Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozornica hrvatskoga folklora

Bogatstvo narodnog stvaralaštva: Svečano otvorene 51. Vinkovačke jeseni

Svečano otvorene 51. Vinkovačke jeseni
Foto: Branimir Bradarić
16.09.2016.
u 23:50

Bilo je, naravno, najviše slavonskih pjesama, ali i dalmatinskih, zagorskih, prigorskih i bosanskih

Bogatim programom na velikoj pozornici u pješačkoj zoni gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić proglasio je 51. Vinkovačke jeseni otvorenima.

Vinkovačke jeseni nastale prije 51 godinu zahvaljujući skupini vinkovačkih domoljuba koji su htjeli sačuvati od zaborava bogatu baštinu i običaje hrvatskog čovjeka. Već 51 godinu u Vinkovce dolaze brojni čuvari hrvatske tradicijske kulture donoseći svima nama na dar pjesme, zvuke tamburice te raskošne nošnje svoga kraja.

Svake godine Grad postaje velika pozornica hrvatskoga folklora želeći pokazati sav sjaj i bogatstvo narodnog stvaralaštva iz svih krajeva Hrvatske. Vinkovačke jeseni  prigoda su da kulturna baština pridonese zbližavanju ljudi, ponosno pokazujući svijetu što imaju, što su im u zalog ostavili njihovi preci da čuvaju i prenose, rekao je Karlić na svečanosti otvaranja.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod sloganom „Večer oproštajna“, a organizatori su i ove godine pripremili izuzetno bogat kulturno-zabavni program koji iz dana u dan privlači veliki broj posjetitelja.

Scenarij svečanosti otvorenja napisala je prof Ana Cvenić i kroz njega donijela   priču o momačkoj oproštajnoj večeri. Okosnica programa se temelji na stvarnom događaju. Mladić koji je studirao medicinu u Zagrebu, plesao je u velikom folklornom ansamblu i obećao je svojim prijateljima da će ih pozvati na momačku večer kada se bude ženio.

Obećanje je ispunio i na pozornici su gledatelji vidjeli cijelu priču o momačkoj večeri kakva je nekada bila uz prigodne zdravice domaćinu, prijateljima i domovini  i uz niz pjesama iz svih krajeva Hrvatske, jer njegovi prijatelji su došli iz raznih krajeva. Bilo je, naravno, najviše slavonskih pjesama, ali i dalmatinskih, zagorskih, prigorskih i bosanskihOkupljeni građani su tijekom programa imali prilike vidjeti brojne nastupe glumaca, pjevačkih zborova, glumaca, tamburaških sastava…

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se od 9. do 18. rujna. Glavna manifestacija programa održava se u nedjelju, 18. rujna, kada će središtem grada biti održan Svečani mimohod sudionika 51. Vinkovačkih jeseni i smotra konjskih zaprega na kojoj će sudjelovati oko 8.000 članova 70-tak KUD-ova i folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

>> Ana Cvenić scenaristica je svečanosti otvaranja 51. Vinkovačkih jeseni

Komentara 3

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
06:43 17.09.2016.

Dobro se je čulo tko je dobio najveći pljesak okupljenog naroda. Nadam se da je to čuo i Plenki. Da zna što i kako ubuduće.

DU
Deleted user
13:04 17.09.2016.

Bravo za Vinkovce,bravo za Slavoniju,prekrasno!

Avatar navijač
navijač
11:22 17.09.2016.

Ove godine je na žalost daleko najmanja posjećenost Vinkovačkih jeseni , neznam koji je razlog, kriza je bila i prije ali ulicama oko centra se nije moglo proći od velike gužve a ovog puta kako se meni čini ima baqrem 60% manje ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije