Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA po novom

Boeing otvoreno protiv Obamina svemirskog plana

Obama i Elon Musk
REUTERS
20.04.2010.
u 10:59

Zrakoplovno-svemirski div ne miri se s time da država nije pristala na njihove skupe, spore i neobvezujuće planove budućih svemirskih istraživanja.

Prošloga četvrtka i predstavnici Boeinga patriotski su pljeskali, kao i svi u Cape Canaveralu, Baracku Obami i njegovu govoru o novoj svemirskoj strategiji Sjedinjenih Američkih Država. Danas je po mnogočemu jasnije da joj se Boeing najoštrije protivi. Drugi veliki američki isporučitelj raketa, Lockheed Martin, nešto je suzdržaniji, ali se također mršti.

Glasnogovornici velikih
Mnogi su kritičko pismo trojice astronauta, Armstronga, Lovella i Cernana, doživjeli kao glasnogovorničko u korist industrija na svemirskom i vojnom proračunu. Nagovještaje novoga plana u pismu nazvali su “katastrofalnim”.

– Ne idemo na Mjesec. Ondje smo bili. Ne želim dosadašnje unaprijeđene rakete. Želim novu snažnu raketu u uporabi od 2015. godine. Do 2025. spustit ćemo astronaute na asteroid, a do 2030. oni će biti u orbiti oko Marsa. Vi i ja to ćemo doživjeti – istaknuo je Obama u govoru koji mnogi ocjenjuju povijesnim, a većina prijelomnim.

Tomu se ubrzo otvoreno usprotivio i teksaški republikanski kongresnik Ralph Hall iz Odbora za znanost i tehnologiju. Mnogima je ta reakcija pokazala da iza sve galame stoje samo Boeing i Lockheed. S ukinutim programom Constellation gube unosan i spor posao. Njemu je prvi dohvatljiv cilj bio Mjesec poslije 2020. Iz tih je izvora odnedavno objavljeno mnogo sočnih opisa industrijskih potencijala na Mjesecu. Kud sad na Mars? Novu tešku raketu treba crtati iznova i dovršiti je u pet godina. Umjesto u eldorado, ona leti u neizvjesno.

Mjesec na dar malima
Obama je posjetom rampi 40 Cape Canaverala dao do znanja da navija za male privatnike te da im prepušta i Mjesec. Ondje već 18 mjeseci uspravljena čeka prva privatna raketa Falcon 9 za ljudsku posadu. NASA je ustrajala na tome da potpuno nadzire njen prvi test. Tvrtka SpaceX internetskog bogataša Elona Muska dopremila ju je na Floridu sa svog otoka, ali ondje njezino prvo pokusno ispaljivanje odgađaju iz tjedna u tjedan. Novi je rok početkom svibnja.

Let sadašnjim raketama Boeinga i Lockheeda čovjek ne može preživjeti jer su građene samo za lansiranje robotskih letjelica (i nuklearnih projektia). Zato su nakon umirovljenja flote shuttlea Amerikanci prisiljeni letjeti sojuzima. Ranije ovoga mjeseca NASA je s Roskozmosom potpisala ugovor za let sljedećih šest astronauta i za to je platila 306 milijuna dolara.

Najveći je apsurd što se upravo republikanci zalažu za jaku državnu svemirsku agenciju, a protiv privatne inicijative u svemiru. I radije za suradnju s Rusima, nego za raketu vlastitog privatnog poduzetnika. Dobar tehnički razlog za zagovaranje sojuza je što je u 40 godina njome izvedeno više od 1750 lansiranja bez ijedne greške.

Komentara 16

AG
Agramer198
13:53 20.04.2010.

Meni jedino nije jasno tko je tu glup... Pa zar nije ekonomski isplativije i lakše raditi na razvijanju orbitalnog dizala koje može prevesti xy tona tereta u orbitu dok je s druge strane prije svakog polijetanja rakete potrebno par tjedana pripreme... Ili izgraditi bazu na Mjesecu pa od tamo lansirati misije na Mars i šire jer je gravitacija tam gro puta manja od zemljine pa je stoga i količina goriva potrebnog da bi se oslobodilo gravitacije isto toliko puta manja.Ali neeeee! Moji unuci će tek vidjeti slijetanje na Mars jer ekipa, s oproštenjem, drka i niš pametno ne dela . Bravo, pametni ste ko noć.

GL
Glista
19:58 20.04.2010.

Ja, kako se ono veli, sjedim na plotu: Svaki pristup ima svoje prednosti. Ako se Falcon 9 raspadne u milijarde komadica pri prvom letu, znat cemo tko je bio u pravu. Elon Musk je vizionar, ali zna biti arogantan i bahat. Sto se tice orbitalnog dizala, nismo niti blizu toj tehnologiji. Razvoj nanovlakna napreduje ali niti blizu koliko bi tebalo da bi se necemu mogli nadati u narednih 100 godina. A o propulziji da ne govorim... Do sada su uspjeli dignuti tanjuric na laserskoj zraci svega kojih 300m... a gdje je 300km (najmanje). Baze na mjesecu - jos ne znamo kako izvaditi gorivo iz mjesecevog tla. Zato bi prvo trebali otici tam i nauciti. Kako stvari stoje, za put na Mars puno vise izgleda ima VASIMR raketni motor.

UK
Ugo Kajvez
12:29 20.04.2010.

Dobro pročitajte ovu napisanu rečenicu ...... \"Dobar tehnički razlog za zagovaranje sojuza je što je u 40 godina njome izvedeno više od 1750 lansiranja bez ijedne greške.\" ............... a svi pljuju po rusima i njihovoj tehnologiji ..... . Ne podržavamm beuvjetno nijednu stranu ali ne podnosim bahatosti ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije