Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bogić Bogićević neće biti prvi čovjek Sarajeva, minirala ga SDA?

Bogićević: Ne želim da se moje ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama
26. ožujka 2021. u 20:21 2 komentara 1028 prikaza
BOGIĆ BOGIĆEVIĆ I IVANA MARIĆ
Foto: EDŽAD UGLJEŠA, PRIVATNI ARHIV

Bogić Bogićević ipak neće biti gradonačelnik Sarajeva. Nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ, koji je svojim glasom spriječio vrh tadašnje JNA da izvede vojni udar i spriječi osamostaljenje Hrvatske i Slovenije, povukao je kandidaturu i o tome informirao predsjednika SDP-a, stranke koja ga je formalno i kandidirala.

Emir Hadžihafizbegović Kritizirao predsjednicu Hadžihafizbegović: Bliži mi je Srbin iz Trebinja nego musliman iz Pakistana

Iako pozicija gradonačelnika Sarajeva ima više ceremonijalnu i simboličku funkciju, SDP je s koalicijskim partnerima, s kojima je na lokalnim izborima prošle godine pobijedio SDA u Sarajevu, dogovorio da gradonačelnik bude upravo Bogićević kao politički i moralno neupitna osoba.

Međutim, ono što je trebalo doprinijeti daljem jačanju “četvorke” (kako se kolokvijalno naziva savez SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i NES-a) i privući ovoj grupaciji dodatne simpatizere pretvorilo se u svoju suprotnost. Zakulisne političke igre već su na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća pokazale da je upitna većina za izbor Bogićevića, kao i samog rukovodstva gradskog parlamenta.

“Četvorka” se raspala

“Moja kandidatura očigledno je postala kamen spoticanja u koalicijskim odnosima ‘četvorke’, koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da unutar ‘četvorke’ nisam poželjan kandidat za spomenutu odgovornu funkciju. Ne želim da se vaši međustranački odnosi narušavaju zbog mene niti želim da se moje ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na što je nalikovala današnja sjednica Gradskog vijeća Sarajeva”, napisao je Bogićević predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću obrazlažući svoju odluku da odustane od kandidature.

Ubrzo je postalo jasno da više ne postoji ni “četvorka” jer su lideri SDP-a, NS-a i NiP-a Nermin Nikšić, Predrag Kojović i Elmedin Konaković optužili svog dotadašnjeg partnera Ibrahima Hadžibajrića da ih je izdao i upustio se u političku trgovinu sa Strankom Demokratske Akcije (SDA) kako bi osigurao da dosadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka (SDA) ostane na toj funkciji. Da se situacija oko izbora gradonačelnika neće odvijati kako je planirano postalo je jasno nakon što je skupina vijećnika, navodno u režiji SDA, za predsjedatelja Gradskog vijeća kandidirala Srđana Srdića.

Njegovim izborom Bogićević bi ispao iz utrke jer predsjedatelj Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog naroda (u ovom slučaju srpskog). Hadžibajrić, koji je načelnik sarajevske općine Stari grad, odbacio je ove optužbe, poručujući svojim bivšim partnerima da traže izdajnike u vlastitim redovima.

zlatko lagumdžija bih, ne bih Bošnjaci Lagumdžiju kaznili i zbog prijevara koje je radio Hrvatima

Činjenica je da se uvjerljiva matematička većina koju su preostale tri stranke “četvorke” imale u Gradskom vijeću istopila i sada je upitno mogu li izabrati novog gradonačelnika. Pitanje je i tko će to biti jer se ni o jednom drugom imenu do sada nije govorilo. Da je u pitanju itekako osjetljivo kadroviranje, pokazalo se na primjeru Ivane Marić, analitičarke koju je Naša stranka predlagala za poziciju dogradonačelnice. Ona se našla na udaru brojnih kritika zbog interpretacije njezine izjave na jednom skupu u Londonu gdje je kazala da su muslimani u BiH uzeli ime Bošnjaci da ne bi bili “samo muslimani”. Iako je Marić pokušala objasniti da je izjava izvučena iz konteksta i čak se ispričala svima koje je eventualno time povrijedila, NS je odlučio istaknuti drugu kandidatkinju iz hrvatskog naroda, malo poznatu Anju Margetić.

Uvod za opće izbore

I dok većina medija i komentatora iskazuje razumijevanje za Bogićevićevu odluku i optužuje Gradsko vijeće za stvaranje “političke kaljuže”, nameće se pitanje kakva je uopće budućnost koalicije koja je nakon relativnog uspjeha na lokalnim izborima prošle godine najavljivala da će potpuno poraziti SDA na općim izborima 2022. Osim što su ostali bez jednog partnera, upitno je kako će u budućnosti funkcionirati i ostatak te koalicije koju već zovu “trojkom”. Među njima, pa i unutar samih tih stranaka, postoje trzavice. Njihovu poziciju dodatno otežava i nesnalaženje “njihove” županijske vlade u Sarajevu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Epidemiološka situacija u Sarajevu znatno je lošija od ostatka BiH i to se fakturira upravo županijskoj vladi “četvorke”. Sve to ide na ruku SDA, najvećoj bošnjačkoj stranci, u kojoj su svjesni da ih na izborima može pobijediti samo široka koalicija koja je sve manje izgledna.

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?