Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjelovarčane u zoru dočekala moto budnica, Čazmanci jedini bez graha

Jedinstvena moto budnica u Bjelovaru se njeguje još od 1920. godine i bunta nezadovoljnih radnika koji su motorima stvarali buku
01. svibnja 2014. u 17:27 2 komentara 933 prikaza
Bjelovar moto budnica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Prema gotovo stoljetnoj tradiciji Bjelovarčani su se i ovog prvosvibanjskog jutra probudili uz nesvakidašnju i u svijetu jedinstvenu moto budnicu. Tradicionalna povorka u kojoj se ove godine našlo petstotinjak motociklista točno u 5 sati krenula je s parkirališta na Radićevom trgu i u pratnji policije gradom kružila gotovo sat vremena.

Grah, pivo i sladoled

Riječ je o tradiciji koja se u Bjelovaru njeguje još od 1920. godine kada se prvi put skupina nezadovoljnih radnika u noći uoči 1. svibnja okupila i stvarajući buku motociklima izrazila svoj bunt i nezadovoljstvo teškim položajem u društvu.

Bjelovar moto budnica | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Međunarodni praznik rada osim moto budnicom u Bjelovaru se već tradicionalno obilježava i prigodnim programom u središnjem gradskom parku gdje je i ove godine Grad osigurao grah, pivo i sladoled. U sat vremena građanima je podijeljeno 1500 porcija graha, 700 litara piva i 25 kilograma sladoleda. Na različite načine praznik rada slavio se i u još nekim gradovima i općinama Bjelovarsko-bilogorske županije.

Proslavili i Bljesak

Poput Bjelovarčana besplatnim grahom i pivom na Petrovom vrhu uz domaću glazbu častili su se i Daruvarčani, no ne na račun Grada nego iz kase SDP-a.

Bjelovar moto budnica | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U Garešnici se praznik rada tradicionalno slavio na ribnjaku Skresovi, a budući da je tamo bilo i zapovjedno mjesto stožera, koordinacija udruga iz Domovinskoga rata ondje je bila domaćin i tradicionalnog obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene operacije Bljesak. Besplatan grah na ribnjaku u Ilovskom Klokočevcu građanima je ponudila i Općina Hercegovac. Besplatan grah za svekoliko pučanstvo izostao je u Čazmi i Grubišnom Polju, no neki iz G. Polja su ga ipak kušali. Naime, Grad i Turistička zajednica su organizirali biciklijadu dugu 30-ak kilometara, a na cilju u Velikoj Barni sudionike je dočekao kuhani grah i drugo osvježenje.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • ivan40:

    Znači najjača kriza je u Čazmi i Grubišnom polju........a možda nagodinu bez graha i kod nas......

  • Objektivno...:

    Pa jel 1920 bilo motora u ovim krajevima? Ili je to ostalo od seljačke bune i Matije Gupca?