Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjedateljica Vijeća ministara BiH

Borjana Krišto: Uvjete za pregovore s EU ispunit ćemo do kraja godine

Zagreb: Andrej Plenković i Borjana Krišto održali konferenciju za medije
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
18.11.2023.
u 13:58

Ja ću ipak morati na poseban način izdvojiti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Teško je naći riječi zahvale za svu nesebičnu potporu i osobni angažman koje Andrej i njegova vlada pružaju mojoj domovini Bosni i Hercegovini, kazala je Borjana Krišto

Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH u razgovoru za Euractiv, istaknula je kako BiH vidi u članstvu EU. Uostalom, približavanje BiH u fokusu je njezinog mandata na čelu Vijeća ministara, koje vodi posljednjih godinu dana. Inače, članstvo u Uniji jedno je od rijetkih pitanja oko kojeg u BiH postoji konsenzus sva tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i ostalih građana.

"Zadovoljna sam što su u Bruxellesu prepoznali napor i volju svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini da ubrzamo europski put. Rekla bih da je ostvareni vidljivi napredak u Izvješću Europske komisije o BiH prije svega rezultat dobrih politika, stalnih razgovora legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa", kazala je Krišto.

"Svjesni smo da je još mnogo posla pred nama kako bismo ispunili uvjete za konačno otvaranje pregovora, pa zatim ispunili kriterije članstva u Europskoj uniji. Ono što je sasvim jasno, u odnosu na sve prethodne godine, načinjen je značajan iskorak po pitanju europskih reformi, osobito kada je riječ o usklađivanju vanjskopolitičkih stajališta BiH s EU, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava, uključujući i borbu protiv korupcije. Pozitivno izvješće daje nam snažan poticaj da nastavimo raditi jače, brže i bolje na ispunjenju preostalih kriterija kako bismo konačno dobili finalni datum otvaranja pregovora. Uvjerena sam da ćemo sve preostale uvjete ispuniti do kraja ove godine. To treba prije svega nama u Bosni i Hercegovini, radi nas samih", kazala je Krišto.

VEZANI ČLANCI: 

Na pitanje da se u izvješću sugerira da bi BiH mogla otvoriti pregovore u ožujku sljedeće godine. ali da se u diplomatskim krugovima tvrdi da je još uvijek u optjecaju i mogućnost otvaranja pregovora krajem ove godine Krišto kaže:  "Da, kako sam i rekla u uvodnome odgovoru. Naš cilj je jasan i realan. Sve je spremno da u sljedećih mjesec dana ispunimo preostale uvjete".

"Ne bih to nazvala niti optimističnim niti pesimističnim. Jednostavno smo svi upućeni prema tome da iskoristimo pruženu ruku prijateljstva na najbolji način. Već nam je kandidacijskim statusom ukazano ogromno povjerenje, a dana preporuka daje nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i dalje nastavimo neumorno i predano raditi na reformama koje su ključne za našu europsku budućnost. Vijeće ministara BiH će u svakom pogledu nastaviti biti nositelj pozitivnih procesa, naravno sukladno našim nadležnostima", dodala je.

"Provođenje izborne reforme u BiH, kojom će se implementirati Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i sve presude Europskoga suda za ljudska prava, a što se sukladno dogovoru političkih lidera u Bosni i Hercegovini treba realizirati do kraja godine, je po meni trenutačni prioritet. Vjerujem kako je upravo ispunjenje ovoga uvjeta od suštinskog značaja za daljnji napredak i stabilnost Bosne i Hercegovine, čime će se, sigurna sam, u potpunosti osigurati i transparentnost i integritet izbornog procesa u našoj zemlji. Također, kako sam navela, mi već imamo spreman set i ostalih europskih zakona u proceduri, za koje očekujem da će ih Vijeće ministara BiH usvojiti u sljedećih mjesec dana, a to su zakon o sudovima, zakon o sprječavanju sukoba interesa, zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, ali i zakon o VSTV-u. Sada primarni fokus mora biti upravo na usvajaju tih zakona, ali i na usvajanju zakona o proračunu institucija BiH za 2024. godinu, imenovanje državnog koordinatora za IPA-u III i drugo", kazala je Krišto za Euracitv.

VEZANI ČLANCI:

Dodala je da institucije u Bosne i Hercegovine dobro rade svoj posao što je jasno vidljivo i prepoznato od Europske unije.

"Naravno, mnogi reformski procesi o kojima smo već razgovarali trebaju ići brže, ali radimo i na tome i nepobitno je da smo na pravom putu. Isto tako, kontinuirana potpora naših europskih prijatelja, sasvim je jasno, od velikog je značaja. Neizmjerno smo im zahvalni na tome. Nedugo nakon predstavljanja službenog izvješća svima sam uputila osobno pismo zahvale. Ja ću ipak morati na poseban način izdvojiti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Teško je naći riječi zahvale za svu nesebičnu potporu i osobni angažman koje Andrej i njegova vlada pružaju mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Također, koristim i ovu prigodu zahvaliti i svim svojim kolegama u Vijeću ministara, svojim suradnicima koji skupa sa mnom neumorno i vrijedno rade i koordiniraju, ali i svima onima koji su dio ovoga velikog procesa. Samo jačanjem povjerenja i zajedništva unutar nas samih i fokusom na zajednički cilj možemo uraditi istinske korake prema naprijed", naglasila je. 

Komentara 1

DU
Deleted user
17:33 18.11.2023.

BiH u Europu što prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije