Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prazan Sabor

Dvije trećine saborskih zastupnika jučer kasnile na posao

sabor
Foto: Sanjin Strukić/24 sata
1/32
07.07.2010.
u 08:00

Iako građani rijetko vide Zorana Milanovića u sabornici – jučer se pojavio na vrijeme. Vjerojatno zato što je Klub zastupnika SDP-a imao sjednicu...

Zamislite posao na kojem trebate biti u 9.30 sati, ali se eto pojavite u 10, 11 ili se uopće ne pojavite jer imate nekih drugih obveza. E pa neki naši saborski zastupnici misle da imaju baš takav posao. Mi ih plaćamo, mi ih biramo, a za govornicom često gledamo jedna te ista lica. Zato i ne čudi što se evidencija o tome kada tko od "gospode" točno dolazi u Sabor skriva "ko zmija noge".

Što su radili

Nije ju uspjela prošlog tjedna dobiti niti SDP-ova Brankica Crljenko uz obrazloženje tajnika Sabora Josipa Sesara da može dobiti samo podatke o svojim dolascima. A kada Sesar takve podatke taji, nije nam bilo druge nego našeg fotoreportera "instalirati" pred glavni ulaz u Sabor i zabilježiti točno vrijeme kada se tko od zastupnika pojavio na poslu. I vjerovali ili ne, od ukupno njih 153 jučer u 10 sati u sabornici je sjedilo samo 50-ak zastupnika. Njih još desetak pilo je kavu u saborskom kafiću, a ostalih, gotovo 90 zastupnika u Saboru prije 10 sati vjerojatno se nije ni pojavilo.

– Imala sam već otprije dogovor s građanima koji su došli iz Nove Gradiške pa sam morala s njima obaviti taj razgovor. Stoga sam na sjednicu došla sa zakašnjenjem – opravdala se Milanka Opačić (SDP). Ni jedan od "glasnijih" zastupnika Damir Kajin iz IDS-a danas nije u sabornici pustio ni glasa jer je, umjesto na Markovu trgu, bio u Istri.

– Točno. Nisam bio u Saboru. Od 8 do 11 sati primao sam stranke, pa sam imao presicu u Pazinu, pa sam opet imao stranke, a u 16 sati u Buzet su stigli slovenski predsjednik Türk i naš Josipović pa je posve normalno da sam morao biti tamo – objasnio je Kajin razloge zbog kojih jučer nije došao na svoje radno mjesto.

Klub SDP-a "spasio" Milanovića

Naravno, nije samo praćenje sjednica posao saborskih zastupnika. Tu su i odbori, ali i rad na terenu, no to svejedno ne mijenja činjenicu da građani već dugo nisu uživali u pogledu na šefa oporbe kada su odlučili pogledati izravan TV-prijenos sjednice Sabora. On svojim dolaskom svoje kolege zastupnike počasti uglavnom za aktualnog sata te kada Klub zastupnika ima svoju sjednicu, kao što je jučer bio slučaj. Da nije, vjerojatno Zoran Milanović ne bi bio među 50-ak zastupnika koji su u Sabor ušli prije 9.30 sati.

S druge strane, isto je tako činjenica da se za neke zastupnike koji se jučer nisu pojavili na sjednici na vrijeme nikako ne može reći da su lijeni, da nemaju radne navike i da ih nikada nema na poslu. Ipak, dok god je onih za koje i ne znamo koju boju glasa imaju i dok god evidencije dolazaka zastupnika budu tajna, ljudi će uvijek govoriti da su političari neradnici, lijenčine, da ne zavređuju velike plaće, a poslije ni velike mirovine...

Jučerašnja brojka od 50-ak zastupnika u 10 sati u sabornici još je neshvatljivija kada se uzme u obzir da je na dnevnom redu bila rasprava o Vladinu prijedlogu da se zastupnicima ukine pravo neograničenog besplatnog prijevoza u javnom prometu. No kao i uvijek, rasprava se održala jer se bez onih kojih nema – može.

Vladin prijedlog oporba, iako ga je podržala, nazvala je tek demagoškom kozmetikom. Štedimo na tisućama i desecima tisuća kuna, a cure milijarde – poručili su oporbenjaci. Uštede su tek deklarativne – tvrdili su. Da je tome tako, posvjedočio je laburist Dragutin Lesar, inače jedan od marljivijih zastupnika, koji je iznio podatak da je u prošloj godini, koristeći se javnim prijevozom, potrošio nešto više od 2000 kuna, a da je koristio osobni automobil i naknadu od dvije kune po kilometru, to bi mjesečno stajalo 1600 kuna.

Dodatne kune

Da je Lesar u pravu, pokazuju podaci troškova zastupnika za javni prijevoz u 2009. koji za korištenje aviona iznose 214.974 kune, a vlaka 18.770 kuna, što ukupno iznosi oko 233.000 kune. Primjerice, za 105 zastupnika koji na sjednice dolaze osobnim automobilima za koje Sabor izdvaja 2,6 milijuna kuna ostaje sve po starom. Oni, osim za cestarinu, dobiju i 2 kune po prijeđenom kilometru.

Najbolji primjer je onaj Frane Matušića, koji je zbog činjenice da je na sjednice dolazio osobnim autom iz Dubrovnika zaradio još 1500 kuna. Tu je računica vrlo jasna. Ako auto troši, primjerice, 10 litara na sto kilometara, za 1200 kilometara dug put od Dubrovnika do Zagreba i natrag troškovi benzina iznose 924 kune, a zastupnik dobije 2400 kuna, što je dodatnih 1500 kuna.

Pančić: Moguće je da sam bio i da nisam bio

Jeste li danas izostali sa saborske sjednice jer ste zbog nečeg drugog bili spriječeni na nju doći ili ste nam možda promaknuli pa nismo zabilježili vaš dolazak u Sabor? – pitali smo to mnoge saborske zastupnike koji se do 9.30 nisu pojavili na Markovu trgu.

– Sve je moguće. I jedno i drugo – uzvratio nam je Ivica Pančić. Zamoljen da ipak bude precizniji te jednostavno kaže zašto nije zamijećen u Saboru, Pančić je postao još nepristupačniji odrezavši: “U gužvi sam. Žuri mi se. Ne želim o tome razgovarati”.

Za razliku od njega Tonino Picula i Furio Radin odmah su objasnili da su umjesto u Zagrebu poslom bili u Oslu.

– Voditelj sam saborskog izaslanstva pri parlamentarnoj skupštini OESS-a koja ima svoju godišnju skupštinu u Oslu, a ona traje od ponedjeljka do subote – rekao je Picula.

Ni Ivan Čehok nije tajio razlog svog nedolaska i nesudjelovanja u jučerašnjoj saborskoj raspravi. Imao je, kaže, neodgodive gradonačelničke obveze u svom Varaždinu.

Vesna Pusić je pak priznala zašto je se do 16 sati nije moglo vidjeti ni čuti u sabornici, mada je u zgradi Sabora bila cijelo vrijeme.

– U dvoranu nisam ulazila, jer sam od ranog jutra radila u svoj sobi. Najprije sam primila vježbenike iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova, zatim sam razgovarala o jednom projektu s Mađarima... – nizala je Vesna Pusić svoje dnevne obveze.

Ana Lovrin i Marijana Petir objasnile su da ih naprosto nismo vidjeli kad su došle.

Navečer u sabornici samo 13 zastupnika

– Ja sam jedna od rijetkih među zastupnicima koja dolazi javnim prijevozom i pješice. Usto u Sabor ulazim na donja vrata od strane Kamenitih vrata pa me se možda zato nije vidjelo. No stigla sam i ranije jer sam kao predsjednica Odbora za zaštitu okoliša imala zakazan sastanak – objasnila je Petir, dok je Ana Lovrin kazala da ona u Sabor uvijek dolazi oko 8 sati kako bi se pripremila za raspravu, a jučer je k tome u 9 sati bio i sastanak Kluba zastupnika HDZ-a.

Da sabornica, na žalost, i nije najslabije posjećena ujutro, pokazuje podatak koji je SDP-ova Marija Lugarić objavila na svom profilu na društvenoj mreži Twitter, a taj glasi kako je pri kraju sjednice oko 19 sati u sabornici bilo, uz nju, još samo 12 zastupnika.

Komentara 44

X2
xychhr-200
10:24 07.07.2010.

Rješenje za takvu pljačku proračuna i naroda je vrlo jednostavno. Uvesti plaćanje po satu prisustva, ili još bolje minute... i eto ti uštede od X milijuna godišnje.

MO
montinjakusa
08:45 07.07.2010.

zašto se sada svi isčuđavate mi smo im to našim glasom omogućili!!! Oni samo koriste priliku koja im je dana!!!

DU
Deleted user
10:24 07.07.2010.

153 zastupnika! A vi pitate samo one koje se spominje stalno u novinama. A gdje su sva ona nepoznata imena koja se nikada ne spominju, koja nikada nisu ni jednu riječ rekla u tom saboru, gdje bi trebali kao zastupati građane. Siguran sam da nikada nisu ni došli u sabor i da ih pitate kako doći u saborsku klupu to sigurno ne bi znali, jer tamo nikada nisu bili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije