Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divljanje 'švicarca'

Bohaček: Nijedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja

Zoran Bohaček
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
21.01.2015.
u 11:16

– Nastala je panika, a nema žurbe. Švicarac je porastao za 16 posto i za toliko će se povećati rata – rekao je Bohaček

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zoran Bohaček, u emisiji Novi dan N1 televizije kazao je da, prema prijedlogu Vlade da se tečaj švicarskog franka na godinu dana fiksira na 6,39 kuna, teret i trošak podnose banke.

– To je pravno neodrživo. Radi se o eksproprijaciji koju Ustav dopušta, no samo u interesu države. To se smije napraviti uz fer naknadu, što bi bila razlika u tečaju. Nijedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja, čak ni Poljska. Nigdje takva odluka nije donesena. Tečaj je rizik klijenta, a kamata se može regulirati, istaknuo je poljski premijer – rekao je Bohaček koji smatra da je trajno rješenje za kredite u švicarskim francima konverzija.

"Nastala je panika, a nema žurbe"

– No, pitanje je kako bi se provela konverzija. Prijedlog banaka koji su Ministarstvo financija i HNB prihvatili na sastanku je da sad situacija bude ovakva, a nakon tri mjeseca se treba naći rješenje. Banke bi držale zamrznute rate dok se ne nađe rješenje. Naime, 55.000 kredita je u švicarskim francima, i jedini naš uvjet je bio da se naprave razlike u socijalnoj kategoriji – kazao je Bohaček te dodao kako HNB može snositi regulatorni trošak, ali da treba razmišljati i o dužnicima u eurima.

Smatra kako je suvišno i pogrešno pitanje kredita u "švicarcima" rješavati zakonom te da se ono može otkloniti "dobrovoljnim rješavanjem svih dionika". – Nastala je panika, a nema žurbe. Švicarac je porastao za 16 posto i za toliko će se povećati rata. No već od iduće godine rata će biti veća 20 posto zbog Zakona o potrošačkom kreditiranju – tvrdi Bohaček.

 "Trošak konverzije će vjerojatno biti veći nego fiksni tečaj"

Prema njegovom mišljenju, valutna klauzula nije ustavno problematična. – Postoji i u europskoj praksi, a u RH u Zakonu o obveznim odnosima. Priče o njezinoj upitnosti su iza nas – rekao je Bohaček koji traži od Hrvatske narodne banke da argumentirano nastupi jer ima "najviše mogućnosti napraviti konkretna rješenja". – Ovo rješenje uzrokovalo bi ugrožavanje stabilnost sustava i to ne treba biti nikome u interesu. Tim više jer su banke bile spremne dati svoj prijedlog – ističe Bohaček i poziva guvernera Borisa Vujčića da iznese svoj stav iz "makroekonomskog kuta i kuta stabilnosti sustava". Smatra kako se u ovom pitanju radi o manjem broju kredita.

– Krediti u švicarcima ukupno iznose 20,5 milijardi kuna, sa smrznutom kamatom od 3,23 posto i to ne bi ugrozilo stabilnost sustava. No trošak konverzije će vjerojatno biti veći nego fiksni tečaj. HNB tu treba imati vodeću odluku da nađe održivo rješenje. Povezane su baze podataka i može se otkriti tko je najugroženiji i tako tome treba pristupiti – kazao je Bohaček koji se nada da će Sabor shvatiti da se kod Vladina prijedloga radi o "zaštiti manje skupine građana, a da će šteta biti veća".

Naglasio je da će banke odlučiti o pravnim koracima tek nakon što Sabor prihvati Vladin prijedlog, a na raspolaganju im, prema njegovim riječima, stoji više rješenja. – Može se to riješiti na običnom općinskom sudu, zbog eksproprijacije, također bitno je naglasiti i element pravne nesigurnosti. Isto tako postoji i arbitraža u Washingtonu, ali i Sud u Luxemburgu. No nadam se da se neće tužiti državu, no odlučit ćemo što dalje. No isto tako, dužnici u eurima mogu tužiti državu zbog diskriminacije – rekao je Bohaček. Smatra da ovim potezom Vlada šalje poruku investitorima da povuku investicije iz Hrvatske te je naglasio da banke na kreditima u švicarskim francima nisu ostvarile ekstraprofit.

>>Matić i Đakić 'zakačili' se oko branitelja. Jandroković i Milanović oko Kolinde

>>Udruga Franak: Sutra ćemo donijeti odluku o mogućem prosvjedu

>>Lalovac nakon sastanka s Udrugom Franak poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

Komentara 71

TO
tom2802
11:47 21.01.2015.

bohaček, ajde majke ti ostavi se tog posla i laprdanja, već si i vrapcima na grani dojadio.......... kako te nije sramota guliti ove jadne ljude .........narod vam je preplatio više od 10 milijardi kuna.......... halooooooo 10 milijardi!!!!!!!!!.........jel vam to nije dovoljno......... ako ne prestanete sa tim dječjim igricama, bježat ćeš ti, banke i investitori svi u tri ............ i na kraju presudit će ti narod, a ne neki sud u washingtonu.........pa dokle seže ljudska pohlepa i glupost, da čovjek ne povjeruje........

Avatar Marko232
Marko232
12:02 21.01.2015.

"Bohaček: Ni jedna zemlja na svijetu nije razmišljala o zamrzavanju tečaja" -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Da, gospodine Bohaček. Druge zemlje su ovakve kredite davno zabranile. One koje nisu, imaju narod koji je dovoljno financijski pismen da ugovor o takvom kreditu ni ne potpisjue.. A kada bi vi razumjeli da je bogat narod preduvjet da banke još više zarađuju. Onda bi i vaši stavovi bili drugačiji.

NO
noobstyle
11:49 21.01.2015.

Ne bi bio problem da je krednitni sustav kod nas pravno reguliran... Bohaček je mafijaš da smo na čisto sa tome... on i dalje ne želi upozoriti da su i današnji krediti zapravo zamka za sve fizičke i pravne osobe u Hrvatskoj... krediti su i dalje vezani uz valutnu klauzulu euro uz dvij kamatne stope a to su marža banke i plivajuća kamata koja "ovisi o kreditnom kretanju na tržištu"... danas možemo imati kamatu 5% no radi ovog drugog dijela banka komotno može namjestiti libor i povećati kamatu na maksimalnu dozvoljenu... tako da dajem savjet svima... ne dizati kredite dok se sa pravne strane ne veli glavnica je toliko i toliko ćeš vratiti... gluposti oko plivajuće glavnice postoje samo u zemljama tranzicije i pritisak su stranih financijskih institucija... današnje države tranzicije se polako okreću Ruskom i kineskom gospodarstvu jer ih je europsko potpuno iznevjerilo... tome u prilog govori činjenica o zahtjevu članica za ukidanje sankcija Rusiji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije