Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Bjelovarski drvoprerađivači počeli otpuštati radnike

08.12.2008.
u 20:24

U Drvnom kombinatu Brestovac, u kojem na proizvodnji namještaja, parketa te u pilani radi 800 ljudi, bez posla je ostalo pedesetak zaposlenika, koji su radili na određeno vrijeme, a najavljena su nova otpuštanja.

Ugrožene cijele obitelji
Neslužbeno, 19. prosinca bez posla bi moglo ostati još 200 ljudi, i to radnika tvornice namještaja. Radnici s kojima smo danas razgovarali molili su da im ne objavimo imena jer kako lista otkaza još nije zaključena, strahuju za posao. Dodaju da za otvoreni bunt valja pričekati još desetak dana.

Nema dvojbe da će najavljeni otkazi snažno uzdrmati cjelokupno gospodarstvo i opći životni standard radnika na području Garešnice. Gotovo da nema nijednog okolnog naselja iz kojeg na posao u Brestovac ne dolaze radnici, pa i po dvoje iz jedne obitelji.

– Supruga i ja strahujemo što će se dogoditi do kraja godine. Kreditom školujemo dvoje djece, a ako se oboje nađemo na listi otpuštenih, istat ćemo bez ikakvih primanja – kaže jedan od radnika u tvornici namještaja.

Zatvaraju pogone
Da su se županijski drvoprerađivači našli prvi na udaru recesije potvrđuje primjer bjelovarske Česme, gdje je 50 radnika na određeno vrijeme ostalo bez novih ugovora, a sve su glasnije i priče kako bi Tvornica Iverica na 15-ak dana mogla zatvoriti svoje pogone.

Hoće li i u toj tvrtki doći do otpuštanja, zasad je neizvjesno, ali je teško povjerovati da bi Iverica mogla ostati idilična oaza. Strahuju i metalci, koji također zbog otkazivanja isporuka još ne znaju kako planirati iduću poslovnu godinu.


Većinski vlasnik: borimo se, ali ne ide

Većinski vlasnik Drvne industrije Brestovac, koja se bavi proizvodnjom pokućstva i parketa, Toni Raič potvrdio je da će do kraja godine biti još otpuštanja, ali nije govorio o broju radnika koji će put Zavoda za zapošljavanje. – Borimo se za svako radno mjesto, ali pokraj stalnih otkazivanja narudžbi i četrdesetpostotnog pada proizvodnje, ne znam kako ćemo se oduprijeti krizi koja jede radna mjesta – tvrdi Raič.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije