Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIVANJE DRŽAVLJANSTVA

Bogati Amerikanci žele posljednju 'zlatnu putovnicu' u EU, poznati su uvjeti

Malta
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
19.02.2023.
u 11:53

Nakon ruske invazije Ukrajine, "zlatne putovnice" i "zlatne vize" suočene su s globalnim nadzorom jer su dopuštale pristup sankcioniranim oligarsima. To je pokrenulo niz zatvaranja programa, no Malta je do sada odbijala slijediti taj primjer.

Za pojedine iznimno bogate pojedince, najmoćnija imovina koju novac može kupiti nije superjahta ili privatni zrakoplov – to je putovnica. "Zlatne putovnice", poznate kao državljanstvo po investicijskim programima, omogućuju bogatim strancima da dobiju državljanstvo u zamjenu za ulaganje određene količine novca u zemlju, često kupnjom nekretnine. Njihova manje povoljna verzija, "zlatne vize", daje privremene boravišne dozvole u zamjenu za ulaganje, za razliku od trajnog državljanstva.

Povijesno gledano, programima su dominirali Kinezi i Rusi. Po prvi put, Amerikanci se prijavljuju za zlatne putovnice i vize više od bilo koje druge nacionalnosti, prema Izvješću o imovini tvrtke Henley & Partners. Kako pojašnjavaju stručnjaci, stranci te programe vide kao "policu osiguranja", piše Business Insider.

"Imali smo milijardere koji su ispitivali koje je najbolje mjesto za život ako dođe do klimatske katastrofe, oluje ili još jedne globalne pandemije", kazao je Ezzedeen Soleiman, izvršni partner tvrtke Latitude Residency & Citizenship. 

Henley & Partners rangirao je portugalski program kao najpopularniju ponudu među svojom američkom klijentelom. Portugal je u četvrtak objavio da više neće primati nove zahtjeve za svoj program "zlatne vize". Samo tri dana ranije, i Irska je zatvorila svoj program. Malta je trenutačno jedina zemlja u Europskoj uniji koja još uvijek ima mogućnost državljanstva po ulaganju koja se temelji na unaprijed određenim plaćanjima ili ulaganjima bez stvarne veze sa zemljom, kao što je dugoročni boravak. 

To ne uključuje austrijski zakon o državljanstvu, koji dopušta vladi da dodjeljuje državljanstvo bogatim strancima "iznimnih zasluga" koji ulažu procijenjenih 9,5 milijuna dolara izravno u gospodarstvo. 

U rujnu je Europska komisija uputila maltešku vladu Sudu pravde EU-a, tvrdeći da program "zlatne putovnice" predstavlja sigurnosni rizik za cijelu Uniju. Biti građanin države članice poput Malte otvara niz privilegija, uključujući slobodno kretanje kroz 27 zemalja, pravo glasa i pristup unutarnjim tržištima. Nakon ruske invazije Ukrajine, "zlatne putovnice" i "zlatne vize" suočene su s globalnim nadzorom jer su dopuštale pristup sankcioniranim oligarsima. To je pokrenulo niz zatvaranja programa, no Malta je do sada odbijala slijediti taj primjer.

Kako bi dobili državljanstvo kroz program "zlatne putovnice" Malte, kandidati moraju uložiti između 590.000 i 740.000 eura, kupiti nekretninu u vrijednosti od najmanje 700.000 eura ili pet godina plaćati najam od najmanje 16.000 eura godišnje, donirati dodatnih 10.000 eura i platiti ukupno 26.500 eura nepovratnih depozita i naknada.

VIDEO 'Cijene otišle u nebo, treba se maknuti iz gradova': Gradit će se stanovi za najam mladima?

Komentara 8

PA
papiribica
13:50 19.02.2023.

Možda da se upute u Zlatar kao Možemovci

OT
otrovnijezik
16:19 19.02.2023.

Ne morate lutati po EU dođite kod nas nitko ništa ne pita a još kad čuju da ste nam NATO gazda upitat će koliko kila putovnica želite i na koliko imena. Državljanstvo ide gratis.

XA
xaron
22:00 19.02.2023.

Prema članku, putovnicu Malte najviše su tražili Kinezi, Rusi, Ukrajinci i sada ( vidi vraga ) Amerikanci. Neko fino društvo se okuplja na Malti , ili je to znak nekog proročanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije