Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borba za brodogradilišta

24. listopada 2008. u 14:17 2 prikaza
uljanick-txt.jpg
Foto: Foto: Duško Marušić

Hrvatska udruga sindikata od Vlade će zahtijevati zaustavljanje privatizacije brodogradilišta te reviziju mirovinskog sustava.

Nelogična privatizacija
Na  obraćanju medijima naglašeno je kako u globalnim financijskim uvjetima nije logično početi privatizaciju, a osobito ne dok se ne restrukturiraju hrvatska brodogradilišta.

- Za privremenu obustavu privatizacije imamo dva snažna argumenta. Kao prvo, zbog financijske krize krediti slabije sudjeluju u gospodarstvu, što bi otvorilo put kapitalu kriminalnog podrijetla. Kao drugo, cijena vozarine pala je 75 posto, što znači da je niža i cijena polovnih brodova. To je, pak, dovelo do manjeg broja narudžbi novih brodova, iznio je stav HUS-a predsjednik udruge Ozren Matijašević. Dodao je kako se u međuvremenu mora provesti restrukturiranje brodogradilišta, s naglaskom na rješenju problema nekretnina na pomorskom dobru te kadrovskom i tehnološkom restrukturiranju.

- Tek nakon toga možemo u privatizaciju, ali uz kontrolu sindikata koji će paziti da se ne ponove ‘90-te i privatizacijska pljačka. Neka brodogradilišta kupe provjereni brodograditelji, a ne razni “Kerumi i Todorići”, rekao je Matijašević. Odbije li Vlada zahtjev, HUS će aktivno kontrolirati postupak, što je, kako kaže Matijašević, pravo koje su sindikati izborili.

Drugi problem na koji se HUS osvrnuo nužnost je mirovinske reforme. Potpredsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak rekao je kako su se tek s početkom godine vidjele negativnosti uvođenja drugog mirovinskog stupa.

Promijeniti formulu
- Novi umirovljenici koji su uplaćivali u drugi mirovinski stup imaju nekoliko stotina kuna nižu mirovinu. Tražimo od Vlade da se novim umirovljenicima omogući ulazak u treći stup, te da se izmijeni Zakon o porezu na dohodak.

Onima koji uplaćuju u drugi stup doprinos treba povećati s pet posto na najmanje sedam, rekao je Mučnjak. Prosječna mirovina od oko 2100 kuna 40 je posto prosječne plaće, s tendencijom da se u budućnosti smanji i na trećinu.

- Vjerujemo da ćemo u sljedećoj godini odlazak u mirovinu učiniti prihvatljivijim,zaključio je Zdenko Mučnjak.

Stipe Ceronja
MUKE ZADRANINA
Policijska birokracija uništila mu život: 'Djeca će mi ostati bez krova nad glavom'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta