Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi predmet

Bosanski jezik i kultura kao izborni predmet u istarskim školama

OŠ Buzet
03.10.2018.
u 14:37

Žulić: Izuzetno mi je drago što će i učenici buzetske osnovne škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobivanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika

Osnovna škola iz Buzeta 5. rujna prva je započela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta. Inicijativa je to županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Prije dvije godine uveo se slovenski, a sad i bosanski jezik

"Taj se predmet provodi dva sata tjedno za niži uzrast i dva sata tjedno za viši uzrast s time da su učenici podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obvezni, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek, kaže ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica za Glas Istre.

Muhamed Muratagić, predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine kaže kako su jako zadovoljni jer su naišli na veliko razumijevanje županijskog odjela kao i ravnatelja škola koji su pokazali interes za tu inicijativu.

"Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine kao i svi ostali zainteresirani učenici moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik, ali i književnost, povijest, geografiju, likovnu i glazbenu kulturu…, na tri razine izučavanja", izjavio je Muratagić.

I gradonačelnik Buzeta, Siniša Žulić također izrazio zadovoljstvo

"Izuzetno mi je drago što će i učenici buzetske osnovne škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobivanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika. Siguran sam da to znači novo obogaćivanje znanja djece koja se za to opredijele", kazao je gradonačelnik.

Suglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C čekaju još Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin, Osnovna škola Monte Zaro za sve osnovne u Puli, Osnovna škola "Marija i Lina" u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli.

>> Pogledajte razgovor s ministricom Divjak o eksperimentalnoj poreznoj reformi

Komentara 21

VO
vorda400
14:45 03.10.2018.

Kaj uopće postoji "bosanska kultura" pa to je direktno povezano sa turskom kulturom

JO
JOZOJOZO
14:48 03.10.2018.

A koji narod govori bosanskim jezikom, ako u Bosni postoje tri (slovima:tri) naroda i to konstitutivna?

Avatar Mi sami
Mi sami
15:22 03.10.2018.

Hoće li se u BiH učiti istarski jezik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije