Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE U EU PARLAMENTU NAKON ISTRAŽIVANJA GREENPEACEA

Borzan: Varate se, ako kupnjom skuplje, markirane odjeće kupujete sigurno!

Europarlamentarka Borzan upozorava na rezultate istraživanja Greenpeacea
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
07.02.2014.
u 10:56

Greenpeace proveo je istraživanje nad 141 proizvodom svjetskih modnih trendova. Rezultati su pokazali kako su na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata dok su na nekima pronađeni kancerogeni amini.

- Varate se, ako kupnjom skuplje, markirane odjeće kupujete sigurno! Čak ni dječji artikli nisu pošteđeni - upozorila je europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici EP u Strasbourgu ukazujući na istraživanje Greenpeacea koje je provedeno nad 141 proizvodom svjetskih modnih trendova. Rezultati su pokazali kako su na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata dok su na nekima pronađeni kancerogeni amini. Posebice su se zabrinuli zbog prisutnosti opasnih kemikalija na dječjim artiklima.

Problem sustavno istražiti


- Istraživanje Greenpeacea pokazalo je zabrinjavajuću učestalost odjeće kontaminirane kemikalijama i u europskim trgovinama. To je ozbiljan problem koji valja sustavno istražiti, i ako se pokaže potrebnim, žurno poduzeti korake na europskoj razini kako bi zaštiti zdravlje i potrošačka prava građana - zatražila je Borzan pozivajući na poduzimanje konkretnih koraka.

Od svrbeža do raka

Kemijski kontaminirani proizvodi svoj put do trgovačkih polica i oramara građana pronađu, kako stoji u priopćenju ureda ove europarlamentarke, zbog neadekvatnih sigurnosnih procedura u tvornicama. Problem kemijski zagađene odjeće, pozivajući se na Greenpeaceovo istraživanje poručuje Borzan, posljedica je industrijske obrade tekstila pri kojoj se koristi niz tvari koje mogu imati razoran učinak na ljudsko zdravlje, Riječ je o kemikalijama koje ovisno o vrsti i koncentraciji mogu izazvati posljedice u rasponu od svrbeža do raka.

Komentara 4

Avatar Jorge
Jorge
11:52 07.02.2014.

Evo primjer iz Hrvatske: pijemo najkvalitetnije mlijeko s hrvatskih pašnjaka, a onda BiH otkrije da nešto nije u redu. Srećom imamo ministarstvo koje i dalje pomno prati izvještaje BiH kolega, pa će nam signalizirati ako se otrov opet pojavi, jerer našim HACCP-ima ne možemo vjerovati.

CH
chemica
13:06 07.02.2014.

Ma hajde, kao da se odjeća s markom kupuje zbog nekakve sigurnosti. Kupuje se zbog društvenog "statusa". Već je u vrtiću bitno da djeca imaju odjeću s markom. Dobro, bitno je intelektualno prikraćenima, ali osjetiš se čudan sam sebi jer ti nije stalo kao ostalima. Kao nekakva ugrožena manjina. Samo zato jer imaš mozak. Zato, bitna je marka, a za otrove koga briga. Pamet baj baj.

ME
merdevina
11:00 08.02.2014.

Otrovne proizvode treba locirati zemljopisno kao i "investitore" koji su uložili u proizvodnju otrovnih proizvoda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije