Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

Bočice s Mjesečevom prašinom 40 godina stajale u prljavom skladištu

Mjesec
Reuters/PIXSELL
27.05.2013.
u 10:40

Nelson je otkrila uzorke Mjesečeve prašine, oko 20 bočica s rukom pisanim oznakama, označenih datumom 24. srpnja 1970. godine dok je pregledavala i čistila predmete iz skladišta laboratorija.

Uzorci Mjesečeve prašine koje je sakupio Neil Armstrong tijekom misije Apollo 11 nakon 40 godina pronađeni su u prašnjavom skladištu laboratorija u Kaliforniji, piše Times of India.

Bočice s Mjesečevom prašinom koje su na Zemlju donijeli Armstrong i Buzz Aldrin prošlog mjeseca otkrila je arhivistica u skladištu Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley.

Uzorke su trebali vratiti u NASA-u

– Ne znamo kada ni kako su bočice završile u skladištu – rekla je Karen Nelson. Kada su se astronauti iz misije Apollo 11 vratili sa svog povijesnog leta 1969. godine, kamenje s Mjeseca i uzorci tla koje su skupili Armstrong i Aldrin završili su u oko 150 laboratorija diljem svijeta.

Jedna od tih pošiljaka završila je i u Laboratoriju za svemirske znanosti u Latimer Hallu u kampusu Sveučilišta Berkeley. Nakon što su obavljeni eksperimenti, a dokumenti objavljeni, ti uzorci trebali su biti poslani natrag u NASA-u.

No, završili su u skladištu gdje su skupljali prašinu dok nisu napokon otkriveni četiri desetljeća poslije. Nelson je otkrila uzorke Mjesečeve prašine dok je pregledavala i čistila predmete iz skladišta laboratorija, oko 20 bočica s rukom pisanim oznakama, označenih datumom 24. srpnja 1970. godine, .

>>Privatne kompanije nastanit će istraživače na Mjesec

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije