Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
groznica zapadnog nila

Bolest koju prenose komarci još uvijek se širi Srbijom, raste broj preminulih

Zagreb: Zapo?ela sezona borbe protiv komaraca
Foto: Robert Anic/PIXSELL
31.10.2022.
u 11:40

Kod pojedinih osoba može doći do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, neuroinvazivnog oblika bolesti koji zahtjeva hospitalizaciju.

Od početka ove godine broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila u Srbiji popeo se na 228, javljaju iz Instituta za javno zdravstvo Dr. Milan Jovanović Batut. U sedam dana zaraženo je osam osoba, a još jedna je osoba preminula uslijed zaraze.

Najviše zaraženih je iz Beograda, njih 97. Ukupno 12 smrtnih ishoda dovodi se u vezu s ovom bolešću, prenosi Blic. Ova je bolest prvi put zabilježena u Srbiji krajem srpnja 2012. Od 2012. do 2019. prijavljeno je 1016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda.

Radi se o virusnoj bolesti koja se prenosi ubodom zaraženog komarca. Većina zaraženih, čak 80 posto, nema simptome ni znakove bolesti. Preostalih 20 posto ima simptome slične gripi, s naglom pojavom tjelesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim osipom i naticanjem limfnih čvorova.

Kod pojedinih osoba može doći do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, neuroinvazivnog oblika bolesti koji zahtjeva hospitalizaciju. U tim se slučajevima javljaju glavobolja, ukočen vrat, dezorijentiranost, tremori, slabost mišića i paraliza, a nakon preležane infekcije česte su dugotrajne posljedice.

Bolest se ne prenosi ljudskim kontaktom, ali može se prenijeti transfuzijom krvi i dojenjem. U većini slučajeva zaraza nastupa uslijed uboda zaraženog komarca, a simptomi se javljaju unutar tri do 14 dana. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

VIDEO: Prijevremeno rođena beba čije je srce prestalo kucati na 17 minuta konačno došla kući: 'On je pravo čudo'

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
15:13 31.10.2022.

Komarci prenose groznicu zapadnog Nila, a u hartiji groznica istočne Drine. O civilizaciji samo kad se zabune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije