. U međuvremenu je Vladimir Šeks pregovarao s HNS-om koji je, inače, u jutarnjoj raspravi podupro izbor novog ministra i sva četiri zastupnika bila su nazočna na glasovanju. U kratkoj raspravi na kojoj je bila i premijerka J. Kosor oporba se više obrušila na rad Vlade nego na novog ministra.

Tako je Ingrid Antičević Marinović (SDP) tvrdila da reforme ne mogu provesti oni koji su stvorili probleme.

Nije nam potrebna rekonstrukcija, nego konstrukcija nove vlade – kazala je i izazvala niz replika HDZ-ovih zastupnika, ali i oštru reakciju J. Kosor koju je izazvala izjava da je Vlada, unatoč poticajima bivšeg ministra Šimonovića, kočila reforme. – Strašna je uvreda za Šimonovića ako zastupnica tvrdi da je pristajao na pritiske i zaustavljanje reformskih procesa i unatoč tome ostajao u Vladi – uzvratila je J. Kosor, dodavši da je ministar Šimonović bio nestranački član Vlade, ali da nije bio izolirani otok.

Lekcija o trodiobi vlasti

– Da smo zaustavili reformske procese, poglavlje o pravosuđu ne bi bilo otvoreno. Ovakve vaše izjave ne štete Vladi, nego nacionalnim interesima – oštro je replicirala premijerka. A i Damir Kajin (IDS) je kazao kako je ključno pitanje ne tko će biti ministar, već može li Vlada izvući zemlju iz krize. U to sumnjam, jer ova vlada nema izbornog legitimiteta i trebala bi raspisati izbore – kazao je Kajin. Reforme se ne provode, a da je to tako pokazuje i nedonošenje Zakona o turističkom zemljištu, ustvrdio je Kajin. Premijerka je uzvratila da je poslovično katastrofičan, pritom najavivši da će Vlada već sa sjednice u četvrtak u proceduru uputiti spomenuti zakon. Pravu lekciju o trodiobi vlasti premijerka je održala Kajinu kada je njegovu najavu da će pratiti kako će se novi ministar postaviti u slučaju Glavaš ocijenila vrlo opasnom.

– Nije na ministru niti na ikome drugom da se očituje o tom slučaju, nego na sudu – kazala je.

A Vesna Pusić (HNS ) poručila je novom ministru da mu se pruža golema prilika da stvarno nešto pridonese institucionalnoj izgradnji ove zemlje.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas