Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor mržnje

Bjelovarski policajac na fejsu: Nije mi ih žao, pederčine su oba

kontra
Foto: Screenshot Kontra/Iskorak
1/4
23.04.2012.
u 14:18

Udruge Iskorak i Kontra upozorile da je prozvani službenik ujedno i službenik koji je radio na slučajevima para iz Bjelovara. Postavlja se, kažu, pitanje je li postupao u skladu sa zakonom u prethodnim slučajevima vezanim za taj par.

Kruno Karas ime je koje se, neslužbeno doznajemo, nalazi na popisu službenika PU bjelovarsko-bilogorske na području na kojem je u nedjelju 26-godišnji Damir Bivol nožem napao svog ljubavnika Gorana Trbojevića (47) pa ga slijedio na ulicu i nasmrt izbo. Ništa to ne bi bilo čudno da osoba koja se na Facebooku predstavlja kao Kruno Karas, koji je završio Policijsku akademiju, komentirajući vijest o mučkom ubojstvu nije napisao:

"Hehe nije mi ih uopće žao, pederčine i smradovi su obadva, sad će napokon više bit mir od njih dvojice...” Nadalje, na pitanje druge osobe: “Šta, bili problematični inače??”, odgovorio je: “Ma jok, budale... Malo malo pa su nas za gluposti zvali, ono kad se sjetiš kud ideš najradije bi 3 para rukavica na ruke stavio... Neka, baš mi je drago, da se bar još par njih u gradu hoće posmicat i Bjelovar bi bio kao bajka..."

O incidentu na Facebooku medije su izvijestile udruge Kontra i Iskorak koje su u priopćenju poslale i screenshot prepiske na toj društvenoj mreži. Sporni komentari poslije su uklonjeni.

Danas je pravni tim udruga Iskorak i Kontra zaprimio poziv u kojem je upozoren na napise na Facebook-stranicama od policijskog službenika iz Bjelovara, piše u priopćenju koje dalje kaže: 

– Državnim službenicima dužnost je štititi sve građane i građanke bez obzira na spolnu orijentaciju. Zakon o nasilju u obitelji pruža zaštitu jednako i istospolnim i bračnim i izvanbračnim parovima.

Budući da je policijski službenik koji se služio govorom mržnje na internetu ujedno i službenik koji je radio na slučajevima para iz Bjelovara, postavlja se pitanje je li taj policijski službenik postupao u skladu sa zakonom u prethodnim slučajevima vezanim za taj par te obojici partnera, ili jednom od njih, pružio adekvatnu zaštitu.

Poticanje na diskriminaciju kazneno je djelo, a policijski službenici osobito bi se trebali pridržavati zakona jer im je dužnost da ih provode.

Zbog svega navedenog podnijet ćemo zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere zakonitosti rada u povodu svih prijava od spomenutih osoba te ćemo zatražiti da se pokrenu odgovarajući postupci protiv djelatnika policije koji se javno koristio govorom mržnje, a s obzirom na to da je riječ o ponašanju koje je nespojivo s poslom koji djelatnik policije obavlja. Također ćemo zatražiti izvješće o intervencijama u povodu poziva te dvojice građana – potpisuju Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra, i Zoran Dominković, koordinator Iskoraka.

Glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske unaprijed se ogradio od prozivke kazavši da mu je ime Krune Karasa nepoznato. Policija će se o svemu oglasiti naknadno. 

Komentara 132

KO
Kojot
15:00 23.04.2012.

Aj mi sad molim te objasni dal trolas ili samo tesko retardirana osoba? Mislim mene bi mogli bez pardona proglasiti homofobom zato sto idem onom spikom; ma ne smetaju mi oni ali kao da nije blizu mene.............ali imati ovakve komentaree na neciju smrt mogu imati samo internet trolovi ili nevjerovato retardirane i bolesne osobe. J......te meni je negodno zbog same misli da ti mozda zivis u mojoj blizini :/

OB
-obrisani-
15:04 23.04.2012.

Treba li žalit narod koji želi skočiti u ponor? Treba li žaliti pojedinca koji skoči u ponor? ********************************************** Ja molim narod pred izbore da neskoči u ponor ali narod skoči. Tko je kriv ? Ja!? E nisam gospodo, ja nisam kriv i nemam što izražavati žaljenje. Moji postupci u život nisu doveli do ovakvih situacija već upravo obrnuto.

OB
-obrisani-
14:51 23.04.2012.

Zar treba nekome biti žao? Ako nije žao onima koji mladost podržavaju u nastranostima zašto bi bilo žao onima koji upozoravamo na loš put kojim idu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije