Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Kako naučiti napokon Nijemcima reći “NE”?

Ako Slovenci u EU imaju podršku najjačih država, u Vijeću sigurnosti mi bismo mogli računati na tri stalne članice

Komentari 44

DU
Deleted user
10:52 15.07.2017.

Samo treba imati hrabrosti izreći svoje mišljenje i pri njemu ostati. Ne treba Hrvatskoj podrška ovog ili onog ta podrška se dobija tako što imaš svoj karaker kojeg na ovim prostorima nema od osamostaljenja države. U protivnom tako smo mogli popustiti 91 godine Beogradu i zapadu pa pustiti osnivanje sao krajine u Hrvatskoj.

VL
JU
juma
10:59 15.07.2017.

jednostavno - nein

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
11:35 15.07.2017.

Uglavnom se slažem sa stavom iznesenim u članku, a to je da nam treba puno proaktivniji stav. Naši od vremena Austro-Ugarske špilaju bečku školu, a tako se "u rukavicama" ne mogu štititi nacionalni interesi. Slovenci su varali i to trebaa svugdje naglašavati i ocrnjivati ih u međunarodnim odnosima, posebno isticati korupciju. Ali članak je potpuno nestručno napisan - "Bečka konvencija o pravu mora" ne postoji - postoji Konvencija UN-a o pravu mora i postoji Bečka konvencija o pravu međunarodnih ugovora, isto tako Europski sud u Luksemburgu nema nikakve veze s arbitražnim sporazumom jer se ovdje ne radi o primjeni europskog prava, njega se, isto kao i Europske komisije, uopće ne tiču bilateralni sporovi među državama oko granica. Nama odgovara da je ovakva situacija - u Savudrijskoj vali se primjenjuje crta sredine pa neka spor traje i 100 godina - Slovenci nemaju izlaz.

VL
PH
Petarstijena-HR
11:59 15.07.2017.

Hrvatska treba štititi svoje ekonomske interese, a ne se uvlačitu u dupe njemačkoj, da nas oni pljačkaju i koloniziraju.Pravilo-nema prijateljstava-samo je ekonomski interes.Amen.

VL
Avatar Django
Django
11:58 15.07.2017.

Gospodin ovdje razvija jedan u biti nemogući konstrukt oko kojega gradi situaciju koja bi trebala još malo pojačati stupanj paranoje kod već dovoljno paranoidne nacije. Dakle, kao prvo, ne postoji "Bečka konvencija o pravu mora". Postoji konvencija UN o pravu mora i postoji Bečka konvencija o pravu međunarodnih ugovora i ona je povrijeđena ponašanjem slovenske strane te je razlog hrvatskog izlaska iz arbitraže. Kao drugo, da bi se neku državu dovelo pred neki sud, poreban je pristanak tužene države. Zato na primjer Hrvatska niti ne može tužiti Sloveniju za okupaciju Sv.Gere. Kao treće, Hrvatska ne smije mijenjati svoju poziciju upravo zbog toga da ovakva ad hoc arbitražna otimanja ne bi, kao presedani, postala dio svjetskog pravnog reda. I ne smije mijenjati svoju poziciju zbog toga što nas granični sporovi još čekaju sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, a u njih moramo ulaziti isključivo putem međunarodnog prava i to onakvog kakvo je sada, a ne onakvog ad-hokovskog kako ga neki upravo slovensko-hrvatskim sporom žele kreirati. I na koncu, da predsjednik Tuđman nije bio ustrajan kontra cijelog svijeta i, po autoru, "glupavo dosljedan", mi danas ne bismo imali državu.

VL
DR
drugPlenky
13:06 15.07.2017.

Ako su nam amerikanci prijatelji, brzo će to biti i svi drugi pa i baba Merkel

VL
FI
fiberglas
10:50 15.07.2017.

Nemamo mi vladu, a premijera pogotovo. Biti premijer samo za slikavanje i nije neki premijer. Neka se ´´premijer´´ malo spusti na zemlju. Daleko su briselski uredi i plaće, pusta su to maštanja, pogotovo nakon ove epizode. A bit će na oku i on i njegovi, onaj tko potpiše da se predaje hrvatsko ozemlje bez krvi...ah, treba li dalje komentirati? Skužili su oni mangupi u Brislu kakav je to naivac, pa ga gurnuli u istrčavanje o Donbasu, potrošili ga ko Mujo Fatu. Jel on tada mislio na hrvatski nacionalni interes? Al hajd, svako zlo za neko dobro, da nije toga još bi todorić gradio svoje životno djelo, ovako drek isplivao na površinu. Al što sa Savudrijom? Pravi bi premijer bi zagrmio šakom o stol i rekao BASTA! Što želite? Rat?! Zar nije dosta što trpimo vaša sran.a i tihu okupaciju ozemlja već 26 godina! Žicu ste razvukli po našoj teritoriji, heej! Mislite se širiti na naš račun? Šaraj malo, uzmite Celovec Austriji i dio mora Italiji! Aj probajte! MA šic u t,p.m.! Boteje premijer!

VL
MA
malala
11:49 15.07.2017.

Pogledaj Kolindu zenu koja je zbog imigranata vec odavno prozvala babusku Metkel. Laktari i namjerno oblaci ono cime ce tancati izvan redova. Ako ne znas biti malo lud dozivljavat cete se uvijek kao poslusnika jer ispada da se ne usudjujes biti drugaciji. Boli me neka stvar sta drugi pri tom misle o meni. Mogu si to macku o rep. Svrha svega je postici cilj. Kao i u nogometu. Mogu vodit loptu kao zadnji diletant. Nakraju je samo vazno dal sam postigao GOL.

VL
MA
malala
11:34 15.07.2017.

Treba moci biti malo clown i cigan a ne samo finjak da ne budes dosadan. Ako hoces da te se ozbiljno shvati treba u to unijeti emocije. Vidite Trumpa, Berlusconija, Putina pa i srbende kako cigane. Ne znaci da ce ti pasti kruna s glave Plenkovicu. Finoci bezobrazluk daje onaj prodorni stih.

VL
VO
voda
12:43 15.07.2017.

Nijemci se uvijek drže kao da su posisali svu pamet ovog svijeta. A već su nekoliko puta uništili Europu. Zbog Merkel politike su sad Englezi izašli iz EU. Nijemci nažalost nikada nisu imali pojma o politici, a posljedice njihove arogancije su užasne. Trump je stavio Merkel na svoje mjesto i u pravu je.

VL
DU
Deleted user
13:54 15.07.2017.

Ako smo se već povukli iz arbitraže UVREDA je osim toga što su se komprimitirali i to što su NASTAVILI raditi bez nas ! Nikakvo pozivanje ili komentiranje na ijednu stavku te "arbitraže", jednostavno ignorirati (to ne postoji) ...a možemoemo o svemu drugom se dogovarati i pregovarati .

VL
PR
prajdali100
12:37 15.07.2017.

Samo HRABRO !!!! Ne dajmo da nas gaze.I Merkel konacno reci, dosta.Neces.

VL
SE
senior
10:59 15.07.2017.

Anemnični svileni Plenković nezna i nersmije reći NE. Da je tu Milanović za reći ne nebi dugo čekali pa to je jedniom več rekao Angeli. rekao je srbima da su šaka jada, bosancima da su shit a i mađarima jeje rekao što o njima misli. Bolesni Plenković i je kukavičje jaje Euro Pučana koje vodi Angela a kojima pripada i HDZ pa im Plenki mora lizsti sve što od njega zatraže.

VL
AI
ant.imesic
11:01 15.07.2017.

Pa evo jucer je plenki nakon razgovora sa upravom thta odlucio izmjeniti zakon na stetu hrvatske i lokalnih zajednica....

VL
Avatar debela koli
debela koli
11:54 15.07.2017.

Kad ga primiš do pola, teško je reći ne.

VL
TR
tramontana
13:02 15.07.2017.

Merkrlica? ne zaboravlja ona Perkovića, ni Kolindinu kočnicu. Hm! Sad smo počeli solirat s tri mora i Amerima. Ubolili smo je u oko, a sad ćese viditi maćehina narav. Ne valja popuštati, jer sve da nije bilo ničega, ona bii se ponašala isto. Jer, prioritet je Srbija i saginjabje Vučka, da putin dobije šamar.

VL
RE
REYAM
11:32 15.07.2017.

Neki su jednom rekli "NE", ali drugi su bili za "DA" pa je završilo sa "DA". I sada će zauvijek biti "DA".

VL
DU
Deleted user
14:44 15.07.2017.

kada smo proaktovni onda nam se govori tko smo mi, što si mi razmišljamo (pitanje Ukrajine, ZERP-a)? Kada smo suradljivi (misija NATO, UN, Afganistan) onda se prigovara da glupo slijedimo velike sile i njihove interese! Kada glasno pregovaramo svi nas stišavaju jer se diplomacija tiho radi! Kada smo tiho, a što nismo glasniji? Jednostavno nam se ne da biti svoji pa je kako je! Biti svoj uglavnom nisi nikome po volji! Eto, takvi smo i što nam fali!

VL
DO
Dobinov
20:50 12.09.2017.

Nije tako. Ne treba padati u paranoju da Hrvatsku nitko ne podržava. Trenutno je KLjUČNI momenat da Kolinda i Plenki kažu NE ucjenama koje dolaze od susjeda.

VL
SN
Snasasasalasa
19:26 30.07.2017.

Jednostavno, jer su NJEMCI iz NJEMACKE. a ne NIJEMCI iz Njemacke.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.