Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za veterane

Borković: Mislio sam da zakon donosi Sabor, a ne premijerka

\'26.01.2011. Gunduliceva, Zagreb-U prostorijama UHBDDR-e odrzan je sastanak, potom i pressica zapovjednika vukovarske  brigade Branka Borkovica-Mladog Jastreba i predstavnika udruga dragovoljca brani
Boris Ščitar/PIXSELL
23.02.2011.
u 12:23

– Dopuštate srpskoj zločinačkoj organizaciji, koja je branitelje ispitivala u logorima, da ih sada ponovno ispituje u Zenici i Zagrebu.

Vlada i Državno odvjetništvo dopuštaju da se branitelje opet terorizira, dopuštaju zločincima da ponovno muče žrtve, rekao je Branko Borković, poznat i kao Mladi Jastreb, na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane.
– Dopuštate srpskoj zločinačkoj organizaciji, koja je branitelje ispitivala u logorima, da ih sada ponovno ispituje u Zenici i Zagrebu. Znaju li ljudi tko je bio šef logora u Stajićevu? Sigurno znaju tko je bio šef logora u Jasenovcu.

"Branitelji očekuju da Vlada funkcionira, a ne da se svađa"
– Možete li zamisliti da žrtva iz Jasenovca odgovara što je ubila stražara kad se probijala iz logora?

Poručio je da nema razlike između stražara u Stajićevu i Jasenovcu. Odgovorio je premijerki Kosor i na njenu tvrdnju da im je ona kao maćeha, kako su ju branitelji nazvali, dala respektabilne mirovine. Kaže da branitelji očekuju da Vlada funkcionira, a ne da se svađa.

>>Moro: Na prosvjedu očekujemo više od 50.000 ljudi

– Ne daj Bože da je netko davao nekome respektabilne mirovine. Ja sam mislio da Hrvatski sabor donosi zakone, a ne premijerka – nastavio je Borković.

– Mislio sam da Hrvatska ima svoj mirovinski sustav, a ne da premijerka privatno dijeli mirovine. Valjda ona ima svoj privatni mirovinski sustav i na taj način još dodatno vrijeđa dostojanstvo onih koji su bili žrtve ratnih zločina – ogorčeno je kazao Borković.

Đakić brani premijerku: Vlada stalno pomaže braniteljima
U obranu premijerke stao je Josip Đakić(HDZ) tvrdeći da je Kosor kao ministrica branitelja napravila zakon koji je braniteljima omogućio mirovine. Đakić je objasnio da Vlada danonoćno pomaže braniteljima i da se jedino pravnim postupcima može riješiti slučaj optuženih branitelja.

Podupro ga je u stavu i Ranko Ostojić (SDP) dodavši da samo poštovanjem međunarodnih ugovora branitelji neće ostati u granicama Hrvatske.

Borković im je poručio da braniteljima otvoreno kažu da odu u Beograd i dokazuju nevinost. Zatražio da se preispita rad Državnog odvjetništva te zahtijeva objavu dokumenata potpisanih između Hrvatske i Srbije, na temelju kojih se dopušta  ispitivanje Purde i Marića. S Mladim Jastrebom složio se Stariji Jastreb Dedaković, koji je rekao da im Vlada treba odgovoriti na neka pitanja i razuvjeriti ih ako su u zabludi.

Inače, Odbor za veterane poslat će požurnicu mjerodavnim ministarstvima branitelja i međugeneracijske solidarnosti te pravosuđa, ali i DORH-u da im dostave izvješća o slučaju Purde, Marića i drugih branitelja koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji zbog iznuđenih izjava u srpskim koncentracijskim logorima.

Ogorčeni su ignoriranjem spomenutih institucija koje se nisu odazvale pozivu da dostave tražene podatke i da sudjeluju na sjednici odbora. Odbor je većinom glasova prihvatio konačni prijedlog Zakona o pronalaženju i obilježavanju grobova komunističkog zločina nakon 2. svjetskog rata koji predlažu HDZ i HSS. Suzdržan je bio SDP-ov Ranko Ostojić uz obrazloženje da grobove žrtava ne treba samo obilježiti nego žrtve ekshumirati i identificirati kako bi se napokon zakopala rasprava o
broju poratnih žrtava.

No Andrija Hebrang (HDZ) uime predlagatelja objasnio je da je to nemoguće učiniti nakon više od pola stoljeća jer je nemoguće pronaći rodbinu žrtava i analizirati DNK.

Komentara 550

OB
-obrisani-
12:43 23.02.2011.

i jos si k tome naivan :-)

ZA
zagorec1
17:12 23.02.2011.

ovo o 42 tisuce su ciste gluposti i kretenizam! Cetnicka posla!

OK
ORLOV KUK
18:17 23.02.2011.

23.02.2011. u 18:10h 2011 je napisao/la: Ti si očito iz jugoslavenske familije. Uspoređivat ujedinjenje njemaškog naroda 1989 i ujedinjenje Hrvata i Srba 1945 ne ide ti na čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije