Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBAČENA PA POSVEĆENA

Blažena Mary McKillop postaje prva australska svetica

australska svetica
Reuters/Trustees od the Sisters of Saint Joseph
19.02.2010.
u 16:22

Australski kontinent dobiva svoju prvu sveticu – majku Mary McKillop koju je Ivan Pavao II. blaženom proglasio 1995., a Benedikt XVI. će je kanonizirati 17. listopada 2010.

Mary McKillop (1842.-1909.) bila je osnivačica reda Sestara sv. Josipa od svetog srca, cijeli se život držala zavjeta tog reda na siromaštvo i pregalaštvo, pokrenula je veliki niz škola namjenjenih siromašnoj djeci u zabačenim krajevima, i jedna je od najomiljenijih povijesnih osoba u Australiji i na Novom Zelandu, ne samo među katoličkim vjernicima nego i uopće, i njena kanonizacija veliki je događaj ne samo za cijeli kontinent, koji dobiva prvu sveticu, nego i za sve koji se bore za ravnopravnost, jer će žena biti prva osoba s kontinenta proglašena katoličkom sveticom.

Ako se u Katoličkoj crvi može naći simbol feminizma, onda je to baš majka Mary, koja se svojih stavova, vjerskih i životnih, držala iznimno čvrsto i nepokolebljivo. Kad god je nalazila da je to potrebno, suprostavljala se, čak i autoritetu okoštale muške hijerarhije unutar Crkve te je zbog toga bila ekskomunicirana 1869. jer je svoje sljedbenice poticala na neposluh. Biskup koji ju je izopćio iz crkve tri godine kasnije pokajao se i izrazio žaljenje, a majku McKillop je crkvena komisija oslobodila krivnje u tom slučaju.

Njezino nasljeđe vidljivo je u često kontroverznim potezima njezina reda, poput onog kad su Sestre sv. Josipa 2000. u sklopu programa liječenja od ovisnosti o alkoholu i drogama uspostavile niz "sigurnih soba" za narkomane da bi ovisnicima omogućile barem uzimanje droge u higijenskim uvjetima čime se sprečavaju zaraze hepatitisom i HIV-om; jedan takav centar nazvan Sveta Marija od Križa otvoren je u rodnoj kući Mary McKillop u Fitzroyu, predgrađu Melbournea.

Australska je kovnica novca lik Mary McKillop stavila na komemorativnu kovanicu od jednog dolara 2008., a iste se godine papa Benedikt XVI. za posjeta Sydneyju pomolio na njezinu grobu.

Nakon što je 19. prosinca 2009. Kongregacija za pitanja svetaca potvrdila i drugo čudo blažene Mary McKillop (čudesno ozdravljenje od raka), postupak kanonizacije ušao je u završnu fazu i 19. veljače objavljeno je da će prva sveta osoba Katoličke crkve "down under" u listopadu postati Mary McKillop, jedna od rijetkih osoba koje je Katolička crkva izopćila da bi ih kasnije proglasila svetima.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:04 19.02.2010.

Po izgledu sudeći, čak je i djevica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije