Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPRAVDAN STRAH

Bošnjačke udruge žrtava rata zadovoljne haaškim suđenjima, ali postoji problem

Srebrenica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
11.12.2017.
u 12:27

"Postavlja se pitanje jesu li politički lideri u BiH ali i cijeloj regiji spremni istinski se pokloniti žrtvama i jesu li spremni doprinijeti da žrtve zločina napokon dobiju pravdu i satisfakciju kroz zakonsko reguliranje njihovih prava uključujući uspostavu odštetnih fondova",

Bošnjačke udruge žrtva rata u Bosni i Hercegovini ocijenile su kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ispunio svoju zadaću jer je dokazao i dokumentirao karakter proteklog rata u toj zemlji uključujući nastojanja da se odgovornost podijeli no upozoravaju kako reagiranja na presude Haaškog tribunala ozbiljno dovode u pitanje mogućnost nastavka nepristranog procesuiranja brojnih počinitelja ratnih zločina pred sudovima u regiji što bi morala biti ključna zadaća pravosuđa u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

"Postavlja se pitanje jesu li politički lideri u BiH ali i cijeloj regiji spremni istinski se pokloniti žrtvama i jesu li spremni doprinijeti da žrtve zločina napokon dobiju pravdu i satisfakciju kroz zakonsko reguliranje njihovih prava uključujući uspostavu odštetnih fondova", kazao je u Sarajevu na konferenciji za novinstvo Murat Tahirović, član predsjedništva Udruženja logoraša BiH predstavljajući zajedničku izjavu bošnjačkih udruga u povodu okončanja rada ICTY-a. 

U ovim udrugama ocjenjuju kako je najveće postignuće ICTY-a to što je procesuirao najodgovornije osobe u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori za koje je utvrđeno da su svojim djelovanjem pokušali "promijeniti strukturu stanovništva BiH i ugroziti suverenitet i podijeliti BiH između Srbije, Crne Gore i Hrvatske".

Prikupljeni su i predstavljeni brojni dokazi koji su potvrdili postojanje takvih planova i sada bi trebali odgovarati i oni koji su bili neposredni izvršitelji takvih planova, kazao je Tahirović no istodobno je upozorio kako se žrtve i članove njihovih obitelji danas dodatno ponižava kontinuiranim nijekanjem zločina.

Istaknuo je kako država u kojoj članovi Predsjedništva BiH, vjerski lideri i intelektualci i nakon izricanja pravomoćnih presuda istrajavaju na takvoj retorici ne može osigurati pravdu žrtvama.

U bošnjačkim udrugama drže kako je pravi cilj takve kampanje politički utjecati na ishode postupaka počiniteljima ratnih zločina koji se očekuju pred domaćim sudovima.

Kada Hotić, predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa" suglasna je s ocjenom kako je Haaški tribunal obavio svoju zadaću a drži kako su to pokazale i presude Ratku Mladiću te šestorici bivših političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne. Ocjenjuje kako je to doprinijelo da žrtve shvate kako je pravda dostižna.

>> Ratko Mladić na izricanju presude

Srebrenica
1/10

"Prije svega mislim na Ratka Mladića. Dok on nije došao u Potočare (u srpnju 1995. godine) svi naši su bili živi", kazala je Hotić.

Dodala je ipak kako su reagiranja na posljednje dvije presude "razočaravajuća" jer su države iz koji su osuđenici njih tretirale kao svoje heroje.

"To na žalost, ne doprinosi miru i pokazuju da se zločinački apetiti nisu smirili", kazala je Hotić pojašnjavajući kako uz takav epilog ima razloga strahovati da "nije sve završeno" i da nisu nestale ambicije za podjelu BiH.

Munira Subašić, članica predsjedništva udruge srebreničkih majki kazala je kako očekuje da će kroz dovršetak procesa Vojislavu Šešelju Srbija ipak biti označena odgovornom za genocid.

Predstavnici bošnjačkih udruga nisu željeli posebice komentirati komemoraciju Slobodanu Praljku koja se održava u Zagrebu pa tako ni Subašić.

"Nek' radi što god tko hoće. Imam ja svoje četnike koje trebam ganjati u Srebrenici", poručila je rezignirano Subašić a slično je odgovorila i na pitanje o komentarima na presudu što ih je izrekla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koju su svojedobno srebreničke majke proglasile "kraljicom Balkana".

"Meni jest kraljica jer je neke stvari uradila kao kraljica ali ima i nekih grešaka", zaključila je Subašić.

Komentara 25

KK
klara.kos.73
12:58 11.12.2017.

sada su i vama i nama neke stvari jasnije. Nema vam više preko Save kada zagusti. A zagustiće sigurno, samo je pitanje vremena.

CR
CROLINDA
14:03 11.12.2017.

POSKOK- Poštujmo međunarodnu pravdu.Poštujmo odluke međunarodnog suda pravde.Bili smo UZP , radili smo zločine, sami smo sebe ubijali u Uzdolu, Doljanima, Križančevom selu, Uzdolu, Grabovicu, sami smo vršili obredna klanja nad sobom, nije ABIH nego su VRS i HVO udruženim snagama srušili WTC. Mi smo u Grabovici ubili majku i njeno dvoje djece, mi smo u Doljanima našim ljudima vadili oči, mi smo kroz hrvatske logore provukli 15.000 Hrvata. Mi – HVO i VRS smo iz Bosne protjerali pola milijuna kšrćana. Nije to radila Alijina vojska.Prihvatimo selektivnu pravdu Haaga kao objektivnu pravdu. Poklonimo se pred kapitalom Arabije. Budimo robovi. Jer tako želi Haag. Uostalom to želi i Plenković. Koji poštuje selektivnu pravdu Haaga. Koji kaže da poštuje selektivne presude, i amnestiju nad onima koji su protjerali njegov narod iz Bosne.Ne propitujete Haag jer je to zabranjeno. Haag je iznad Boga, iznad Pape. Haag je posljednje sudište Europe u kojem se smrtna kazna izvršava usred sudnice. S polusudcima koji nikada ranije nisu bili suci. Koji nikada nisu niti saslušali niti riječ obrane.Ne smiješ misliti što misliš nego ćeš misliti što kaže tužitelj Scott i što kaže njegov drug Safa.

CR
CROLINDA
14:06 11.12.2017.

1.) Tijekom općeg divljanja, plačkanja i paljenja hrvatske imovine na području Zenice, pripadnici muslimanske vojske tijekom druge polovice travnja 1993 godine ubili su 36 zeničkih Hrvata. 2.) Rani jutarnji sati 17.travnja 93 g. u selima Putesu i Kuberu općina Busovača,a, muslimanska vojska masakrirala je 60 hrvatskih civila. 3.) 18.travnja muslimanska vojska u selu Šušanj , općina Zenica, masakrirali su 30 Hrvata, a ostali Hrvati iz tog sela su protjerani. 4.) Sredinom travnja 1993. g općina Žepče, muslimanska vojska je strijeljala 30 Hrvata, a 6 ih je objesila i sve to opravdala hrvatskom „veleizdajom“ BiH?! 5.) Krajem travnja 93g. Muslimanska armija ubila je u Travniku 143 Hrvata. 6.) Šestog lipnja 93. muslimanska milicija u Novom Travniku je počinila ratni zločin ubivši 30 Hrvata. 7.) 10. lipnja 93 g.u dijelu Viteza gdje je ulica bila zaštićena visokim zidovima tako da nije bilo opasnosti od snajpera, redovito su se zajedno igrala hrvatska i muslimanska djeca koja su živjela u tom dijelu grada. Na spomenuti datum, cijeli dan niti jedno muslimansko dijete nije izašlo na ulicu, ali zato je na ulici bilo 14 hrvatske djece. Navođenim projektilom, na licu mjesta je ubijeno 8-oro hrvatske djece a ostali su ostali teški invalidi. Očito je muslimanska strana bila unaprijed obaviještena o ovom svirepom napadu i zato nisu svoju djecu pustili na ulicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije