Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisak

Blok C termoelektrane Sisak od četvrtka kreće u pokusni rad

termoelektrana sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/12
04.11.2015.
u 13:57

Od danas HEP iz novog pogona dobiva struju, ali i toplinsku energiju za sisačko pdoručje, rekao je Perica Jukić

Blok C termoelektrane Sisak, Investicija vrijedna 240 milijuna eura, od četvrtka kreće u pokusni rad.  Od toga je 88 milijuna eura iskorištenih sredstava klirinškog duga Ruske Federacije prema Republici Hrvatskoj iz razdoblja prije 1990. godine, dok je HEP u projekt uložio 152 milijuna eura. Blok C, snage 230 MWe/50 MWt, zamijenit će dotrajali Blok A snage 210 MWe, koji je u pogonu od 1970. godine i tehnološki, ekološki, energetski i ekonomski više nema značenje za elektroenergetski sustav Hrvatske.

Dodatnih 18 milijuna Eura HEP izdvaja za gradnju elektrane na biomasu koja će se u Sisku početi graditi u prosincu ove godine.

– Od danas HEP iz novog pogona dobiva struju, ali i toplinsku energiju za sisačko pdoručje. Nakon probnog rada slijedi tehnički pregled i uporabna dozvola, no važno je da elektrana radi i da nam je raspoloživa – rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić.

Gradnja novog bloka počela je 2010., no pregovori s Ruskom Federacijom o "odrađivanju" Klirinškog duga u Sisku trajali su od 2004. godine.

Novi Blok C osigurat će 10% snage elektroenergetskog sustava i omogućiti proizvodnju oko 10% ukupno proizvedene električne energije za sadašnje potrebe elektroenergetskog sustava u Republici Hrvatskoj. Osim za elektroenergetski sustav, Blok C je značajan jer će osigurati 75% instalirane toplinske snage daljinskog grijanja u Toplinarstvu grada Siska i omogućiti proizvodnju od oko 85% ukupno proizvedene toplinske energije u sustavu daljinskog grijanja Toplinarstva Grada Siska. Uz ruskog partnera, tvrtku Technopromexport, glavni izvođač radova na Bloku C bio je konzorcij tvrtki Monting & Ing-Grad i Končar KET.

Sisak je danas posjetio i ministar gospodarstva, te predsjednik Skupštine HEP-a, Ivan Vrdoljak koji se osvrnuo i na obližnju sisačku rafineriju.

– Sve je jasno. Ako se vratimo na staro jamčim Vam da će Rafinerija do polovice iduće godine biti ugašena. Takvi su dogovori onih koji su već napravili veleizdaju hrvatskih interesa, a planiraju i novu sa sisačkom Rafinerijom. MOL već ispituje kako da naftu s polja prevozi u Rijeku, No, nećemo biti kolonija jer ako ostanemo na vlasti mi nećemo dozvoliti realizaciju tajnih dogovora Karamarka s MOL-om i Mađarima – rekao je Vrdoljak.

>> Olovom u Sisku najviše zagađeno naselje Kanak

Komentara 3

MU
Mukowsky
16:58 04.11.2015.

Tko o čemu, oni o izborima. Račanova vlada prodala INA-u za 505 mil $. Kikiriki. TDR prodan za 500 mil €.

K2
kritičar_2
19:52 04.11.2015.

Nije ministar slučajno dobio prezime "Vrdoljak".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije