Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna povijest
Povratak na članak

Borbe za Široki Brijeg od studenog 1944. do 7. veljače 1945.

Novi broj Vojne povijesti na čak 84 stranice dolazi na kioske u ponedjeljak, 5.5.

Komentari 76

Avatar Ivkošić
Ivkošić
12:25 02.05.2014.

Gledam sada kako se ovdje svi nešto bune protiv partizana, ali mi onda padne na pamet Franjo Tuđman ili Janko Bobetko. Pa sada pitanje da li ćete i njih ubrojiti među yugofile? Ako ih nećete ubrojiti među yugofile onda znači da nisu svi partizani bili koljači. Što je sa svim Hrvatima (partizanima) koji su izginuli II.svj.ratu. Svi padate pod propagandu o želji da se Hrvati opet podjele na crvene i crne što je bilo vrlo uspješno dok Tuđman '90 nije dao puno bolji (patriotskiji) izbor: ZA HRVATSKU ili protiv nje. Dok god zaokružite ZA mene boli briga što ste po političkom opredeljenju.

VL
Avatar najbolji13
najbolji13
11:17 30.04.2014.

Partizani moraju imati status koji im prilici-teroristicke jedinice i kao takvi ne mogu sebe nazivati nikakvim antifasistima.Partizani su podignuli pobunu protiv legalne vlasti .Partizani nisu nikad ili gotovlo nikad dobili niti jednu bitku protiv oruzanih formacija Ndh,ne postoji pisani dokumenat da su u oruzanoj borbi slavili pobjedu

VL
Avatar franioprvi
franioprvi
11:46 30.04.2014.

Cijela NOB-a je bila jedna velika "bezanija" , dixit Milovan Djilas , Titova desna ruka i autor knjige "Rat u ratu". A Siroki Brijeg nikad nitko nije osvojio , niti ce. Tamo, u onoj crkvi "na brigu" , uvijek jee kucalo srce hrvatstva , i onda kad nas skoro nije ni bilo , pod komunizmom. Oni su i dobili Domovinski rat jer su ga oni vodili a njihova dijaspora je naoruzali Hrvatsku.

VL
Avatar tituš
tituš
13:42 04.05.2014.

Živjela Hrvatska, ona koju partizani, zločinac Tito i slični nikada nisu htjeli niti željeli, oni koji su poubijali cvijet hrvatske mladosti, oni koji su jame i rovove napunili hrvatskim tjelesima, oni koji su je okovali i zatočili u bivšu državu kojoj niti ime ne želim spomenuti. Živjela Neovisna Hrvatska koju smo mi hrvatski branitelji oslobodili i stvorili u krvavom ratu, živjela Hrvatska kojoj nakon 45 godina torture ponovno nastavila kontinuitet slobode hrvatskog naroda u svojim granicama! Dolje partizani, njihov vođa i zločinac, dolje njihova revolucija koja je bila ponajveći zločin, dolje svaka ideja antifašizma i zatrla joj se svaka klica, kao i onima koji je još uzgajaju i održavaju!

VL
Avatar tituš
tituš
13:29 04.05.2014.

Evo primiče se ura kada su obznanili tu vijest da je krvolok i zločinac preminuo, točno prije 34 godine!

VL
IM
Ivica_M
18:52 04.05.2014.

Ovdje se često spominje Pavelić kao Hercegovac, pa evo jedna povijesna digresija. Ante Pavelić nije bio Hercegovac. Njegova oba roditelja su iz Like, iz sela Krivi Put. On se igrom slučaja rodio u Hercegovini jer mu je otac radio na željeznici pa se često selio. Ante Pavelić je samo osnovnu školu završio u Hercegovini, a sve ostalo u Zagrebu. Iako ne podupirem Antu Pavelića, treba reći da on Dalmaciju (odnosno dijelove Dalmacije) nije prodao nego su je Talijani okupirali. Veći dio onog što se pripisuje Paveliću je Italiji dala još Kraljevina Jugoslavija. Zašto su partizani proglasili pripojenje Dalmacije u SRH tek 1943? Zašto to nisu napravili recimo 1941? Zato jer je Tito vodio istu politiku kao Pavelić - nije se htio zamjeriti Italiji i pripojenje Dalmacije u SRH/Jugoslaviju proglasio je tek nakon pada Italije. Inače, u stvarnosti nije više imao što pripajati jer je nakon pada Italije Dalmacija odmah bila službeno pripojena u NDH, prije zasjedanja ZAVNOH-a na kojem je sa zakašnjenjem proglašeno pripajanje dijelova Dalmacije u SRH.

VL
JO
johnxxx
10:18 04.05.2014.

Kao prvo treba shvatiti da komunisti nisu digli ustanak iz domoljublja, čak ni da bi oslobađali Jugoslaviju. Komunisti su digli ustanak tek kad je Njemačka napala Sovjetski Savez pa je Staljin naredio svim komunističkim pokretima u svijetu da napadnu Njemce. Do tada su komunisti i nacisti bili saveznici, pa je time i drug Tito do ljeta 1941. bio saveznik nacista. Potražite slike iz vremena zajedničkog komadanja Poljske od strane nacista i Crvene armije - u terenskim vozilima skupa sjede vojnici sa crvenom zvijezdom i svastikom, a na vojničkim zabavama skupa sviraju SS-ovci i oficiri Crvene armije.

VL
MA
Matejozin
14:08 04.05.2014.

Kirisnice milioner, kao prvo nemoj pisati o necem sto ne razumijes, a kao drugo Ante Pavelic nije bio Hercegovac nego Licanin.

VL
MI
miscevicstojan
19:37 04.05.2014.

Potrošena tema, u sumraku jedne epohe, u kojoj smo postali žrtve jedne pohlepne elite, koja ne odustaje od potrošenog društvenog modela, dok ne iscijedi posljednji dah života,,,,i dakle dok svijet traži rješenje koje se tiče i velike većine nas, mi smo još uvijek u II svjetskom ratu! baš imamo vremena napretek,,koliko će to još trajati!?

VL
ST
Stipeprof
14:26 04.05.2014.

Tko se u 2. svjetskom ratu borio na pravoj strani: oni koji su ratovali za Hitlera i Pavelića ili oni koji su ratovali protiv njega? Po čemu su se oni koji su tad ratovali za Hitlera i Pavelića razlikovali od onih koji su u Domovinskom ratu ratovali na strani Miloševića i Martića? Je li vam jako žao Srba stradalih u Oluji? Pa zašto onda žalite za onima koji su na Bleiburgu kažnjeni za genocid koji su počinili?

VL
VL
vladek
08:54 04.05.2014.

Partizani su več odavno pod zemljom,ostali su samo komunisti.

VL
Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
10:34 30.04.2014.

Vječna spomen i hvala svim poginulim pripadnicima Domovinske vojske

VL
MI
milioner
12:01 04.05.2014.

ono najbitnije u vojnoj povijesti je to da su naši pravi didovi partizani zgazili koljačke ustaške,četničke fašističke i nacističke postrojbe i poslali ih pravo za taj njihov dom za koji su bili spremni a to je vljada bila argentina,španjolska brazil itd itd nikako hrvatska niti bosna i hercegovina,pobjegli su glavom bez obzira kao zadnje ženskice ali nažalost ostavili su sramotu koja će pratiti hrvatski narod u naredni milijun godina sramote zbog jasenovca koji zauzima 2 mjesto na svejtskim ljestvicama odmah poslje aušvica,od stoljeća sedmog nije bilo veće sramote i zločina dok hercegovac i koljač zločinca ante pavelić nije osramotio hrvatsku naciju jasenovcem,prodao je dalmaciju jer nije osjećao da su dalatinci hrvati mislio je da su hercegovci valjda veći hrvati od dalmoša,zato daleko im kuća njihova od hrvatske jer su ništa više nego najveća hrvatska sramota bili i ostali,treba uputiti svetskoj javnosti da današnja republika hrvatska nema ništa sa tim hercegovce koljačem i da se ne veže sa hrvatskom nego sa bosnom i hercegovinom jer je koljač došao samo silom u lijepu našu - 2 mjesto poslje aušvica je nažalost sramota zbog tog hercegovca se nažalost nikad neće moći izbrisati,.

VL
DU
Duncan
10:58 04.05.2014.

A kako bi slavili ijednu pobedu protiv snaga NDH, kad je partizanima NDH bila baza, i kada su tesno sarađivali sa njenim oružanim snagama. Na čelu komunista nalazili su se Hrvati, koji su koordinirali sa svojom sabraćom sa predratnih robija, ustašima. Na kraju se ustašima jako isplatilo što su negovali komuniste, jer su se pred propast Nemačke masovno prebacivali u redove partizana. Zato nije bilo ni borbi ni pobeda, gde će se saveznici tući između sebe?!

VL
JC
jcm
22:22 01.05.2014.

Da su ustase uspjele dovrsiti svoj posamo nebi imali zadnji rat... Bila bi lijepa nasa cista i jos ljepsa

VL
BK
B Kosa
20:40 06.05.2014.

partizani su usli u mnoga prazna mjesta bez borbe. Sarajevo je bilo 3 dana prazno. Luburic je bio komadant juznog fronta i treci dan je prosetao po praznom sarajevu Linija je se u proljece 1945 drzala na ivan planini. tu su srpski komesari tjerali hrvatske partizane na hrvatsku vojsku kada su dobro izginuli prestali su napadati. Hrvatska vojska je se povukla bez i jednog ispaljenog metka

VL
BK
B Kosa
20:48 06.05.2014.

1945 na veliki uskrs sva hrvatska vojska dosla cuti govor vjekoslava luburica na ivan planini koji je rekao . "Mi idemo odavde osloboditi neke hrvatske krajeve i opet cemo se vratiti ovde jer mi nenapustamo ni jednu stopu hrvatske zemlje svaki vojnik je dobio po 3 jajeta za uskrs

VL
FU
fudbal
09:14 04.05.2014.

Mnogi hrvatski sinovi i kceri su izgubili zivot od ustaskih izdajnika.Ali mnogi su i prezivjeli ustaski zlocin i izvojevali pobjedu nad najvecim zlom hrvatske.Zato nek je vjecna slava antifasistima, titu,tudjmanu,vladimiru nazoru,franji kluzu,rudi cajevcu i mnogima,mnogima drugima. ZIVIO ANTIFASISTICKI POKRET HRVATSKEE I SLAVNA DALMATINSKA BRIGADA.

VL
Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
10:33 07.05.2014.

partizani opet dobili po pikici?Da im crvena armijas nije oslobodila teritori i dan danas bi trijebili buhe po sumama

VL
RI
RINMA
09:32 08.05.2014.

Bez partizana I antifašizma bilo bi ustaša I fašizma. ne bi bilo Istre ni Dalmacije ni Hrvatske. Izdajice svoga roda I fašistički kolaboracionisti , kao I njihovi pandami s "one strane" misle da je narod zaboravio, da nema dokumenata, pa da se može obaviti prepravljanje povijesti, u kojoj bi luzeri I zločinci postali pozitivni likovi. Fašisti glavu dolje , jer ćete opet dobiti po gupcu. Očekujem u skladu sa medijskom politikom ovog portala da dobijem opomenu zbog iznošenja netočnih podataka.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.