Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatrpani zahtjevima

Bolesnik s metastazama raka već tri tjedna čeka hitan lijek!

bolnica
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
31.05.2014.
u 12:35

240 zahtjeva tjedno - Iz cijele Hrvatske najteže slučajeve šalju k nama. Svu tu dokumentaciju treba pregledati, kaže šef povjerenstva prof. dr. Igor Francetić

Teški bolesnici ostaju bez terapije jer je bolničko povjerenstvo za lijekove KBC-a Zagreb zatrpano stotinama zahtjeva za odobrenje skupih lijekova takvim pacijentima. Jedan je od njih 55-godišnjak koji se u toj bolnici liječi od raka bubrega za koji mu je specijalist propisao skupi lijek Afinitor. No, teško stanje taj pacijent već treći tjedan trpi bez ikakva lijeka budući da još čeka odluku povjerenstva može li dobiti propisani Afinitor!

Inače je taj lijek jedan od skupih pametnih lijekova nedavno stavljenih na osnovnu listu lijekova HZZO-a kako bi se omogućila kvalitetnija terapija upravo teškim bolesnicima. Kvalitetnije liječenje omogućeno je nauštrb štednje na nagluhima, dijabetičarima, tlakašima, ali u praksi ono, nažalost, očito ne funkcionira i skupi lijekovi svejedno nisu lako dostupni onima koji ih trebaju. Razlog tomu u KBC-u Zagreb konkretno je previše zahtjeva za bolničko povjerenstvo za lijekove koje ih u tjednu, prema riječima njegova predsjednika prof. dr. sc. Igora Francetića, zaprimi 200 do 240.

Sastaju se četvrtkom

– Kolege koji gledaju dokumentaciju sastaju se četvrtkom. Moraju pregledati svu dokumentaciju za toliko slučajeva, a činovnica potom piše rješenja i potom ih ja potpisujem. Takva je procedura i jasno vam je koliko je to ogroman i financijski i logistički problem. A sve druge ustanove u državi svoje teške pacijente šalju u KBC Zagreb, bježe od teških i skupih pacijenata – objasnio je prof. Francetić dodajući za primjer slučaj pacijenta koji na liječenje iz Makarske dolazi u Zagreb iako svu tehnologiju i mogućnosti kao i oni ima i splitski KBC. Jedino je rješenje, kaže, da svi klinički centri liječe svoje teško oboljele. Dok se to ne dogodi, spomenuti 55-godišnjak i tko zna koliko još teško bolesnih čekat će bespomoćno lijek o kojemu ovise.

– Specijalist onkolog mojem je suprugu propisao liječenje Afinitorom. Rečeno nam je da moramo čekati odobrenje, ali ne možemo vjerovati da teško bolestan čovjek s metastazama čeka toliko vremena lijek za koji sami kažu da mu treba. Pa nama je svaki dan važan. Osjećam da mu uskraćuju pravo na liječenje. Pitam se koliko vrijedi ljudski život – žali se supruga pacijenta. U ravnateljstvu nije dobila nikakav odgovor.

Rok je pet dana!

Nama su pak potvrdili da je 55-godišnjaku koji se liječi u Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb preporučen Afinitor umjesto dosadašnje terapije i da se KBC Zagreb “pridržava članka 6. ugovora sklopljenog između KBC-a Zagreb i HZZO-a koji obvezuje liječnika specijalista da se pri preporučivanju lijekova pridržava indikacija i kriterija navedenih u smjernici uz lijek odnosno u određenom roku ishodi suglasnost povjerenstva za lijekove”. Taj “određeni rok”, prema ugovoru, iznosi pet radnih dana, ali povjerenstvo ga ne uspijeva poštovati pa pacijenti ne mogu dobiti terapiju.

>>Broj oboljelih od karcinoma u EU opada, u nas broj novooboljelih sve veći

>>Sa 471 eurom po stanovniku godišnje imamo najširu košaricu usluga zdravstva u EU

Komentara 7

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:40 31.05.2014.

...a problem je i kada je taj četvrtak neradni... onda se ne sastanu...

KA
kafka
12:44 31.05.2014.

Ako još malo pričeka neće više imati problema sa zdravljem i HZZO riješio slučaj uz uštedu novca.

FO
fotoja
16:27 31.05.2014.

Ne dopustivo je da zbog financijskog i logističkog problema ljudi umiru.Uzalud im zakletva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije