Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bošnjački bogataši za Arape kupuju zemljišta prognanih Hrvata i Srba

Smišljeni plan doseljavanja i kupnje nekretnina na području BiH proširio se, a sada se pokušava realizirati među prognanicima
06. lipnja 2017. u 17:09 69 komentara 34517 prikaza
šeik
Foto: Reuters/Ilustracija

Nakon Sarajeva i okolice, arapski su investitori preko domaćih “izvođača radova” nastavili kupovati zemljište diljem Bosne i Hercegovine, a posljednjih mjeseci meta im je napušteni grunt Hrvata i Srba na području Bosanske Posavine. Kako su za Večernjak potvrdili sugovornici, preko nevladinih organizacija, zaklada i fondova iz Saudijske Arabije stiže novac, a poslove reguliraju lokalni predstavnici.

šeik šire se u BIH Arapi naseljavaju Ilidžu, Konjic, Jablanicu, mostarsku Bunu…

Jednako kao i u slučaju prodaje stanova i nekretnina u okolici Sarajeva, nakon što mjesni predstavnici kupe nekretninu, iznajmljuju je strancima na neodređeno. Prema tim informacijama, na području Plehana, poznatog katoličkog središta, investitori iz Zenice pokušali su kupiti više hektara zemljišta kako bi izgradili velike nastambe za pčele - pčelinjake. No, na kraju, uz potporu tamošnjih svećenika, to se nije dogodilo. Međutim, ostvarilo se na području Bijelog Brda u Derventi gdje je nekoliko obitelji ipak popustilo.

Najranjivija grupacija

Kako su objasnili iz Općine Derventa, tijekom veljače i ožujka bila je najaktualnija priča oko kupnje zemljišta hrvatskih prognanika, a u ožujku su domaći Bošnjaci, uz potporu stranih fondova, kupili oko 200 duluma, odnosno dva hektara zemljišta od hrvatskih obitelji Sedlić i Gaura, a bilo je zahtjeva i pritisaka i prema drugim obiteljima. Posebno je vlastima bila simptomatična činjenica da se zemljište kupovalo od najranjivije grupacije, prognanih Hrvata.

Prema navodima sugovornika, kampanja za prodaju zemljišta sada je stala, a i lokalne srpske vlasti su se zabrinule pa osmišljavaju načine kako zaustaviti daljnju prodaju zemljišta. Isti izvori navode kako su i u Modriči posrednici pokušali doći do jeftine zemlje hrvatskih prognanika. U Odžaku, u Federaciji BiH, posve drukčija slika. Kompanija tajkuna SDA Alije Budnje, koji na Ilidži kod Sarajeva ima u vlasništvu odmaralište i hotele te je jako blizak arapskim fondovima i investitorima, je u mjestu Trnjak, u općini Odžak, koje je prije rata bilo nastanjeno Srbima, kupila već 30 hektara zemljišta.

Zaustavljene “investicije”

Riječ je o naselju koje je vrlo blizu Pruda, rodnoga mjesta pokojnog Sulejmana Tihića u kojemu je bio postignut važni politički dogovor. Većina Srba koji su živjeli u mjestu Trnjak sada živi u šamačkoj općini u Republici Srpskoj. 
Po navodima iz Općine Odžak, nedugo nakon što se to dogodilo, reagirali su hrvatski, ali i srpski predstavnici iz općine Šamac. Tvrdi se kako je nakon toga zaustavljen proces kupnje zemljišta, ali i kuća, okućnica, nekretnina. Inače, na tome mjestu gdje su se nalazili čvrsti objekti bageri su sve srušili kao da nikada nije postojalo.

U tamošnjoj javnosti se priča kako se tu planiraju stvoriti plodne njive radi uzgoja poljoprivrednih kultura, no predstavnici vlasti u Odžaku sumnjaju u to objašnjenje jer je riječ o preskupom projektu. Nelogično je da netko ruši obiteljske kuće zbog stvaranja poljoprivrednog zemljišta. Realizacija tog projekta počela je još u mandatu dok je načelnik općine bio dužnosnika SDA Hajrudin Hadžidedić, no sada je taj proces potpuno zaustavljen i neće se nastaviti zbog proceduralnih razloga, naveli su predstavnici općine Odžak. 

sandžak novi pazar SAN KOJI NIJE UMRO Na Sandžaku sve napetije između Bošnjaka i Albanaca arabija kupnja zemljišta Arapi kupuju desetine hektara napuštene zemlje posavskih Hrvata sarajevo CIJENE SKOČILE Arapi nakon Sarajeva imaju novu hit zonu za nekretnine i zemljište u BiH: 'Kupuju masovno i sve što vide' 19.12..2016. Zagreb- Iko Stancic, autor knjige Iko Stanić Istina o padu Bosanske Posavine i progonu sto tisuća Hrvata
Ana i Vlado
otkrio razloge
Kalember o razvodu od Ane Rucner: 'Bili smo u svemu odlični, ali...'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
 • zakrapina:

  Bošnjaci nisu ni svjesni u što su se upustili, Bošnjaci na svoj životni prostor uvoze predatora iz drugog ekosustava. Do 2020. arapima je u planu da u BiH živi 120 tisuća Arapa, trenutno ih je u BiH 40 tisuća. Arapi ... prikaži još! ne dolaze da se asimiliraju, već dolaze bošnjake asimilirati. Pojavila se stranica na Facebooku koja pruža usluge udaje bh. državljanki za Arape. Srbi i Hrvati u BiH trebaju napustiti tu nakaradnu zajedničku islamsku državu pa nek Bošnjaci žive s Arapima u svojim enklavama.

 • Deleted user:

  I sada će dežurni Bošnjaci reći da ne postoji agresivni plan islamizacije BiH i da su priče o širenju agresivnog vehabijskog islama besmislica.

 • Avatar Nadan Vidošević
  Nadan Vidošević:

  jos ce sablje mlatit po Bosni vidit cete