Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi maj u bbž

Bjelovarčane u zoru dočekala moto budnica, Čazmanci jedini bez graha

Bjelovar moto budnica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
01.05.2014.
u 17:27

Jedinstvena moto budnica u Bjelovaru se njeguje još od 1920. godine i bunta nezadovoljnih radnika koji su motorima stvarali buku

Prema gotovo stoljetnoj tradiciji Bjelovarčani su se i ovog prvosvibanjskog jutra probudili uz nesvakidašnju i u svijetu jedinstvenu moto budnicu. Tradicionalna povorka u kojoj se ove godine našlo petstotinjak motociklista točno u 5 sati krenula je s parkirališta na Radićevom trgu i u pratnji policije gradom kružila gotovo sat vremena.

Grah, pivo i sladoled

Riječ je o tradiciji koja se u Bjelovaru njeguje još od 1920. godine kada se prvi put skupina nezadovoljnih radnika u noći uoči 1. svibnja okupila i stvarajući buku motociklima izrazila svoj bunt i nezadovoljstvo teškim položajem u društvu.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Međunarodni praznik rada osim moto budnicom u Bjelovaru se već tradicionalno obilježava i prigodnim programom u središnjem gradskom parku gdje je i ove godine Grad osigurao grah, pivo i sladoled. U sat vremena građanima je podijeljeno 1500 porcija graha, 700 litara piva i 25 kilograma sladoleda. Na različite načine praznik rada slavio se i u još nekim gradovima i općinama Bjelovarsko-bilogorske županije.

Proslavili i Bljesak

Poput Bjelovarčana besplatnim grahom i pivom na Petrovom vrhu uz domaću glazbu častili su se i Daruvarčani, no ne na račun Grada nego iz kase SDP-a.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U Garešnici se praznik rada tradicionalno slavio na ribnjaku Skresovi, a budući da je tamo bilo i zapovjedno mjesto stožera, koordinacija udruga iz Domovinskoga rata ondje je bila domaćin i tradicionalnog obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene operacije Bljesak. Besplatan grah na ribnjaku u Ilovskom Klokočevcu građanima je ponudila i Općina Hercegovac. Besplatan grah za svekoliko pučanstvo izostao je u Čazmi i Grubišnom Polju, no neki iz G. Polja su ga ipak kušali. Naime, Grad i Turistička zajednica su organizirali biciklijadu dugu 30-ak kilometara, a na cilju u Velikoj Barni sudionike je dočekao kuhani grah i drugo osvježenje.

Komentara 2

IV
ivan40
18:02 01.05.2014.

Znači najjača kriza je u Čazmi i Grubišnom polju........a možda nagodinu bez graha i kod nas......

OB
Objektivno...
14:10 03.05.2014.

Pa jel 1920 bilo motora u ovim krajevima? Ili je to ostalo od seljačke bune i Matije Gupca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije