Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPRAVDAN STRAH
Povratak na članak

Bošnjačke udruge žrtava rata zadovoljne haaškim suđenjima, ali postoji problem

"Postavlja se pitanje jesu li politički lideri u BiH ali i cijeloj regiji spremni istinski se pokloniti žrtvama i jesu li spremni doprinijeti da žrtve zločina napokon dobiju pravdu i satisfakciju kroz zakonsko reguliranje njihovih prava uključujući uspostavu odštetnih fondova",

Komentari 25

KK
klara.kos.73
12:58 11.12.2017.

sada su i vama i nama neke stvari jasnije. Nema vam više preko Save kada zagusti. A zagustiće sigurno, samo je pitanje vremena.

VL
CR
CROLINDA
14:06 11.12.2017.

1.) Tijekom općeg divljanja, plačkanja i paljenja hrvatske imovine na području Zenice, pripadnici muslimanske vojske tijekom druge polovice travnja 1993 godine ubili su 36 zeničkih Hrvata. 2.) Rani jutarnji sati 17.travnja 93 g. u selima Putesu i Kuberu općina Busovača,a, muslimanska vojska masakrirala je 60 hrvatskih civila. 3.) 18.travnja muslimanska vojska u selu Šušanj , općina Zenica, masakrirali su 30 Hrvata, a ostali Hrvati iz tog sela su protjerani. 4.) Sredinom travnja 1993. g općina Žepče, muslimanska vojska je strijeljala 30 Hrvata, a 6 ih je objesila i sve to opravdala hrvatskom „veleizdajom“ BiH?! 5.) Krajem travnja 93g. Muslimanska armija ubila je u Travniku 143 Hrvata. 6.) Šestog lipnja 93. muslimanska milicija u Novom Travniku je počinila ratni zločin ubivši 30 Hrvata. 7.) 10. lipnja 93 g.u dijelu Viteza gdje je ulica bila zaštićena visokim zidovima tako da nije bilo opasnosti od snajpera, redovito su se zajedno igrala hrvatska i muslimanska djeca koja su živjela u tom dijelu grada. Na spomenuti datum, cijeli dan niti jedno muslimansko dijete nije izašlo na ulicu, ali zato je na ulici bilo 14 hrvatske djece. Navođenim projektilom, na licu mjesta je ubijeno 8-oro hrvatske djece a ostali su ostali teški invalidi. Očito je muslimanska strana bila unaprijed obaviještena o ovom svirepom napadu i zato nisu svoju djecu pustili na ulicu.

VL
CR
CROLINDA
14:03 11.12.2017.

POSKOK- Poštujmo međunarodnu pravdu.Poštujmo odluke međunarodnog suda pravde.Bili smo UZP , radili smo zločine, sami smo sebe ubijali u Uzdolu, Doljanima, Križančevom selu, Uzdolu, Grabovicu, sami smo vršili obredna klanja nad sobom, nije ABIH nego su VRS i HVO udruženim snagama srušili WTC. Mi smo u Grabovici ubili majku i njeno dvoje djece, mi smo u Doljanima našim ljudima vadili oči, mi smo kroz hrvatske logore provukli 15.000 Hrvata. Mi – HVO i VRS smo iz Bosne protjerali pola milijuna kšrćana. Nije to radila Alijina vojska.Prihvatimo selektivnu pravdu Haaga kao objektivnu pravdu. Poklonimo se pred kapitalom Arabije. Budimo robovi. Jer tako želi Haag. Uostalom to želi i Plenković. Koji poštuje selektivnu pravdu Haaga. Koji kaže da poštuje selektivne presude, i amnestiju nad onima koji su protjerali njegov narod iz Bosne.Ne propitujete Haag jer je to zabranjeno. Haag je iznad Boga, iznad Pape. Haag je posljednje sudište Europe u kojem se smrtna kazna izvršava usred sudnice. S polusudcima koji nikada ranije nisu bili suci. Koji nikada nisu niti saslušali niti riječ obrane.Ne smiješ misliti što misliš nego ćeš misliti što kaže tužitelj Scott i što kaže njegov drug Safa.

VL
Avatar KalebJosua
KalebJosua
13:41 11.12.2017.

Procesuiranje npr za visemjesecni logor na Iskrinom stadionu u Bugojnu I smaknuce 33 Hrvata. Znaju i ptice na grani da je Mlaco odgovoran za to a sece se po Bugojnu I dalje!?

VL
CR
CROLINDA
14:07 11.12.2017.

13.) U zoru 9.rujna 1993 muslimanska vojska predvođeni ozloglašenim ratnim zločincima „Zukinim specijalcima“ u hrvatskom selu Grabovica, općina Jablanica u noći 8. na 9. rujna 93.g je nad civilima Hrvatima napravljen stravičan i užasno svirep pokolj po uzoru na osmanlijske zločine.Jedan dio žrtava je bačen u akumulacijsko jezero HE Salakovac, a drugi u Neretvu.Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a "Firule" i svjedočenja su pokazala okrutnost smaknuća. Jedna žrtva je bila razapeta na križ, nakon čega mu je otkinuta glava i nabijena na kolac. Druga žrtva je bila dugo mučena i naposljetku zapaljena živa. Treća žrtva je zaklana. Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je potom silovana, a nakon dugog zatočenistva, razmijenjena. Supruga je po dolasku u Mostar počinila samoubojstvo, što je bila posljedica pretrpljenih stresova i zla kojeg su joj muslimanske horde nanijele.Najstarija žrtva je imala preko 80 godina, a najmlađa tek tri mjeseca. Danas u Grabovici nema Hrvata, u neke privatne kuće Hrvata smještena je vojarna Armije BiH, odnosno vjerski objekti (džamije) za potrebe istih postrojbi i ambulante. Kuće su opljačkane i/ili spaljene. Groblja grabovičkih Hrvata su opustošena. Nadgrobni spomenici su srušeni, a neki stari grobovi su otvoreni, a pokojnikove kosti su baćene u Neretvu. Muslimanski generali R. Delić i S. Halilović oslobođeni su bilo kakve zapovjedne odgovornosti, a muslimanske političare na odgovornost nitko i ne zove??!!

VL
MA
MarkoKosmicki
13:57 11.12.2017.

hrvati sami sebe opkolili u srednjoj bosni i cinio zvjerstva i palio kuce ,e moj narode

VL
CR
CROLINDA
14:07 11.12.2017.

8.) 15. lipnja u Busovačkim Stajama, općina Busovača, kolonu hrvatskih izbjeglica, granatirala je muslimanska vojska. Od granata su mnogi poginuli, a ranjeni su dokrajčeni s pucnjevima u glavu. Ubijena su 22 Hrvata. 9.) 28. srpnja 93. iz Bugojna i ss cijelog teritorija bugojanske općine počinje nezapamćeni egzodus oko 14 tisuća hrvatskih civila, a u Bugojnu ih ostaje oko tri tisuće. Pripadnici muslimanske vojske zarobili su oko 350 Hrvata, na svirep način ih mučili, neke likvidirali, a za 21 Hrvata odvedenog iz logora na stadionu Iskra, ni dan danas se ne zna gdje ih je muslimanska vojska poubijala. 10.) 16. travanj 93.Trusina, općina Konjic, muslimanska vojska počinila je ratni zločin, ritualnim ubijanjem masakrirali 27 Hrvata 11.) 2.svibanj 1993 sela Pothum-Zitače općina Konjic, muslimanska vojska počinila je ratni zločin masakriravši 27 Hrvata. 12.) 28.srpnja 1993 god. Području Mostara u selu Doljani, muslimanska vojska počinila je ratni zločin masakriravši 9 civila Hrvata i 33 zarobljena hrvatska branitelja, a 185 civila ostaje zarobljeno u muslimanskom logoru od čega je bilo 37 djece i 10 trudnica.

VL
CR
CROLINDA
14:24 11.12.2017.

ako JugoslavijA nije mogla preživjeti koliko li će manje moći ovakva BiH

VL
CR
CROLINDA
14:05 11.12.2017.

POSKOK - Također nemoj pisati zašto Safa nije optužen zbog 17 zeničkih zarobljenih hrvatskih mladića koji su u istočnom Mostaru natjerani da pucaju na HVO a nakon što su to odbili poubijani su. Nemoj pisati gdje su optužnice za spaljene Hrvate na krovovima u Istočnom. Niti za logore u Jablanici i Konjicu, niti za korištenje zarobljenika kao živog štita.Ni slučajno nemoj pisati da je to učinila Safina vojska. Niti psuj Scottu nešto.Poštuj Haag. Pomiri se sa činjenicom da si zločinac, i da si podržavao zločince. I poštuj silu.Inače će ti biti obrisan profil.I gorivo će skočiti iznad 3KM.Odreci se istine. Prihvati silu. Jer dio si porobljenog naroda, porobljene nacije.Ne budi Slobodan Praljak. Budi nitko i ništa. I bit će ti dobro na zemlji.

VL
CR
CROLINDA
14:42 11.12.2017.

nema mira bez pravednog mira - ovakva BiH nije dugovita - propast će kao i Jugoslavija

VL
MU
multivitamin
18:36 11.12.2017.

Pravda je spor(N)a i dostižna !!!!!! Muniri nije dovoljno izdašna!!!!!!!! Opet trgujete svojim najmilijima !

VL
CR
CROLINDA
14:09 11.12.2017.

S područja pod kontrolom HVO-a prognano je i izbjeglo 52.000 Bošnjaka, a s područja pod kontrolom ARBiH prognano je i izbjeglo 172.000 Hrvata. S "hrvatskih područja" otišlo je 9,12%, s "muslimanskih područja" 43,10% a sa "srpskih područja" 47,40% od ukupnogg broja prognanih i raseljenih osoba u BiH.Ukupno je prognano i raseljeno 466.000 ili 61,24% Hrvata u BiH, 647.000 ili 44,24% Srba te 842.000 ili 47,36% Muslimana/Bošnjaka. Iz navedenih brojki je nedvojbeno kako su u postotcima Hrvati najveći stradalnici kada su u pitanju prognane i raseljene osobe te kako je s "hrvatskih područja" u BiH prognano i raseljeno mnogo manje osoba nego s "muslimanskih/bošnjačkih" i "srpskih" područja. 331 logor i zatvor postojali su na području pod kontrolom ARBiH. U njima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata, i to 10.346 civila i 4.098 vojnika HVO-a. U spomenutim logorima i zatvorima ubijena su 632 vojnika HVO-a. Pripadnici Armije RBiH ubili su i 1.051 hrvatskog civila među kojima je bilo i 121 dijete. Unatoč tome, i na Haškom sudu i u bošnjačkoj javnosti se opetovano spominju Dretelj, Gabela i Heliodrom a šuti o bošnjačkim logorima i stradanjima u njima, ili se pak logore Armije RBiH naziva "sabirnim centrima".

VL
Avatar nekakav
nekakav
14:22 11.12.2017.

da zaključimo, traži se novac. puno novca, na neograničen broj godina, sa nasljednim pravom. ajmo sad pogledati kolko je ljudi stradalo, za svakog utvrdimo tko je direktni krivac, i tek onda potražimo onog koji će nam platiti onoliko koliko mi mislimo da nam treba. nakon rata, i to 22 godina nakon zadnjeg ispaljenog metka, vi biste odštetu...

VL
CR
CROLINDA
14:23 11.12.2017.

haaški sud i BiH su dva frenkenstainova čudovišta

VL
DI
Diosiario
13:28 11.12.2017.

Kako lažu. Ovaj Tahirović je sigurno nešto u rodu Beusu Richembergu čim ovako laže da je krivnja podjeljena i da je netko htio podjeliti BiH. Naime, po haškim presudama Srbija i Milošević uopće nisu bili upleteni u rat na području BiH, tako da i izmišljene teze o podjeli padaju u vodu. Tako da ni odluke suda ne podržavaju tu teoriju, a još manje tu teoriju podržava zbilja, jer u zbilji Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku i BiH ne da "podjeli bosnu" nego da stvori veliku srbiju na zapadnim granicama Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. A kad smo kod žrtava, što je s hrvatskim žrtvama, prognanim i ubijenim od strane Muslimana iz gradova Zenica, Travnik, Vareš, Kakanj, Bugojno, Fojnica, Konjic, Jablanica i mjesta Trusina, Grabovica, Uzdol, Doljani, Hudotsko, Gračanica, Križančevo selo, Jurići, Stipića livade, Orlište, Buščak, Jukići, Bjelovčina, Vrca, Radešine, Mrkosoci, Žitače, Čelebići, Donja Orahovica, Trešnjevica, Rodoč, Bistrica, Bojska, Sebešić, Vučipolje-Kaići, Crnići, Kandija, Garački Podovi, Kloster, Goruše, Humac, Zanesovići, Rosulje, Udurlije, Miletići, Maljine-Bikoši, Podovi, Ovnak, Grahovčići, Dolac-Bila, Čukle, Brajkovići, Krpeljići, Orašac, Zenepići, Pribilovići, Šenkovići, Petačići-Budačići, Kasapovići, Kopila, Dusina, Fojnica, Buhine Kuće, Kiseljak, Prosje, Putiš-Kuber, Busovačke staje, Šarići, Orahovo, Bilalovac, Gojkovac, Nezirovići, Tomići., Hasanbari, Novakovići, Sušanj itd?

VL
ST
Startrack
13:40 11.12.2017.

Evo ih daim pare. Nema kruha bez motike. Uostalom te koje planirate tuzit svi su siromasi ko ivi. Nije to Njemacka.

VL
CR
CROLINDA
14:02 11.12.2017.

POSKOK - Apeliramo na sve korisnike da ne pišete o zločinima Armije BIH , u Uzdolu, Grbavici, Doljanima, Križančevom selu, ne spominjete logore Armije BIH, niti pišite kako su u postrojbama Armije BIH sudjelovali MudžahediniTakođer nije dobro da pišete daa je CIA objavila kako je 6 pripadnika Armije BIH sudjelovalo u napadu na tornjeve 9/11 2001. To je također zabranjeno pisati. Nemojte pisati niti da je zamjenik ratnog zločinca Jadranka Prlića Husein Živalj bio BH ambasador pri UN-u u doba napada na WTC tornjeve i da su ga US tajne službe osumnjičile da je bio u vezi s terorističkim islamističkim organizacijama koje su financirale napade na WTC. To je na facebooku zabranjeno pisati.Ne spominjite da je Bakir Alispahić prema pisanju CIA-e u vaše ime, u tvoje ime podržavatelju UZP zločina, dao BIH putovnicu Osami Bin Ladenu.Svi takvi postovi bit će od strane antifašističkih udruga prijavljeni kao “antiislamistički” bez obzira što vi pišete o zločinima i terorizmu a ne o islamu.Ne spominjite da je istaknuti šef Islamske zajednice u jednoj od zemalja UZP-a javno slavio rušenje WTC tornjeva dok danas glumata mirotvorca u Hrvatskoj.Postoji softver koji automatski sve takve upise detektira kao antiislamizam i bude vam izbrisan profil.

VL
Avatar babas
babas
13:26 11.12.2017.

Zašto uspoređuju Praljka sa Mladićem? Praljak je svetac,nikog nije poslao u koncentracioni logor,niti jednu muslimanku nije silovao,nikoga nije ubio,niti jednu džamiju srušio,nije vršio nikakva klanja i etnička čišćenja. To su radili drugi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.