Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Blokirano 327 milijuna kuna sumnjivih transakcija

kune, novac
Davor Puklavec/PIXSELL
05.12.2022.
u 18:05

Govoreći o zakonu, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić rekao je da se smanjuje prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura

Ured za sprječavanje pranja novca bankama je od 2015. do 2021. izdao 389 naloga za blokadu sumnjivih transakcija u iznosu od 327,4 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić. U raspravi o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma Zrinušić je izvijestio da je Ured otvorio 3271 predmet, od čega je 1897 proslijedio nadležnim tijelima.

Govoreći o zakonu, rekao je da se smanjuje prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura. Taj prag izjednačen je s Francuskom, Italijom i Rumunjskom pa se očekuje da će broj prijava porasti pet do šest puta. Unatoč većem broju obrada transakcija, dodao je, ne očekuju se problemi u Uredu jer se podaci obrađuju automatski informatičkim alatima.

Na upit Željka Sačića (Suverenisti) o novcu koji građani drže u čarapama, Zrinušić je rekao da je prelazak na euro povijesna prilika da ga se stavi u financijske tijekove. Dalija Orešković (Centar) upozorila je kako nitko nikada ne provjerava pranje novca putem trgovačkih društava koja su osnovana s minimalnim temeljnim kapitalom, a otkupljuju potraživanja, preprodaju ih i tako građane pretvaraju u dužničko roblje. Uz to, upozorila je na pranje novca putem kupnje nekretnina gotovim novcem koji država nema na svojim "radarima".

Ključne riječi

Komentara 1

ZU
Zujim
20:49 05.12.2022.

Je, samo stavite kune na racune, drzava ce vec naci nacina kako da vam natovari ispitivanje porijekla tog novca i oporezivanje ili cak i njegovo oduzimanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije