Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povezivanje Londona i Pariza

Boris Johnson: Tunel je premalo, treba nam most iznad La Manchea

Foto: Reuters
1/2
21.01.2018.
u 00:10

Stručnjaci koje citiraju britanski mediji tvrde da bi izgradnja mosta koštala oko 120 milijardi britanskih funti (oko 134 milijarde eura)

Velika Britanija bi nakon izlaska iz Europske unije svoju povezanost s Europom mogla simbolički pokazati i gradnjom mosta koji bi tu zemlju preko La Manchea povezivao s Francuskom, sugerirao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson tijekom prvom službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Naš ekonomski uspjeh ovisi o dobroj infrastrukturi i dobroj povezanosti. Treba li tunel ispod kanala biti samo prvi korak? - napisao je Johnson na Twitteru komentirajući ishod britansko-francuskog summita, a neslužbeni izvori citirani u britanskim medijima tvrde da je i na samom tom summitu, pred predsjednikom Macronom, natuknuo ideju da Velika Britanija i Francuska ne bi trebale biti povezane samo postojećim tunelom nego i da se razmišlja o gradnji mosta.

Johnson je navodno Macronu rekao da je “suludo da su dvije ponajveće ekonomije svijeta povezane samo jednim željezničkim trakom, a udaljene su samo 20-ak milja”.

Stručnjaci koje citiraju britanski mediji tvrde da bi most koštao oko 120 milijardi britanskih funti (oko 134 milijarde eura). Dok jedni stručnjaci tvrde da je gradnja takvog mosta lako moguća, drugi upozoravaju da je kanal između francuske i britanske obale jedno od pomorski najprometnijih uskih grla te da izgradnja velikog betonskog mosta može biti problematična za brojne brodove koji tuda prolaze.

Boris Johnson bivši je novinar i bivši gradonačelnik Londona koji je uoči referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU stao na stranu kampanje za izlazak i mnogi smatraju da je zbog svoje popularnosti donio prevagu i pobjedu zagovornika Brexita. Promovirao je argument, koji se poslije pokazao lažnim, da će britanski zdravstveni sustav NHS moći dobivati 350 milijuna funti mjesečno koji će se prestati plaćati za članstvo u EU jednom kad Velika Britanija izađe iz članstva. No, Johnson je uvijek promovirao i ideju da Britanija izlazi iz Unije, kao političkog projekta, ali se ne udaljava od Europe kao kontinenta. Most preko kanala do Francuske očito bi za njega bio simbolična potvrda te ideje da Brexit ne znači dizanje britanskog sidra od Europe.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:08 21.01.2018.

A šta će reći Bakir?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije