Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boris Šprem: Vladavina naroda treba trajati stalno

Josip Leko, Nenad Stazić i Milorad Batinić iz vladajuće koalicije izabrani su za potpredsjednike Sabora
22. prosinca 2011. u 08:56 169 komentara 5 prikaza
Nevenka Bečić i Željko Kerum u Saboru (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/24

Josip Leko, Nenad Stazić i Milorad Batinić iz vladajuće koalicije izabrani su za potpredsjednike Sabora. Većinom glasova dužnosti tajnika Sabora razriješen je Josip Sesar, a na njegovo mjesto imenovan je Slaven Hojski.

Sabor je izglasovao članove Odbora za imenovanje koji je nakon kratke stanke predložio članove Odbora za ustav, Odbora za pravosuđe i Odbora za zakonodavstvo bez kojih Sabor ne bi mogao izglasovati potrebne promjene Zakona o Vladi niti omogućiti prisegu nove Vlade. Svi predloženi članovi saborskih odbora jednoglasno su izglasovani. Predsjednik Odbora za imenovanje je Šime Lučin, Odbora za ustav Josip Leko, Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević-Marinović, a Odbora za pravosuđe Josip Kregar.

Zastupnici položili prisegu

Nakon što su izabrani članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva, saborska je sjednica prekinuta na 30 minuta kako bi se pripremilo izvješće izabranog povjerenstva.

>>Bebić simbolično predao ključ Sabora Špremu

Gordana Sobol, predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, nakon stanke pročitala je izvještaj povjerenstva koje je utvrdilo da je u Sabor izabran 151 zastupnik te pročitala imena svih saborskih zastupnika, zastupnika u mirovanju te onih koji će zamjenjivati zastupnike u mirovanju.

Kada su saborski zastupnici jednoglasno prihvatili izvještaj Mandatno-imunitetnog povjerenstva, zastupnici su abecednim redom položili prisegu o obnašanju dužnosti saborskog zastupnika.

Vladavina naroda

– Morat ćemo odlučivati i biti odgovorni za nepopularne mjere koje će voditi u boljitak. Živimo u teškim, ali i izazovnim vremenima. Jedna od prvih odluka bit će raspisivanje referenduma o ulasku u EU. Vjerujem da će većina građana reći povijesno "da!". O nama ovisi koliko ćemo se znati prilagoditi turbulentnim zbivanjima i iskoristiti svoje prilike. Jedno od temeljnih prava demokratskog parlamentarizma je pravo da se drukčije razmišlja. Ovaj Sabor oslikava različitosti unutar našega društva. Neka bude razlika, neka bude živost, neka bude okršaja ako će nas to dovesti do boljitka – poručio je novi predsjednik Sabora Boris Šprem.

– Vladavina naroda treba trajati cijelo vrijeme, a ne samo 12 sati, koliko traju izbori – kazao je Šprem i sjeo na mjesto predsjednika Sabora.

Šprem novi predsjednik Sabora

Da bi Sabor bio konstituiran, uz nazočnost većine zastupnika potrebno je pristupiti izboru njegova predsjednika.

SDP, HNS, IDS i HSU predložili su da se za predsjednika Sabora izabere zastupnik Boris Šprem. Kako nitko nije imao potrebu obrazložiti prijedlog, rasprava je otvorena i zatvorena, a Šprem je sa 134 glasa postao novi predsjednik Sabora čiji je izbor dočekan gromoglasnim pljeskom.

"Čestitam vam na izboru"

Nakon što je pozdravio sve okupljene, Luka Bebić počeo je konstituirajuću sjednicu sedmog saziva Hrvatskog sabora.

– Dobar dan, dame i gospodo! Cijenjene gospođe i gospodo, pripala mi je dužnost i čast obratiti vam se na prvoj konstituirajućoj sjednici sedmog saziva Sabora i privremeno njome predsjedati do izbora novog predsjednika. Čestitam vam na izboru – pozdravio je Luka Bebić sve prisutne u Saboru na početku svečane sjednice.

Zaključio je da su zastupnici u novom sazivu pred dodatnim izazovom da kao jedna direktna karika između građana Hrvatske i institucije Europske unije Hrvatsku primjereno i odgovorno predstavljaju u Europskom parlamentu.

>>J. Kosor: Usredotočite se na novu Vladu, a HDZ ostavite na miru

– Ja se iskreno nadam i vjerujem da se neke nemile epizode iz prethodnog razdoblja neće više nikada ponoviti – naglasio je Bebić.

Bečić: Osjećam se ugodno!

Prvi put sam u Saboru i osjećam se ugodno, to ne odskače od uobičajenih osjećaja koje ja unutar sebe gajim. Ništa naročito. Redovito ću dolaziti na sjednice, sve obveze koje imam mogu sinkronizirati, ako se napravi dobar plan, onda se sve stigne, ali se trebaju utvrditi prioriteti. Ovisno o situaciji, bit ću glasna oporba, vidjet ćemo kako će se sve odvijati i u kojem će pravcu sve ići pa ćemo sukladno situaciji u danom momentu donositi trenutačne odluke.

Bandić u Saboru kao gost

– Povjerenje smo dobili na izborima, Vlada bi se trebala formirati sutra, danas, prema očekivanju najveći dio Sabora, idemo vidjeti, nije prvi put, ovo je sedmi saziv. Nadamo se da će ovaj Sabor voditi prema državi malo više reda, pravila, šansi, to uvijek želimo, prema tome uvijek tome stremimo. Nadam se da ćemo svi zajedno na tome raditi. Nadam se da će ovaj saziv voditi brigu i o prijedlozima oporbe, vjerujem da hoće. Mi smo u oporbi imali dosta dobrih prijedloga, nisu svi bili najbolji, nije sve trebalo prihvatiti, jasno je da je odnos vlasti i oporbe odnos tenzije. Oporba ne može viriti vlasti iz džepa jer inače nije oporba. Hoće li oporba biti konstruktivna, to je njezin izbor, vjerujem da nećemo odbacivati dobre prijedloge, ali vidjet ćemo, testirajte nas – poručio je Zoran Milanović uoči sjednice.

Kakav je osjećaj ući u Sabor kao budući premijer, pitali smo ga.

– Budući, budući. Ući u Sabor kao hrvatski zastupnik izabran od građana odličan je osjećaj, ali nisam jedini koji ulazi s tim osjećajem u Sabor, ulazi još 150 ljudi. Vjerujem u široku podršku u Hrvatskom saboru, vidjet ćemo sutra, predstavit ću program Vlade i o njemu će se glasovati – kazao je.

Na sjednicu je stigao i Milan Bandić.

– Došao sam kao i svaki put, kao gradonačelnik Zagreba. Od nove vlasti očekujem da bude bolja nego prijašnja. Ne bude li radila bolje, doći će drugi, to je tako uvijek. Može biti bolje, prepustimo to budućnosti – kazao je.

Jedina pravaška predstavnica u Saboru Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) vjeruje da će na sljedećim izborima, ako ne ujedinjeni, onda bar biti u koaliciji jer smo svi vidjeli sada što donosi razjedinjenost.

Za don Ivana Grubišića mjesto saborskog zastupnika donosi odgovornost.

Kao narodni zastupnik biran neposredno nastojat će tu dužnost savjesno obavljati, a onaj njegov svećenički dio, kako je rekao, dobro će mu doći, jer u pustinji nemorala treba malo i s moralom računati da opstane civilizacija i da opstane narod.

Nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan istaknuo je da je ovo prvi put da na konstituirajućoj sjednici zovu bivše predsjednike.

Monsinjor Marin Srakić poručio je novim zastupnicima da treba ići uvijek prema boljem od onoga što je bilo do sada dodavši da će poslati čestitku sa željama za budućnost Hrvatske.

Darko Milinović (HDZ) rekao je da se osjeća odlično te kako će mu biti bolje nego u izvršnoj vlasti.

Sedmi saziv

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Sabora 151 zastupnik sjest će u saborske fotelje, a većinu od 80 glasova sačinjavat će predstavnici Kukuriku koalicije. Podršku će im pružati i osam zastupnika nacionalnih manjina, dok će do sada vladajući HDZ sa 47 zastupnika prijeći u oporbu zajedno s partnerima iz HGS-a i DC-a baš kao i šest zastupnika Hrvatskih laburista, šest zastupnika HDSSB-a, dva s Nezavisne liste Ivana Grubišića te po jedan iz HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

Izborom Borisa Šprema za predsjednika Sabora konstituirat će se sedmi saziv Sabora, a na svečanoj sjednici bit će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, najviši predstavnici državnih vlasti, predstavnici HAZU-a, vjerskih zajednica, sindikata te dosadašnji predsjednici Sabora.

Nakon svečane sjednice na kojoj će se izabrati predsjednik te potpredsjednici koji će u ovom sazivu Sabora biti Josip Leko, Nenad Stazić i Milorad Batinić iz vladajuće koalicije te Jadranka Kosor i Vladimir Šeks iz opozicije, popodne će se održati prva radna sjednica na čijem dnevnom redu će se naći Zakon o vladi.

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

 • kukuriku:

  ..\"smrt-Narodu, sloboda Soc-komunizmu \"!!

 • Avatar drot kefa
  drot kefa:

  Svaka čast Želju, samo neznam ko je tu više zaslužan, Fani ili Nevenka

 • Rambo,:

  slavek......slavim sve.....kaj me briga......daj kaj daš.....he he he he