Naslovnica Vijesti Svijet

'Svijet bi bio u lošijem položaju': Blair priznaje greške, no uporno brani odluku o invaziji na Irak

Kazao je kako žali zbog gubitka života te zbog grešaka i oslanjanja na krive obavještajne podatke.
07. srpnja 2016. u 15:56 12 komentara 455 prikaza
Tony Blair
Foto: Philip Toscano/Press Association/PIXSELL

Bivši britanski premijer Tony Blair nalazi se na udaru svjetskih medija zbog izvješća vezanih uz britansko sudjelovanje u ratu u Iraku.

Tako je, kako piše Boston Globe, tadašnji britanski premijer 2002. godine poslao poruku podrške bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu. Bilo je to 28. srpnja 2002. godine, oko 8 mjeseci od početka invazije na Irak. 

U poruci je stajalo kako će Blair biti uz Busha bez obzira na sve te da je rušenje Sadama Huseina "ispravna stvar". Također je napisao i kako će njegov odlazak "osloboditi regiju".

ISIL Guardian Todenhöfer: Bush i Blair su stvorili islamski kalifat Bill clinton i blair OBJAVLJENI TRANSKRIPTI Clinton je hvalio Putina, Gaddafi je upozorio Blaira da će džihadisti napasti Europu George Bush i Tony Blair IRAČKI SUKOB Blair Bushu prije Iraka obećao podršku "bez obzira na sve"

Izvještaj je otkrio kako je Velika Britanija, kao i Sjedinjene Američke Države, koristila krive informacije kako bi opravdali invaziju te da Irak ne predstavlja neposrednu opasnost za nacionalnu sigurnost. U izvješću stoji i kako saveznici nisu iskoristili sve diplomatske opcije prije nego su počeli djelovati vojno.

Priznao pogreške, brani odluku o ratu

Izvješće je otkrilo i kako su diplomati i ministri upozoravali Blaira na "neadekvatnost američkih planova" te su izražavali zabrinutost zbog "nemogućnosti značajnog utjecaja na američko planiranje". Blair je odbio prihvatiti ta upozorenja. 

Nekoliko sati nakon objavljivanja izvješća Blair je na konferenciji za novinare priznao pogreške i obavještajne propuste, no branio je svoju odluku o odlasku u rat.

U današnjem razgovoru za BBC kazao je kako bi svijet bio u lošijem položaju da nije donio odluku o invaziji na Irak. 

Kazao je kako žali zbog gubitka života te zbog grešaka i oslanjanja na krive obavještajne podatke.

"Žao mi je što to nismo propitivali", izjavio je i dodao da preuzima odgovornost za puno stvari  te da je izrazio duboko žaljenje zbog tog.

Kazao je kako je vjerovao u izvješća zbog toga što je Sadam Husein upotrebljavao ta oružja protiv svojeg naroda. Kazao je i kako smatra da bi se Husein, da je ostao na vlasti, "vratio na program oružja masovnog uništenja".

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar alore
  alore:

  Ne nego bi svijet bio bolji da se niste rodili ti i onaj klempavi Bush junior. Jeste li sad sretniji kad ste razvalili bliski istok? Jeste li sretni sad kad milioni izbjeglica tumaraju svijetom? Jeste li sretniji kad vidite porusene ... prikaži još! gradove,poubijanu djecu,protjerane starce,gadovi jedni. Sad tek vidim da su Gadafi i Sadam prave demokrate nasuprot takvima poput tebe. Gadite mi se pokvareni stakori. Zar je sve to vrijedno kradje nafte i pljacke zemalja koje vam ne pripadaju...

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Ma dakako, sada je tamo ISIL koji kao sto svi znamo je jedan humanitarna organizacija koja se bavi dekapitiranje, silovanjem, razaranjem spomenika kulture, kanibalizmom, prodajom organa itd. Medjutim kao sto je Blair rekao "svijet" je u boljem stanju nego za ... prikaži još! vrijeme Saddama Husseina jer prodaju naftu ispod cijene na crnom trzistu, dok je "zlocesti" Saddam Hussein bio odlucio prodavati naftu u Eurima po trzisnoj cijeni, a "usteda" na cijeni energenata je za "svijet" najvaznija. O stabilnosti i prosperitetu koji je nakon toga nastao ne treba niti pricati. Sve je procvjetalo. Blair je tek tako po Duhu Svetome dosao do 27 vila sirom svijeta i nekoliko debelih bankovnih racuna.

 • rmd3:

  To je ta zapadnjacka demokracija laži,napadanje drugih država bez osnove,opskrbljivanje terorista,novinarska i medijska huškanja i laganja od(oruzja za masovno unistenje) a onda nakon 10g aaa bili smo u krivu neka sad plate ljudima njihove ratne igre i zatupljivanje covijecanstva na ... prikaži još! zapadnjacki nacin.Amer i NATO moderni teroristi 21 st.