Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost na Mjesecu

Privatne kompanije nastanit će istraživače na Mjesec

tamna strana mjesec (1)
NASA
27.05.2013.
u 09:48

Interes privatnih kompanija za Mjesec je sve već pokazalo je istraživanje koje je naručila NASA

Dvadesete godine 21. stoljeća mogle bi donijeti velike promjene na Mjesecu. Čini se, prema NASA- inoj studiji o misiji s ljudskom posadom, kad astronauti američke svemirske agencije krenu k asteroidima za nekih desetak godina, da bi privatne tvrtke mogle slati svoje astronaute i istraživače na Mjesec. Živjeli bi u bazama opskrbljenim kisikom, odnosno \"na napuhavanje\".

U studiji se navodi kako \"različite kompanije pokazuju veliko uzbuđenje i interes kada je riječ o takvim projektima\", koji sežu od farmaceutskih istraživanja na orbiti oko Zemlje, pa do misija na Mjesečevoj površini.

Dok Nasa planira letove s ljudskom posadom do asteroida, a zatim i na Mars, za što je predsjednik Obama već odobrio i dio sredstava, privatne su kompanije više zainteresirane za sam Mjesec, a NASA vjeruje da ovaj interes i dostignuća privatnih kompanija se mogu iskoristiti u domeni transporta, sistema za održavanje života i drugih tehnologija neophopdnih za putovanja dalje od orbite MSS, koja je 400 kilometara iznad Zemlje.

NASA je ranije imala običaj kompletno isplanirati svoje misije, a tek potom razmotriti mogućnosti za partnerstvo i suradnju, ali ovog puta je bilo drugačije.

- Pomislili smo da bismo to mogli malo okrenuti, te da prvo pitamo industriju za što su oni zainteresirani, gdje smatraju da bi ljudsko prisustvo imalo smisla, gdje vide potencijalna tržišta - kaže NASA- in stručnjak.

Istraživanjem, koje je provela Bigelow Aerospace kompanija je obuhvaćeno oko 20 kompanija, stranih svemirskih agencija i istraživačkih organizacija. Ova kompanija ne krije svoju ambiciju da posjeduje, iznajmljuje i održava svemirske nastambe na napuhavanje na Mjesečevoj površini.

>>Let u svemir u društvu Leonarda DiCaprija prodan za 10 mil. kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije