Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retorika bivšeg šefa HGK

Blokirali mu 26 nekretnina, a on govori o etici i moralu

Nadan vidošević
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
16.11.2016.
u 06:42

Vidošević cijelo vrijeme tvrdi da nije kriv i da je žrtva urote. No, Premilovac i još troje sudionika u izvlačenju novca nagodili su se s USKOK-om

“Cijeli ostatak svog života posvetit ću da Hrvatska postane onakva kakvom sam je sanjao 1989. kada sam ušao u politiku. To znači da bude zemlja morala i etike”, izjavio je u ponedjeljak bivši šef Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević po izlasku iz sudnice. Iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda Vidošević je bio izišao s odgođenog pripremnog ročišta, u postupku koji se vodi upravo protiv njega jer ga se tereti da je u pet godina iz HGK izvukao oko 39 milijuna kuna.

Vile, apartmani, kuće, stanovi

Vidošević, za kojeg USKOK tvrdi da je novcem Komore kupovao nekretnine i pri tome zaradio te da je ugovarao kupnju umjetnina za Komoru, a zapravo ih je kupovao sebi, još je prije šest godina dao “dijagnozu” društva.

“Hrvati su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike i navikao je živjeti na tuđem novcu i to je temeljni problem zbog kojega nijedna vlada nije u stanju riješiti prave probleme”, ustvrdio je Vidošević nedugo nakon što u utrci za predsjednika države nije uspio ući u drugi krug.

Pamti se i ona njegova izjava da “muž uvijek posljednji dozna”, koju je dao nakon što je uhićena Zdenka Peternel, njegova desna ruka u Komori, osumnjičena za izvlačenje novca. Njezino je uhićenje bilo iznenadilo Vidoševića, ali je te 2013. kazao da je HGK bio, i bit će, kooperativna po pitanju suradnje s istražiteljima. Mjesec kasnije uhićen je i Vidošević. Nakon tri godine, iz trećeg pokušaja, potvrđena je optužnica kojom se njega, Zdenku Peternel, Josipa Miladinova, Jasnu Mikić i Jadranku Ivičić tereti za izvlačenje novca iz HGK.

U tom je razdoblju Nadan Vidošević prošao put od moćnika do pritvorenika Remetinca, a na vidjelo je izišlo i što sve od imovine obitelj Vidošević posjeduje. Na tom se popisu imovine koju je USKOK blokirao našlo čak 26 nekretnina diljem Hrvatske. Na tom su popisu kuće, stanovi, vile, apartmani, pašnjaci... Od pokretnina tu su brod, tri vozila.

Novac išao preko Remorkera

Na meti USKOK-a bila se našla i kolekcija oružja vrijedna oko 296.000 kuna te zbirka umjetnina koja po nekim procjenama vrijedi oko 37 milijuna kuna. Istražujući imovinu Vidoševićevih, USKOK je zaključio da postoji nerazmjer između primanja i imovine. Afera Remorker, nazvana po tvrtki Igora Premilovca preko koje se izvlačio novac iz Komore, tako se širila, što je u konačnici rezultiralo i optužnicom. Premilovac je nakon podizanja optužnice priznao krivnju, nagodio se USKOK-om, a jednogodišnja zatvorska kazna zamijenjena mu je radom za opće dobro.

Nadan Vidošević sve vrijeme tvrdi da nije kriv i da je zapravo žrtva urote. I sad, eto, želi učiniti sve da Hrvatska postane zemlja morala i etike, onakva kakvu je sanjao.     

Komentara 35

MR
MrkiMedo
06:57 16.11.2016.

Ucenik prvog razreda osnovne skole moze izracunati da to sve nije mogao steci od place. I onda govori o moralu. Dno dna! Nazalost, nije jedini u Hrvatskoj!

LE
leptir22
07:44 16.11.2016.

Kako pisete da je pronevjerio 39 milijuna kuna ako posjeduje samo 26 nekretnina i ima vrijednost umjetnina od 36 milijuna kuna.. automatski znaci da je samo u tome pronevjerio najmanje 60-70 milijuna+ sve ostalo+ novac na racunima ili u gotovini sakriven

CH
chupakabra
07:22 16.11.2016.

jedna godina i rad za opće dobro?! koja smo mi septička jama od države. ko može, samo neka krade. dobro pernar kaže, kakav god da je. pas medo u zatvor a kriminalci na rad za opće dobro nakon pranja 30tak milijuna kuna. super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije