Naslovnica Vijesti Svijet

Blackwater iz proračuna SAD-a naplatio trošak za prostitutke

Zaposlenici Blackwatera u Kabulu su angažirali prostitutke, a taj užitak naplatili su od vlade kao trošak za rekreaciju. Zabavu sa striptizetama vladi su naplatili kao čišćenje.
12. veljače 2010. u 09:47 8 komentara 34 prikaza
blackwater
Foto: REUTERS

Zaposlenici američke zaštitarske tvrtke Blackwater od vlade SAD-a naplaćivali su iznajmljivanje prostitutki i striptizeta za svoje zaposlenike kao troškove rekreacije i čišćenja. Lažiranje troškova tvrtke, koju je za zaštitarske poslove angažirala američka vlada, otkriveno je na suđenju koje su pokrenuli bivši zaposlenici Blackwatera. Melan Davis, bivša zaposlenica, tužila je Blackwater jer su je otpustili kada je otkrila lažne troškove, piše britanski The Guardian.

Prema njenim tvrdnjama zaposlenici Blackwatera su u Kabulu angažirali prostitutke, a taj užitak naplatili su od vlade kao trošak za rekreaciju. Djelatnici tvrtke koji su bili zaposleni na poslovima osiguranja nakon uragana Katrina u Louisiani zabavljali su se sa striptizetama, a vladi su to naplatili kao čišćenje.

Krajem prošle godine američki je tisak objavio da su zaštitari Blackwatera radili zajedno s agentima CIA-e u akcijama ubojstava i uhićenja pobunjenika u Iraku i Afganistanu te transporta zatočenika optuženih za terorizam.

Savezni sud SAD-a u siječnju je odbacio optužbe protiv pet pripadnika Blackwatera koji su 2007. u Bagdadu ubili 14 nenaoružanih civila, a ranili dvadeset dok su osiguravali konvoj američkih diplomata. 

Irak je jučer naredio 250 bivših i sadašnjih zaposlenika Blackwatera da napuste tu zemlju u roku od sedam dana. Blackwater je u međuvremenu promijenio ime i sada djeluje pod imenom Xe Services.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • -obrisani-:

  Treba te perverzne divljake izbaciti iz islamskih zemlje.... Unistili su svoju zemlju nemoralom, pa sad zele i druge da uniste ....Fujjjjjj!\"

 • zg2012:

  Svašta, rekreacija! U našim se državnim firmama i ministarstvima taj trošak uredno knjiži pod reprezentaciju...

 • Avatar trunchbull
  trunchbull:

  Ne, ne. Ipak su oni donositelji \"demokracije\" i \"oslobođenja\".