Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

'Otkriće paleontologa moglo utjecati na izmjene o povijesti čovječanstva'

Okamine zuba slične su onima koje su pripadale Australopithecusu afarensisu, točnije 3,2 milijuna starome kosturu ženskog primata koji se povezuje s ljudima, nazvanom "Lucy"
22. listopada 2017. u 17:16 20 komentara 4703 prikaza
paleontolozi
Foto: DPA/Pixsell

Njemački paleontolozi su, prosijavajući šljunak i pijesak na mjestu nekadašnjeg korita Rajne blizu grada Eppelsheima otkrili 9,7 milijuna godina stare fosilizirane zube, što bi, po njihovu mišljenju moglo izmijeniti povijest čovječanstva kakvu znamo.  

ESO GRAVITACIJSKI VALOVI Početak nove ere u promatranju svemira donio nam je sasvim nova saznanja...

Okamine zuba slične su onima koje su pripadale Australopithecusu afarensisu, točnije 3,2 milijuna starome kosturu ženskog primata koji se povezuje s ljudima, nazvanom "Lucy", što ga je 1974. pronašao paleontolog Donald Johanson u znanstvenoj ekspediciji na Hadaru u sjevernoj Etiopiji.

Istraživanja obavljena na fosilnim ostacima Lucy pokazala su da se njezina vrsta već naveliko kretala uspravno, na dvije noge, da je imala vrlo razvijeno tijelo, no ondje gdje se očekivao najveći napredak, nije ga bilo. Naime, Lucy je imala izrazito malu glavu, što znači da se ni lubanja ni mozak nisu značajnije razvili.

No okamine zuba otkrivene u Eppelsheiu ne podsjećaju ni na koju drugu vrstu otkrivenu u Europi ili Aziji.

Znanstvenici su navodno bili toliko uzbuđeni i zbunjeni otkrićem da su se suzdržali od bilo kakve objave posljednjih godinu dana, piše Deutsche Welle.

"Očigledno je riječ o zubima majmuna. Vrlo su slični zubima i kostima otkrivenim u Africi koji su oko četiri do pet milijuna godina mlađi od fosila otkrivenih u Eppelsheimu. Ponalazak je za nas iznimna sreća, ali i veliki misterij", rekao je direktor Prirodoslovnog muzeja u Mainzu, Herbert Lutz.

Na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena informacija, gradonačelnik Mainza je rekao da ne želi previše dramatizirati, no da smatra kako bi otkriće njemačkih paleontologa moglo utjecati na izmjene u dosad poznatim podacima o povijesti čovječanstva.

Lokalni arheolog Axel von Berg je izjavio da, unatoč brojnim fosilnim dokazima o postojanju velikih majmuna u cijeloj Europi prije više milijuna godina, nema potvrđenih slučajeva pronalaska okamina hominina, plemena potporodice homininae koja obuhvaća samo vrste čovjek (homo), čimpanza (pan) i njihove izumrle pretke. Članovi tog tribusa zovu se hominini.

S obzirom na to da je analiza okamina tek započela, pred znanstvenicima je "pravi posao" koji će omogućiti potpuno otkriće misterija, kazao je dr. Lutz.

Znanstvenici se slažu da su se moderni ljudski preci razvili u istočnoj Africi negdje prije 400.000. i 200.000 godina, nakon čega su se, prije 70.000 godina raspršili posvuda po svijetu.

Fosili zuba pronađenih u Njemačkoj izložit će se u Prirodoslovnom muzeju u Mainzu. Regija u kojoj su pronađeni, lovcima je zanimljiva već gotovo 200 godina.

Sanja Josef Golubić PRONAĐEN BIOMARKER Otkriće hrvatske fizičarke moglo bi spasiti milijune oboljelih od Alzheimera arheolozi Vrijedno otkriće Arheolozi u Egiptu otkrili grobnice stare 2000 godina neandertalci VELIKI PROBLEM Znanstvenici otkrili kako su krapinski neandertalci rješavali problem zubobolje
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Interesantno...prvo pise da su okamine slicne onima kod Lucy, a dvije recenice poslije pise da uopce ne lice nicem drugome...problemi s prevodjenjem?

 • Avatar Aristarhh
  Aristarhh:

  Niko gore i pogubnije ne obmanjuje javnost od visoko obrazovanih ljudi. Može im se, jer ih nitko ne može lako razotkriti. Oni rijetki super inteligentni ne žele se svađati s njima i gubiti energiju. Ili kao u medicini budu ušutkani ... prikaži još! raznim kriminalno koruptivnim potezima farmakologije.

 • zlako:

  Ti majmuni nemaju veze sa čovjekom.Evolucija je skup bajki za zaglupljivanja.To se nikad nije desilo jer niti iz jedne vrste živih biča nije nastala druga.Moraš biti retardiran i duboko zaglupljen da povjeruješ u tu glupost.Na svim sudovima su evolucionisti izgubili ... prikaži još!i spor i evoluciju vratiti u pakao gdje je i smišljena.