Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI DAN PSORIJAZE

Suvremene opcije: Evo kako postići veću kvalitetu života i bolju kontrolu jedne od najčešćih kožnih bolesti

AbbVie
31.10.2022.
u 09:57

„Važno je informirati bolesnike da se psorijaza, iako je kronična bolest, danas vrlo uspješno liječi i da je moguće imati potpuno čistu ili gotovo čistu kožu“

Psorijaza je, uz atopijski dermatitis, jedna od najpoznatijih i najčešćih kožnih bolesti koja pogađa više od 125 milijuna oboljelih u cijelom svijetu, stoga predstavlja vrlo važan javnozdravstveni problem. Riječ je o kroničnoj bolesti koja se javlja u svim dobnim skupinama te predstavlja veliki teret za oboljele u fizičkom, psihološkom i socijalnom smislu.

Ususret Svjetskom danu psorijaze koji se obilježava 29. listopada i ove je godine posvećen mentalnom zdravlju, u razgovoru sa stručnjacima iz Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek doznali smo sve o težini ove učestale bolesti, od koje u Hrvatskoj boluje gotovo 2% stanovništva.

Uzroci, simptomi i liječenje

Poznata i kao ljuskavica, psorijaza je imunološki posredovana, kronična i nezarazna bolest koju karakteriziraju tipične kožne promjene: crvenkasti, upaljeni plakovi koji se više ili manje ljušte, a koji mogu biti od veličine manje kovanice do ogromnih dimenzija pri čemu prekrivaju cijelu površinu pojedinog dijela tijela ili čak u najtežim slučajevima i cijelu površinu tijela.

„Nastaje kompleksnim međuodnosom genetskih i okolišnih čimbenika; pojavljuje se u genetski predisponiranih osoba, iako osoba kod koje se pojavi ne mora nužno imati srodnika koji je prije nje obolio od psorijaze. Bolest se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, ali su prevladavajuća mjesta pojave laktovi, koljena, trup, vlasište. Vrlo je često praćena svrbežom, što je posebno neugodno za oboljele.“, pojašnjava v.d. voditeljice Zavoda za dermatologiju i venerologiju dr.med. Marija Šola.

„Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu tipične kliničke slike te se potvrđuje biopsijom kožne promjene i histopatološkom analizom bioptata kože.“, doznajemo od dr. Šole, koja ističe da su psorijazi često pridružene i ostale bolesti poput mentalnih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2, a oboljeli također imaju povećani rizik od nastanka srčanog i /ili moždanog udara, imaju povišene vrijednosti lipida u krvi, vrlo često su pretili i imaju metabolički sindrom, a ponekad boluju i od pridruženih upalnih bolesti crijeva ili upale oka.


„Važno je informirati bolesnike da se psorijaza, iako je kronična bolest, danas vrlo uspješno liječi i da je moguće imati potpuno čistu ili gotovo čistu kožu.“, poručuje dr.med. Marija Šola, v.d. voditeljice Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek.


Dr. Šola naglašava kako psorijazu danas možemo vrlo uspješno liječiti i u Hrvatskoj su dostupne gotovo sve suvremene opcije liječenja kao i u bilo kojoj zapadnoeuropskoj zemlji ili, primjerice, u SAD-u: „Ovisno o težini same bolesti, liječimo ju samo lokalnom terapijom, kombinacijom fototerapije i lokalne terapije ili kombinacijom sustavne i lokalne terapije.“. Pritom napominje da je, neovisno o vrsti liječenja koje se kod pojedinog bolesnika primjenjuje, svakodnevna njega kože neutralnim preparatima nezaobilazna i vrlo važna u procesu liječenja, a posebno ističe biološke lijekove koji omogućavaju oboljelima da ponovno imaju potpuno čistu ili gotovo čistu kožu.

Važnost bioloških lijekova dodatno ističe i glavna sestra Zavoda mag.med.tech. Božica Kurtović: „Era bioloških lijekova dovela je do značajnog napretka u liječenju psorijaze u proteklih desetak godina. Glavni cilj kod liječenja psorijaze je potpuna regresija kožnih promjena, što posljedično dovodi do povećanja kvalitete života bolesnika i očuvanja mentalnog zdravlja. Biološkim lijekovima postiže se visoka učinkovitost u liječenju psorijaze u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Cilj njihove primjene je postići dugoročan učinak.“.

Adekvatna skrb

Zbog nepredvidivog tijeka, simptoma koji narušavaju kvalitetu života i estetskog problema, psorijaza može predstavljati veliki problem za pojedinca, no primjenom određenih savjeta moguće je postići veću kvalitetu života i kontrolu bolesti. Stručno savjetovanje i adekvatnu skrb oboljeli mogu dobiti u sklopu Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek.

„Osnovan je davne 1874., kao Odjel za bludobolju i spolne bolesti, s obzirom da su krajem 19. stoljeća spolne bolesti bile vrlo česta pojava, osobito sifilis. U to vrijeme, odjel je imao 60-ak bolesničkih kreveta i bio jedan od najvećih odjela osječke bolnice tog vremena.“, dr. Šola nam prenosi priču o povijesti Zavoda. Kako je medicina s vremenom napredovala, otkrićem antibiotika su se oboljeli od spolnih bolesti mogli uspješno liječiti ambulantno pa se pojavila potreba za osnivanjem većeg broja različitih ambulanti, pojašnjava dr. Šola. Danas u sklopu Zavoda za dermatologiju djeluje 8 različitih ambulanti, 2 kabineta te stacionar, a zbrinjava potrebe za bolničkim liječenjem svih pet slavonskih županija s oko 800 tisuća stanovnika.

U Zavodu je danas zaposleno 11 specijalista dermatologije i venerologije, 3 specijalizanta, a neizostavan dio tima su i dermatološke medicinske sestre koje pridonose svim aspektima liječenja psorijaze, pri čemu ključ uspjeha predstavlja izgradnja odnosa međusobnog povjerenja između bolesnika i medicinske sestre.

„Liječenje kožnih bolesti vrlo često zahtijeva aktivno sudjelovanje pacijenata u procesu provođenja terapije, stoga dobra edukacija pacijenata, u kojoj važnu ulogu ima upravo medicinska sestra, predstavlja preduvjet za dosljednost u provođenju liječenja. Tu se, u prvom redu, misli na lokalnu terapiju koja oduzima puno vremena pa može dovesti do nezadovoljstva pacijenata i slabe suradljivosti.“, objašnjava glavna sestra Zavoda Božica Kurtović.


„Cilj edukacije pacijenata je njihovo osnaživanje za rješavanje problema koji proizlaze iz kroničnih bolesti. Osnaživanje bolesnika da modificira čimbenike rizika usvajanjem zdravijeg načina života može poboljšati simptome psorijaze i kvalitetu života.“, ističe mag.med.tech. Božice Kurtović, glavna sestra Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek.


Prije početka terapije, u individualnom razgovoru, liječnik i medicinske sestre uključene u proces liječenja pacijentu objašnjavaju njegovu bolest, daju precizne upute kako i u koje vrijeme treba uzimati lijek, ukazuju na moguće nuspojave i način djelovanja lijeka te pojašnjavaju koji je izravni učinak same bolesti na kvalitetu života, doznajemo od medicinske sestre Kurtović, koja ističe kako je pritom važno da medicinsko osoblje koristi jezik koji je pacijentu razumljiv.

„U svrhu poboljšanja adherencije bolesnika danas su nam dostupni različiti alati, koje manje ili više uspješno koriste i naši bolesnici: podsjećanje na uzimanje lijeka SMS porukom, dnevnik praćenja terapije, podsjećanje na uzimanje lijeka elektronskom poštom, putem mrežnih stranica, foruma, udruga pacijenata te brojni programi podrške.“, dodaje sestra Kurtović.

Važnost podizanja svijesti

Psorijaza narušava kvalitetu života oboljelih na svakodnevnoj razini, zbog čega su pacijenti donedavno bili obilježeni, nesretni i neshvaćeni, ističe dr.med. Zlatica Jukić iz Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek: „Danas je brojnim znanstvenim studijama dokazano da psorijaza pogađa sve aspekte života: socijalne aktivnosti, u kontekstu odnosa sa ljudima u radnom, obiteljskom i prijateljskom okruženju, pri čemu se javljaju brojne snažne emocije. Sve poteškoće se tijekom života oboljele osobe kumuliraju, a ukupan efekt značajnog psihičkog, fizičkog, socijalnog i ekonomskog tereta može rezultirati izostankom postizanja cjelokupnog životnog potencijala (CLCI).“. U tom slučaju potrebna je suradnja psihologa i psihijatara kako bi im se moglo brže i sveobuhvatnije pružiti pomoć, dodaje dr. Jukić te naglašava kako Zavod za dermatologiju i venerologiju usko surađuje s Josipom Ivanušić Pejić, dr.med., specijalisticom psihijatrije, kada su u pitanju osobe oboljele od psorijaze, ali i od drugih bolesti kože koje narušavaju kvalitetu života.

Budući da je prvi kontakt oboljelih od psorijaze onaj s liječnicima obiteljske medicine, dr. Jukić njihovu ulogu smatra neprocjenjivo vrijednom: „Liječnik obiteljske medicine trebao trebao bi usmjeriti svog pacijenta na odgovarajuće liječenje, dati mu osnovne informacije o prirodi bolesti i uputiti oboljelu osobu dermatologu. Pritom je bitna razina znanja liječnika obiteljske medicine o psorijazi, kao i suradnja s dermatologom pri liječenju, bez obzira radi li se o lokalnoj, sustavnoj ili biološkoj terapiji.“, objašnjava doktorica, naglašavajući važnost edukacije liječnika i pacijenata koja se u Hrvatskoj sustavno provodi.


„Uz pomoć Društva psorijatičara Hrvatske, Hrvatskog dermatovenerološkog društva i uz potporu farmaceutskih tvrtki napravljena je informativna platforma psorijaza.hr namijenjena pacijentima, ali dostupna svima. Za dermatologe, ali i liječnike svih drugih specijalnosti, uključujući i liječnike obiteljske medicine te ljekarnike pokrenut je tečaj trajne edukacije E-dermatologija.“, ističe dr.med. Zlatica Jukić iz Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek.


Zbog sinergije djelovanja brojnih sudionika, Hrvatska je po svim europskim i svjetskim parametrima u samom vrhu po edukaciji i mogućnostima liječenja, ocjenjuje dr. Jukić.

Zahvaljujući između ostaloga i javnozdravstvenim akcijama poput Svjetskog dana psorijaze, stručnjaci ponosno ističu povećanje zadovoljstva pacijenata, podizanje svijesti da nisu sami, bolje razumijevanje same bolesti, kao i poboljšani pristup pravovremenom i odgovarajućem liječenju te jače zajedništvo oboljelih i njihovih bližnjih – direktne potvrde da ova globalna inicijativa doista ostvaruje jedinstven međunarodni glas za bolji život više od 125 milijuna oboljelih u svijetu.

HR-IMMD-220032, listopad 2022.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom AbbVie.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije