Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinkovačke jeseni

U mimohodu 51 folklorna skupina s 2 500 malih folkloraša

Vinkovačke jeseni
Foto: PR FOTO
1/24
05.09.2016.
u 11:17

Sudionici Dječjih vinkovačkih jeseni pokazat će da su dostojni nasljednici čuvara baštine svoga kraja

Od 1970. u sklopu manifestacije Vinkovačke jeseni koje se ove godine održavaju po 51. put, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji u svojim kulturno-umjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava, najčešće, vrlo bogatu baštinu svoga mjesta. Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine i kako bi pokazali da su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena.

Male vinkovačke jeseni, kako se zove ova dvodnevna manifestacija malih folkloraša, održavaju se u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna, najveća su ovakva manifestacija i po svemu su nalik onim „velikim“ Vinkovačkim jesenima jer i dječje folklorne skupine nastupaju na pozornici u Glavnom šatoru, a kao i stariji folkloraši, svi sudionici će odjeveni u svečane narodne nošnje svoga mjesta prodefilirati u nedjeljno prijepodne vinkovačkim ulicama – sve je kao i u „velikom“ mimohodu samo što su ovdje mali folkloraši, male narodne nošnje, mali konjanici i zaprežna kola, male mažoretkinje, male snaše koje pocikuju kao i one starije i mali Šokci s kicoški nakrivljenom šokačkom kapom koji se ugledaju na svoga dadu i didu.

Dario Grčić, voditelj organizacije Dječjih vinkovačkih jeseni podsjeća kako je ova dječja manifestacija zadnjih 12-13 godina na puno višoj organizacijskoj i umjetničkoj razini, a kao osobitu vrijednost ističe kako su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni jer većina njih će nastaviti rad u starijim skupinama. Na 51. Vinkovačkim jesenima na Folklornim večerima, Međunarodnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, Svečanom mimohodu svih sudionika, završnom velikom kolu i drugim priredbama, nastupit će mnogi folkloraši koji su počeli u dječjim skupinama i ranije nastupali na Dječjim vinkovačkim jesenima.

„Ove godine će u mimohodu nastupiti više od 50 dječjih folklornih skupina s preko 2 500 sudionika, a po prvi put predstavit će se i dječja folklorna skupina iz neke od zemalja Europske unije. Bit će to mali folkloraši iz Poljske koji će nastupiti prije svečanosti otvaranja Folklornih večeri kao najava Dječjih vinkovačkih jeseni, ali i u subotu i nedjelju kao gosti Međužupanijske smotre. Sudjelovat će i folkloraši iz HKUD-a „Stari hrast“ iz Novog Travnika u BiH. U subotu, od 17 do 19 sati je prvi dio Međužupanijske smotre folklora dječjih skupina kada će nastupiti 12 do 14 skupina, a u nedjelju u 10 sati kreće mimohod dječjih folklornih skupina.

U Mimohodu će biti 24 skupine, sudionika Međužupanijske smotre i 27 malih folklornih skupina iz naše županije. Ponosni smo jer su Dječje vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina, iz ove su priredbe potekle županijske smotre, a krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina – kaže Dario Grčić dodajući kako su KUD-ovi iz Generalskog Stola i Strizivojne pozvani kao pobjednici prošlogodišnje Državne smotre dječjih folklornih skupina održane u Kutini. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije