Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ovo je skandal'

Bosanski diplomati se bogate na kriminalu? Ilegalci stigli u BiH s urednim vizama

Migranti na granici BiH i Hrvatske
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 11:12

Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom, naši diplomati pune svoje džepove, izjavio je neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije

Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerojatno je razotkrilo činjenicu da neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom, piše u petak sarajevski Dnevni avaz.

Granična policija BiH u četvrtak je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovitim letom "Turkish Airlinesa" iz Istanbula. Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno kako nitko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se kako im je svima krajnji cilj zapravo bila Europska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna točka na tom putu.

Nakon konzultacija s Tužiteljstvom BiH, vize su im poništene i svi su zrakoplovom vraćeni u Istanbul.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija "Avaz" navodi kako su Iračani vize ishodili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak.

Policija u Istanbulu upravo zbog toga nije im pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga koja je otvorena u četvrtak otkrila je kako su Iračani svoje vize, koje su ishodili u Amanu, platili čak po tisuću eura, što je znatno iznad propisanog iznosa pristojbi za konzularne usluge.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju. Na mrežnim stranicama ministarstva je podatak kako veleposlanstvo u Jordanu ima samo trojicu diplomata, uz savršen etnički balans. Uz veleposlanika Matu Zeku, tu su i ministar-savjetnik Armin Limo te savjetnik Nenad Škipina.

Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka.

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovito tamo i odsjedali, a potom odlazili prema Hrvatskoj i dalje prema zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije tisuće eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se o već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je u sarajevskoj zračnoj luci uhićena Bugarka Polina Gospodinova koja je krijumčarila migrante iz Turske. 

„Ovo je doista skandal. Dok se naša zemlja bori s migrantskom krizom, naši diplomati pune svoje džepove“, izjavio je za Avaz neimenovani policijski čelnik iz jedne državne agencije.

VIDEO Požar u prihvatilištu za migrante Miral u Velikoj Kladuši:

Ključne riječi

Komentara 17

PR
prajdali100
11:23 27.09.2019.

Svi ovi migranti se organizirano preko Srbije i BiH guraju ka Hrvatskoj granici.Kada mi reagiramo onda smo fašisti,nehumani ,kršimo ljudska prava....svi skoče na noge.Moramo biti odlučniji i Europi reći o čemu se tu zapravo radi.

Avatar OathBringer
OathBringer
11:28 27.09.2019.

Kako su oni kriminalci, tako su i nevladine udruge. Isti zakon za sve krijumčare!

DU
Deleted user
12:23 27.09.2019.

Ma nemre biti!!! To je podla laž i kampanja Hrvatske protiv BiH!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije