Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVEZNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Bolno otkriće za mnoge Nijemce: Stranci u Njemačkoj zarađuju više od njih, evo i koliko

euri
Jan Haas/DPA/PIXSELL
31.10.2021.
u 17:01

Sirijci imaju relativno nisku prosječnu mjesečnu plaću koja se kreće do 2.195 eura, Rumunji 2.157 eura i Bugari 2.072 eura.

Najnovije istraživanje Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) pokazalo je da mnogi stanovnici Njemačke koji dolaze iz drugih zemalja zarađuju znatno više od samih Njemaca. 

Podatke koje je objavio Welt am Sonntag temelje se na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje. 

Indijci u Njemačkoj koji rade puno radno vrijeme u prosjeku mjesečno zarađuju 4.824 eura, što je gotovo 1.300 eura više od zarade Nijemaca. Objavljeni podaci ne govore da je riječ o bruto iznosu u kojem Nijemci prikazuju prosječne zarade, prenosi Fenix-magazin. 

Mnogi akademici iz trećih zemalja od 2012. godine pristižu u Njemačku, a među njima je najviše matematičara, informatičara, prirodoslovaca i inženjera koji rade u takozvanim MINT profesijama. MINT je skraćenica za matematičare, informatičare, stručnjake na području prirodnih nauka i tehničare. Oni su u Njemačkoj obično plaćeni znatno iznad prosjeka.

Prosječna mjesečna plaća Nijemaca je 3.541 euro (bruto). Austrijanci u Njemačkoj zarađuju 4.582 eura, a Amerikanci 4.468 eura. Britanci, Kinezi, Švicarci, Brazilci i oni koji dolaze iz zemalja Beneluxa također imaju prosječnu plaću stalno zaposlenih radnika iznad granice od 4.000 eura. I Francuzi u Njemačkoj prosjeku zarađuju više od Nijemaca, odnosno 3.952 eura.

Za razliku od njih, Sirijci imaju relativno nisku prosječnu mjesečnu plaću koja se kreće do 2.195 eura, Rumunji 2.157 eura i Bugari 2.072 eura. Koliko zarađuju Hrvati u Njemačkoj, nije objavljeno.

VIDEO:Preko 10.000 švicarskih tvrtki traži radnike u Hrvatskoj

 

Ključne riječi

Komentara 7

TU
Tutlek1234
17:41 31.10.2021.

Na istim ppslovima Njemci su puno bolje plaćeni od stranih radnika. To sto Njemci ne žele raditi poslove u kojima se radi od jutra do sutra to je druga stvar.

PR
pravednik2
17:43 31.10.2021.

U članku se poredi indijski programer sa njemačkim tvornickim radnikom.

ST
stefj
17:45 31.10.2021.

Smiješno... Usporedite Nijemca informatičara sa strancem informatičarem, a ne s prosjekom. Osim toga, puno Nijemaca radi u državnim tvrtkama i to samo dio radnog vremena... Jedine tvrtke gdje stranac može doći plaćom blizu Nijemca jesu velike međunarodne tvrtke poput Intela, Microsofta i sl. Probajte doći na više zarade u Siemensu ili DT-u ili Mercedesu. To je skoro pa nemoguće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije