Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lalovac ukida stopu od 40% poreza na plaće?

Lalovac planira i ponovno povećati neoporezivi dio plaće te proširiti razred koji se tereti s 25 posto. S lanjskim promjenama poreza prosječna je plaća povećana 179 kuna
27. lipnja 2015. u 14:03 179 komentara 43874 prikaza
21.05.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH, na kojoj se, izmedju ostalog, raspravljano o prijedlogu godisnjeg izvjesca o izvrsenju proracuna i dodatnom zaduzivanju HAC-a. Boris Lalovac.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladinom odlukom o smanjenju poreza na plaće svaki je radnik od početka godine u prosjeku zaradio dodatnih stotinjak eura. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća isplaćena za travanj bila je 179 kuna veća nego za isti mjesec lani.

Opet od veljače

Posljedica toga je i veća osobna potrošnja (2,5 posto u travnju) pa ne čudi što Ministarstvo financija priprema novo rasterećenje plaća od 1. siječnja 2016. godine. Građani bi to trebali osjetiti u svojim novčanicima u veljači iduće godine, kada će im na račune sjesti plaće za siječanj. Koliko će to povećanje biti zasad nije poznato jer ministar financija Boris Lalovac još radi "matematiku", a konkretan prijedlog predstavit će premijeru Zoranu Milanoviću najvjerojatnije u rujnu.

– Plan je da ponovno profitiraju svi radnici. Dakle, plan je opet povećati neoporezivi dio plaće, proširiti porezni razred koji se tereti stopom od 25 posto, a zapravo se nadamo da ćemo dobiti zeleno svjetlo za potpuno ukidanje stope od 40 posto jer je pitanje je li to oporezivanje viših dohodaka ili penaliziranje onih koji imaju veće plaće – kaže naš izvor iz Ministarstva financija. Dakle, ako ovaj plan prođe, još jednom će profitirati svi radnici, ali ovaj put drastično više oni koji trenutačno zarađuju više od 15.000 kuna – što bi bila direktna posljedica ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

Inače, nije tajna da je ministar financija Boris Lalovac bio sklon već pri prvom smanjenju poreza na dohodak, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, u potpunosti ukinuti stopu od 40 posto, ali su mu tada u njegovoj stranci rekli ne. Jer da to nije socijaldemokratska mjera i da bi se našli pod udarom kada bi najviše nagradili one koji zarađuju najviše. No čak da ministar Lalovac ni ove godine ne uspije slomiti otpor u SDP-u za ukidanje stope od 40 posto, ima vrlo solidne izglede da mu prođe ideja o još jednom smanjenju poreza na dohodak. Osim što se prvo, ovogodišnje smanjenje poreza na plaće pokazalo kao vrlo dobra mjera, daljnje smanjenje poreza bio bi i vrlo jak predizborni potez. A na to nijedna politička stranka nije imuna.

Ministar financija zapravo u rukama drži vrlo jake karte jer prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća porasla je u travnju na godišnjoj razini za značajnih 3,2 posto. Preciznije, samo u prva četiri mjeseca hrvatski radnici u prosjeku su zaradili čak 651 kunu više nego u istom razdoblju 2014. godine. To je direktna posljedica odluke vlade Zorana Milanovića kojom su od 1. siječnja 2015. smanjeni porezi na plaće, kao i neoporezivi dio plaće. Osobni odbitak povećan je sa 2200 na 2600 kuna, a raširili su se i porezni razredi tako da se najveća stopa poreza na dohodak od 40 posto počela primjenjivati tek na plaće veće od 13.200 kuna, a ne već od 8800 kuna, kao što je bilo prije tih poreznih promjena.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, naravno, pozdravlja svako daljnje rasterećenje poslodavaca. Ovogodišnje smanjenje poreza na dohodak je, kaže, pomoglo, ali smatra da je opterećenje na srednji sloj još preveliko.

Sever: Nije dovoljno

– Neprimjereno je da se mnoge visokoobrazovane, primjerice inženjere, udara stopom od 40 posto. Možda nije potrebno potpuno ukinuti tu stopu, ali je treba početi primjenjivati samo na plaće koje su veće od 20-ak tisuća kuna – poručila je šefica HUP-a. Sindikalni lider Krešimir Sever uvjeren je kako samo minimalno smanjenje poreza na dohodak nije nikakvo rješenje.

– Potreban je paket mjera. Uz smanjenje poreza na plaće, treba smanjiti PDV na hranu i povisiti minimalnu plaću. Tada bismo mogli govoriti o nekom povećanju standarda za najslabije plaćene radnike – tvrdi Sever.

>> Bruto plaća u RH i dalje viša nego u Srbiji

>> Usporedili smo standard – Grčka mirovina veća od plaće hrvatskog radnika!

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • gismund:

    sramota! ova tobožnja olakšica pogodovat će samo onima s najvećim plaćama, a gle čuda, tu su premijer i svi ministri, tajnici, ravnatelji koje su oni psotavili itd.!!! oni zapravo sebi dižu plaće, a ne za ostalih 95% ljudi!!!!

  • ja-kan:

    Od ove odluke Vlade najviše koristi će imati uhljebi u državnim poduzećima, agencijama i ministarstvima koji su kao neki direktori, ravnatelji i sl. Njima će neto plaća od 13 ili 15 tisuća kuna rasti za par tisuća, sirotinji će rasti ... prikaži još! po 100 ili 200 kuna maksimalno. Ali ne sumnjam da će ovu odluku pratiti i neka nova odluka kojom će se oporezovati najširi sloj građana na način da će se povećati komunalna naknada, cijena energije, vode ili registracija vozila.

  • zlako:

    Taj zakon tjera sirotinju u grob jer više nemamo što jesti.Bogati SDPejci uzimaju sve za sebe.Kako kradu.Sto puta više nebgo itko ikada.