Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

"Bojimo se da će nam susjedi Romi ukrasti djecu i pobjeći"

Iz Ministarstva znanosti na naš upit što će poduzeti jer petero romske djece zbog straha ne ide u školu, birokratski hladno su nam uzvratili da je odgovor na naše pitanje u potpunosti u nadležnosti MUP-a i PU varaždinske.
08. ožujka 2010. u 10:25 17 komentara 300 prikaza
romi3
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Obitelji Horvat i Fischer ni danas neće svojih petero djece poslati u školu zbog straha da će njihovi sunarodnjaci Romi, koji su im proteklih dana kamenovali kuću, ostvariti svoje prijetnje - djecu im strpati u prtljažnik i ukrasti!

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na naš upit što će poduzeti jer petero romske djece zbog straha ne ide u školu, birokratski hladno su nam uzvratili da je odgovor na naše pitanje u potpunosti u nadležnosti MUP-a i PU varaždinske. Drugim riječima, poručili su time da ih se problem romske djece koja ne idu u školu ne tiče.

Boje se otmice djece
Možda će problem uspjeti riješiti predstavnici Grada Varaždina, ravnatelji škola koju djeca pohađaju te policija, koji bi se, prema riječima gradonačelnika dr. Ivana Čehoka, trebali sastati danas i razgovarati o tome.

- Bojimo se da će ostvariti svoj naum i ukrasti nam djecu čak i u školi. To su profesionalci pa učitelji neće ni primijetiti kada uđu u školu i odvedu ih - kaže Ratko Horvat.

Horvati i Fischeri nakon dvije neprospavane noći koje su proveli kod prijatelja, ipak su noć s petka na subotu bili u svojoj kući na Štoosovu trgu u Varaždinu, ali uz cjelonoćnu Ratkovu stražu koji je bio budan kako bi drugi članovi obitelji mogli napokon malo odspavati.

- Oko 23.30 netko je došao do ulaznih vrata i pokušao ih otvoriti. No, napadači su shvatili da nekoga ima u kući, pa kada sam sa strahom otvorio vrata, nekoliko ih je potrčalo prema ranču uz dravski kanal. Bojao sam se krenuti za njima pa ih nisam prepoznao, no siguran sam da su to bili naši napadači Romi koji su nas dvije noći prije ozlijedili i kamenovali - kaže Ratko.

Nasilni sunarodnjaci
Nakon što su nasilnici otišli, opet su doživjeli kamenovanje. Netko je, kazao je Ratko, u više navrata bacao kamenje na njihovo krovište. Auto je sklonio da mu ga ne oštete, ali se nije usudio izlaziti, a ni zvati policiju jer im, kaže, nakon što policija ode bude još gore.

Maltretiranja svojih sunarodnjaka Roma koji su se odasvud doselili i devastirali obližnju dravsku park-šumu, u kojoj su se divlje nastanili, zapravo traje već nekoliko godina, od njihova dolaska. Napominje da se najviše boje da im ne bace bombu na kuću, jer uvjeren je da oni imaju bombe, pištolje i automatske puške u svom divljem naselju. Često pucaju iz oružja, ali ga policija dosad nije pronašla.

Kad policija ode, nama bude gore jer se

Kad policija ode, nama bude gore jer se napadači osvećuju

– Kad zovemo policiju oni dođu, upozore ih da se smire i odu. Poslije toga nama je još gore, jer su puni bijesa i žele nam se osvetiti zato što smo zvali policiju. Ne znam dokle ćemo moći ovako izdržati u strahu. Bojimo se. Kada bi nam barem grad Varaždin mogao privremeno riješiti smještaj dok ne se snađemo za neki stan ili kupimo neku zemljicu na kojoj bismo izgradili kućicu - kaže Ratko Horvat. Dodaje da je noć sa subote na nedjelju bila mirna. No, sumnja da će tako ostati, štoviše misli da je to zapravo zatišje pred novu buru.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • vitaszorcms:

    A nisu nam objasnili,otkud su došli ti Romi ? Iz koje države ili država ? Odlučio sam da i sam pređem u Rome ! ne treba mi pasoš i mogu kuda hoću, a država mi još daje besplatne komunalije i ... prikaži još!i socijalnu pomoć.Još da samo nakrkam desetak djece da i za njih dobivam lovu,a uz to ima da ih zaposlim i čim prohodaju idu u proizvodnju tj. prosjačenje.

  • Avatar punkufer
    punkufer:

    Koji blesavi komentar... Pa što bi trebalo napraviti Ministarstvo obrazovanja???? Poslati učitelje s batinama da rješavaju problem??? Koliko vaš novinar ima godina kada razmišlja tako blesavo? To je posao za policiju i nikoga drugoga!!